Tokara Director’s Reserve 2021

Nyhet
Tokara Director’s Reserve 2014

Tokara Director’s Reserve 2021

Lanseras snart ?
19 April 2024   (269 SEK)
Gå till på Systembolagets hemsida

Många menar att Sydafrika är ett av världens mest spännande vinländer. Sydafrika har på kort tid format en egen väl fungerande vinindustri uppbyggd kring moderna kunskaper om vinifiering och odling. Många sydafrikanska viner produceras med yttersta, närmast vetenskaplig, noggrannhet och resultaten blir därefter. Tokara Director’s Reserve är ett av dessa moderna högklassiga viner.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
95969
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Cabernet Sauvignon
Land/Region
Stellenbosch Sydafrika
Passande mat
Grill Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Nyheter
Producent
Tokara Winery

Smakprofil

Tokara Director’s Reserve har en koncentrerad fruktig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär och mörka körsbär. Smaken är fyllig med stor bärighet samt choklad, tobak, russin och kaffe. Där finns också toner av lakrits, eukalyptus och dill.

Vinmakaren heter Stuart Botha och säger:

“For me, a bottle of wine encapsulates the vision, reality and circumstance of a particular place and time. It tells a great story if you take the time to listen.”

Åren efter Apartheidregimens fall fick den Sydafrikanska vinindustrin ett uppsving. Stängda marknader öppnades, ekonomin i landet förbättrades och såväl inhemska som internationella investerare satsade i vinerier, i ökad kvalitet och i nya anläggningar. Detta sammanföll med ett ökat internationellt intresse för nya vinländer och Sydafrika blev snabbt en ”shooting star” i vinvärlden. I dag är Sydafrika känt som ett av de allra främsta vinländerna och antalet vinproducerande gårdar närmar sig 1 000 stycken. En av de gårdar som etablerades i början av 1990-talet var Tokara Estate.

Kort om Tokara

Tokara Winery är en av de främsta och mest premierade producenterna i Sydafrika. Tokara ägs av Gerrit Thomas och Anne-Marie Ferreira som köpte den vackert belägna egendomen i början av 1990-talet i syfte att bosätta sig på platsen. Snart insåg de potentialen för vinodling och grundade vinföretaget Tokara. Namnet lånade de av sina barn Thomas och Kara. De första vinstockarna planterades 1994 och några år senare förvärvade de ytterligare ett par vingårdar. Odlingarna ligger på flera hundra meters höjd längs södersluttningarna på Simonsberg inte långt från Stellenbosch. I dag är Tokara Estate en fullt utvecklad besöksanläggning med prisbelönt arkitektur, konst- och konsthantverksutställning samt en högklassig restaurangverksamhet. Man tillverkar även olivolja och brandy.

  • Till Director’s Reserve används 70% Cabernet Sauvignon, 14% petite verdot, 10% merlot, 4% cabernet franc och 2% malbec
  • Director’s Reserve genomgår tre typer av jäsning, först spontanjäsning under fem dygn, sedan traditionell jäsning i ståltankar och träkar, sedan malolaktisk jäsning på fat.
  • Tokara äger vingårdar i tre av Sydafrikas främsta distrikt och kan göra distrikttypiska viner
  • Tokara har ett unikt konstgalleri och på gårdsplanen möter världens största krukväxt, en magnifik ek i en jättekruka av betong
  • Director’s Reserve har röstats fram som ett av Sydafrikas 100 bästa viner av ansedda Top 100 SA.

För vem

Tokara Director’s Reserve är ett storslaget sydafrikanskt vin med hög fruktighet och välbalanserad syra. Det är ett utpräglat köttvin och passar till de flesta kötträtter, gärna mustiga grytor, lamm och nötkött. Vinet är klart att drickas nu men utvecklas ytterligare under några års lagring.

Kommentarer

Producent Tokara Winery

I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala förutsättningar gården erbjöd. Några år senare förvärvade familjen ytterligare två vingårdar, en i Elgin-distriktet och en nära vinstaden Hermanus. De tre odlingarna ger Tokara möjlighet att producera viner med olika karaktär. I dag är Tokara ett betydande besöksmål med konstgalleri, fine dining-restaurang och butik som erbjuder ett stort urval av gårdsproducerade varor och delikatesser. Tokara är mycket vackert beläget och på gårdsplanen utanför vingården möts besökarna av ”världens största krukväxt”, en magnifik ek i en jättekruka av betong!

Inspiration