Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia Chianti Superiore DOCG 2020

Ekologisk
en flaska med etikett som ser ut som en syltburk i gammal stil

Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia Chianti Superiore DOCG 2020

Tabaccaia är ett perfekt vin till många sorters kött, till grillad entrecote, rosastekt rostbiff och till mustiga grytor.

Tabaccaia från Montesfoscoli har en livlig rubinröd färg som med ålder drar åt granatäpple. Doften är intensiv och karaktäristisk, mjuk och len, med en bukett av fruktighet, blommig viol och mogna bär. Smaken är rund och bärig, i perfekt balans med klassisk ek. Den mogna frukten ger en behaglig lättdrucken känsla med alla de karaktäristiska tonerna som kännetecknar en riktigt bra Chianti Superiore.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
59119
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Grill Lamm Nötkött
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Tenuta di Montefoscoli

Fakta

  • Lagring 12 månader på ek

Passar till

Det är också ett mycket gott vin till pastarätter och till många av medelhavskökets läckerheter, inte minst till det vegetariska köket, som sallader och grillade grönsaker toppade med peccorino eller parmesan. Bör serveras runt 18 grader.

Gott att veta

De första säkra källorna som omnämner godset Montefoscoli går ända tillbaka till år 1102 när drottning Matilda av Toscana skänkte en Foscolo Scarpetta ett antal gårdar nära Peccioli, inklusive det slott som idag kallas Montefoscoli efter namnet på en av drottningens mecenater.

År 1631 kom Tenuta di Montefoscoli i Florentinska jesuitordens ägo. Mot slutet av 1700-talet köptes så egendomen av lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala.

Familjen Castellani köpte Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes. På gamla tobakslotter påbörjades ekologisk vinodling och odlingsarealen ökades med 60 hektar. Man har också låtit bygga om en gammal tobaksaffär till vinkällare. I dag odlar familjen Castellani röda och vita IGT- och DOCG-viner på Montescoli. Det pågår också restaurering av det gamla jesuitklostret där ett besökscenter och en liten olivpress ska tas i bruk. Tabaccaia är ett ekologisk vin som pressats försiktigt i rullpressar av de allra bästa sangiovesedruvorna. Efter pressningen får druvmusten jäsa på traditionellt vis i temperaturkontrollerade tankar, vinet filtreras och eklagras sedan under tolv månader.

Kort om Castellani

Alfred Castellani grundade sitt företag 1903, men redan då var vinodlingen mycket gammal i familjen. I generationer hade man odlat vin för husbehov och för att sälja i liten skala till släkt och vänner. Alfred Castellani blev tidigt känd för att göra ett särdeles utsökt vin och han övertalades att börja tillverka vin i större omfattning. Castellanis viner växte i popularitet och spreds snart över hela Toscana. I dag räknas familjen Castellani en av de främsta producenterna i Italien och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål.

  • Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti
  • Montefoscoli är Castellanis senaste förvärv (2018) och en omfattande restaurering av gamla vingårdar pågår
  • Tabaccaia betyder tobakshandlare på italienska. Tobaksodling och försäljning förekom länge på Montefoscoli
  • Till största delen odlas sangiovese, en stor del av produktionen är ekologisk
  • Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
  • Castellani är en av Italiens mest prisbelönta producenter

Vinodlingen är mycket gammal vid Montesfoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidigt medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montesfoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats på egendomen. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.

Inspiration