Fakta
- Lagring 12 månader på ek
Passar till
Det är också ett mycket gott vin till pastarätter och till många av medelhavskökets läckerheter, inte minst till det vegetariska köket, som sallader och grillade grönsaker toppade med peccorino eller parmesan. Bör serveras runt 18 grader.
Gott att veta
De första säkra källorna som omnämner godset Montefoscoli går ända tillbaka till år 1102 när drottning Matilda av Toscana skänkte en Foscolo Scarpetta ett antal gårdar nära Peccioli, inklusive det slott som idag kallas Montefoscoli efter namnet på en av drottningens mecenater.
År 1631 kom Tenuta di Montefoscoli i Florentinska jesuitordens ägo. Mot slutet av 1700-talet köptes så egendomen av lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala.
Familjen Castellani köpte Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes. På gamla tobakslotter påbörjades ekologisk vinodling och odlingsarealen ökades med 60 hektar. Man har också låtit bygga om en gammal tobaksaffär till vinkällare. I dag odlar familjen Castellani röda och vita IGT- och DOCG-viner på Montescoli. Det pågår också restaurering av det gamla jesuitklostret där ett besökscenter och en liten olivpress ska tas i bruk. Tabaccaia är ett ekologisk vin som pressats försiktigt i rullpressar av de allra bästa sangiovesedruvorna. Efter pressningen får druvmusten jäsa på traditionellt vis i temperaturkontrollerade tankar, vinet filtreras och eklagras sedan under tolv månader.
Kort om Castellani
Alfred Castellani grundade sitt företag 1903, men redan då var vinodlingen mycket gammal i familjen. I generationer hade man odlat vin för husbehov och för att sälja i liten skala till släkt och vänner. Alfred Castellani blev tidigt känd för att göra ett särdeles utsökt vin och han övertalades att börja tillverka vin i större omfattning. Castellanis viner växte i popularitet och spreds snart över hela Toscana. I dag räknas familjen Castellani en av de främsta producenterna i Italien och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål.
- Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti
- Montefoscoli är Castellanis senaste förvärv (2018) och en omfattande restaurering av gamla vingårdar pågår
- Tabaccaia betyder tobakshandlare på italienska. Tobaksodling och försäljning förekom länge på Montefoscoli
- Till största delen odlas sangiovese, en stor del av produktionen är ekologisk
- Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
- Castellani är en av Italiens mest prisbelönta producenter