Tenuta di Montefoscoli Santandrea Toscana Rosso 2020

en flaska med blåvit etikett i gammal fin stil som en syltburk

Tenuta di Montefoscoli Santandrea Toscana Rosso 2020

Santandrea är ett mustigt rödvin som passar perfekt till Medelhavsköket, till grillat kött, vilt och smakrika ostar som Parmesan och Comté.

Santandrea har en rubinröd djup färg och den karaktäristiska doft man finner hos ”Supertuscans”. Här finns svarta vinbär, björnbär och en fyllig fruktighet. Smaken är elegant och harmonisk med syra och tydliga tanniner. Det finns också bär och frukt, körsbär, plommon, svartpeppar, färska örter och en tydlig ek i avslutningen.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
59110
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Fågel Lamm Nötkött Ost Pasta
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Tenuta di Montefoscoli

Fakta

  • Druvsorter 80 % sangiovese, 10 % cabernet sauvignon, 5 % cabernet franc, 5 % merlot
  • Lagring 12–16 månader på ek

Passar till

Prova det till en krämig svamprisotto, pasta med tryffel eller till smakstarka charkuterier. Santandrea bör serveras runt 18–20 grader. Vinet är färdigt att dricka men vinner på lagring under minst tio år.

Gott att veta

Supertoscanare är ett begrepp som började användas på 1960-talet. Under efterkrigsåren ökade efterfrågan på viner. Vinodlarna i Toscana fick stöd från staten och planterade så mycket vin de bara kunde. Det strikta regelverket möjliggjorde endast sangiovese och produktionen pressades så mycket det gick. Dessvärre minskade kvaliteten som en följd av detta. En grupp av vinodlare insåg vart utvecklingen var på väg. De beslutade sig för att runda de stelbenta vinreglerna som förbjöd andra druvor än sangiovese. Istället började de arbeta med Bordeaux-druvor. Resultatet lät inte vänta på sig. När de franska druvorna blandades med sangiovese uppstod en helt ny vintyp av yttersta kvalitet, man började tala om supertuscans. Vinerna som dessa odlare nu fick fram var så högklassiga att odlarna i Chianti tvingades förbättra sin kvalitet för att hänga med i utvecklingen och en ny lagändring tvingades fram för både DOC och DOCG i Chianti.

Ingen vet hur länge man har odlat vin på godset Montefoscoli, troligen förekom vinodling redan under tidig medeltid. Man vet dock att jesuitmunkarna, som kom i besittning av egendomen under tidigt 1600-tal, planterade vin på platsen. Mot slutet av 1700-talet köptes Montefoscoli av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.

Santandrea är en supertoscanare som har vinifierats utifrån ett noggrant urval av de bästa sangiovesedruvorna med inblandning av mindre mängder franska druvor. Druvorna har pressats försiktigt och sedan fått jäsa på traditionellt vis i temperaturkontrollerade tankar. Efter jäsningen har vinet filtrerats och sedan delvis lagrats på ek mellan 12 och 16 månader.

Kort om Castellani

Alfred Castellani kom från en jordbrukarfamilj i Chianti. Druvor var en självklar gröda bland andra man odlade på gården. Vinet man gjorde var mest för husbehov och för att sälja till vänner och släktingar. Alfred blev snart välkänd i trakten för sitt utsökta vin och han övertalades att börja odla mer kommersiellt. År 1903 grundade han sitt företag, och ett nytt kapitel i den toscanska vinhistorien tog sin början. Castellanis viner växte i popularitet och spreds snart över hela Toscana. I dag räknas familjen Castellani som en av de främsta producenterna i Italien och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål.

  • Castellani är ett familjeförtag som drivs fjärde generationen
  • Castellani har mycket högt fokus på ekologisk produktion
  • Montefoscoli är Castellanis senaste förvärv (2018) och en omfattande restaurering av gamla vingårdar pågår
  • Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
  • Supertoscanarna slog igenom 1982 på en legendarisk ”best of the best-provning” där en toscansk blandning överglänste alla berömda vinhus

Vinodlingen är mycket gammal vid Montesfoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidigt medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montesfoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats på egendomen. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.

Inspiration