Toujours Plus Malbec

Ekologisk
Toujours Plus Malbec är ett utmärkt köttvin som passar mycket bra till många sorters nötkött, såväl biffar som kotletter och grytor.

Toujours Plus Malbec

Toujours Plus Malbec är ett utmärkt köttvin som passar mycket bra till många sorters nötkött, såväl biffar som kotletter och grytor. Prova det gärna till grillat, både nöt och fläsk. Vinet går också mycket bra till mildare kött som kalv och fågel. En annan lyckad kombination är en välgrillad burgare. Producenten rekommenderar det särskilt till lamm, till grillade grönsaker och lagrade franska ostar. Vinet är färdigt att drickas nu och vinner inte nämnvärt på längre lagring. Bör serveras något kylt, cirka 16 grader.

Toujours Plus Malbec är en fyllig malbec med en intensiv nästan lila färg. Doften är komplex med toner av mogna röda frukter, körsbär, svarta vinbär och plommon. Smaken är mycket len med en fin sötma och välbalanserad frukt. Där finns också mjuka tanniner med påfallande bra längd som klingar av i eftersmaken.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
57414
Storlek
100 cl
Alkohol
12 %
Druva
Malbec
Land/Region
Frankrike
Passande mat
Grill Lamm Vegetariskt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Clos d’Audhuy

Fakta

  • Appelation Vin de France
  • Druvor 100% malbec
  • Jordmån Lera och kisel

Gott att veta

Benoit Aymard är en av de unga oenologerna som just nu sätter sin prägel på den franska vinindustrin. Mer än något värnar han om malbec. Denna kraftfulla druva var en gång en av de stora druvorna i Bordeaux, men kom att hamna i skuggan av cabernet sauvignon, merlot och övriga anrika Bordeauxdruvor. Den riskerade rent av att försvinna. Istället fann malbec sitt andra hem i Argentina där den introducerades i Mendoza 1868. Malbec blev så populär att den numera räknas som Argentinas nationaldruva och svarar för 70 % av Argentinas vinproduktion. Inte långt från Bordeaux ligger det mindre kända Cahors, här har man alltid värnat om sin malbecdruva. Cahors är en liten appellation i Lotdalen i sydvästra Frankrike cirka 50 kilometer norr om Toulouse. Cahors ligger med lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna, vilket skapar ett varierat klimat där den varma höstvinden vent d’autan bidrar till druvornas sena mognad. Förr i tiden skeppades mängder med malbecvin från Cahors till Bordeaux där det blandades ut i det lättare Bordeuxvinet för att bidra med mer kraft och klang i glasen. Odlarna i Cahors driver ofta småskaliga jordbruk och deras viner når sällan den internationella marknaden. Som vindistrikt är Cahors trendigt och i synnerhet rosar malbecvinerna numera marknaden. Som en följd av detta marknadsför distriktet sig som ”The home of french Malbec”.

Kort om Clos d’Audhuy och Benoit Aymard

Clos d’Audhuy ligger i det västra hörnet av Cahors i byn Lacapelle-Cabanac. Här odlas i princip bara röda viner och det är malbec som är kungen. Odlingarna är mycket småskaliga och mindre än 200 privatägda egendomar svarar för 80 % av produktionen. Egendomarna ligger utmed floden Lot vars sluttningar har en alluvial jordmån med sand, lera, grus och mineraler. År 2014 tog Benoit Aymard över sina föräldrars odlingar och är nu den tredje generationens vinodlare i familjen. Familjens vingård sträcker sig över 16 hektar. Egendomen ligger lite högre upp på en kalkstensplatå där jordmånen är rik på järn. Benoit Aymard tillhör de unga odlarna i Cahors och han strävar efter att göra ett modernt vin som möter en ung publiks krav på ekologi och smak. När han tog över odlingarna var de gamla och medfarna och han påbörjade ett omfattande restaureringsarbete där han nyplanterade stockar på 13 av de 16 hektaren. Benoit Aymard menar att vinets kvalitet och stil skapas i vingården snarare än i vineriet och han tillbringar mycket tid i själva odlingarna. Väl i vineriet är han mer försiktig och strävar efter snabba processer för att bevara stil och fräschör. Benoit Aymard odlar i stor utsträckning malbec, men även en liten del syrah, sauvignon blanc och den gamla druvsorten segalin

  • I Cahors kallas malbec för auxerrois eller côt
  • Benoit Aymard lanserade sitt första vin 2018 och det första årgångsvinet 2021
  • Benoit Aymards malbec har ofta en högre fruktighet än vinerna från övriga Cahors
  • Fransk malbec skiljer sig också markant från argentinsk
  • Clos d’Audhuy arbetar ekologiskt och är ekologiskt certifierade sedan 2021
  • Man använder också en hel del biodynamiska odlingsmetoder som ekologisk bekämpning, vilket har givit ett gott resultat

Kommentarer

Benoît Aymard tog över familjens vingård Clos d’Audhuy 2014. Han är tredje generationens vinmakare. Han säger sig ha yrket i sitt dna och att han vetat att han skulle bli vinbonde i hela sitt liv. Efter att ha utbildat sig till oenolog tog han över Clos d’Audhuy 2014. Benoît Aymard  kom med moderna kunskaper och en ekologisk syn på vinodling. Odlingarna var nedgångna och han fick börja med att restaurera dem från grunden. Av de femton hektaren behöll han vinrankorna på endast tre, resten nyplanterades. Benoît Aymard kom som flera andra till Cahors i ett generationsskifte. Med ungdomlig entusiasm tog de välutbildade oenologerna tag i Cahors något skamfilade rykte och började producera viner som snabbt lät tala om sig för sin sträva friskhet och djupa fruktighet.

Clos d’Audhuy ligger lite högre upp på en kalkstensplatå med en jordmån som är rik på järn. I dag odlar Benoît Aymard ekologiska viner på 15 hektar, mest Malbec, men också en liten del av den gamla druvsorten segalin samt sauvignon blanc och syrah. Benoît ser sig helst som en fältarbetare. Han är övertygad om att tiden med vinrankan är avgörande för den som vill producera bra viner. Druvorna till Clos d’Audhuy har skördats för hand i små lådor. De har avstjälkats noggrant och krossats försiktigt för att sedan få jäsa på rostfria temperaturkontrollerade kärl i 25 dagar. Vinet har därefter fått mogna på 400-liter ekfat i 20 månader.

  • Clos d’Audhuy drivs ekologiskt och är certifierat sedan 2021. Viss odling sker också efter biodynamiska principer
  • I AOP-vinet från Cahors måste minst 70 procent malbec ingå
  • fransk malbec kan också gå under det lokala namnet auxerrois
  • Katrinplommon och tobak är två av de smaker man ofta möter i fransk malbec
  • För att druvorna ska utvecklas till sin fulla potential läggs mycket tid på rensning, avstamning och bladminskning.
  • Cahors ligger med lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna, vilket skapar ett varierat klimat där den varma höstvinden vent d’autan bidrar till druvornas sena mognad
  • Jordmånen i Cahors består till stora delar av järn, silikater och småsten, vilket skapar goda förutsättningar att utveckla mineralrika viner.

 

Produkter från Clos d’Audhuy

Inspiration