Fakta
- Jordmån Märgel och lerjord
- Odlingsläge Tenuta, Pietrafusa. Branta sluttningar, 350 möh
- Odlingssätt Spalje Guyot
- Skörd Sista veckorna i oktober
- Total syra 5,20 g/l
- Socker 4,10 g/l
Passar till
Det är mycket gott till pasta och pizza och till det hela syditalienska köket. Särskilt bra går det till kraftiga kötträtter, svampsås, italienska hårdostar, grillade grönsaker i olivolja, men också till lamm, lax och andra smakrika anrättningar. Vinet kan lagras i minst 10 år och bör serveras vid 16–18 grader.
Vinifiering
Sedan druvklasarna har stammats av och pressats har musten kallmacererat med skalresterna och jästs sakta vid 26 grader under 20 dagar. Därefter har vinet fått en malolaktisk jäsning på stora ekfat. Hälften har mognat på barriquer och den andra hälften på stora fat av östeuropeisk ek, därefter har vinet fått ytterligare mognad på flaska.
Området
Taurasi DOCG har kallats "The Barolo of the South", och det finns faktiskt likheter mellan de två jättarna. Dels för att de båda sträva vinerna har tunga tanniner, dels för att området påminner om Barolos Langhe-zon i Piemonte, såväl i klimat, som markförhållanden och vegetation.
Tauruasi DOCG är södra Italiens stora vin och en av det mäktigta vinlandets mest omtyckta viner. Tauruasi har fått sitt namn efter en av de 17 kommunerna i Avellinoprovinsen i Kampanien-distriktet. Namnet betyder närmast ox-byn, en frustande oxe pryder också vinets etikett.
Kampanien ligger nära Vesuvius mellan Rom och Neapel. Här låg själva hjärtpunkten i det romerska riket och det sägs att området är gjort av olivolja, grönsaker och vin. Här stod mycket av Italiens och Europas vinvagga. En gång i tiden var landskapet havsbotten. Än i dag råder vibrerande vulkanisk aktivitet, vilket sätter sin prägel på jordmån och viner.
Aglianico är södra Italiens mest odlade druvsort. I takt med att intresset har ökat för ursprungliga och lokala druvor har aglianico börjat spridas över världen. I dag odlas denna urgamla puritalienare också i länder som Australien och USA.
Villa Matilde
I början av 1960-talet började en ung advokat, Francesco Paolo, att intressera sig för den italienska vinhistorien och för de viner som en gång odlades i regionen, särskilt studerade han de gamla ”Farreno-vinerna”, som sägs ha varit romarnas stora vin. Tillsammans med professorer och forskarteam vid Neapels universitet bedrev han långtgående studier i antikens vinodling i syfte att återskapa det robusta röda romarvinet som en gång gjordes på aglianicodruvor. I dag drivs Villa Matilde Avallone av Francesco Paulos son och dotter som expanderat verksamheten med nya vingårdar. Odlingen kännetecknas i hög grad av pappa Francescos insikter om antikens odlingssätt, druvsorter och metoder. Man experimenterar bland annat med Amforalagring och har återskapat flera äldre druvsorter.
- Odlingarna sker med stor omsorg om miljön. Bland annat via ”zero emissions-projekt
- De romerska Farreno-vinerna omtalades redan av den romerska skalden Vergilius, som var samtida med Jesus
- Kampanien är omgivet av berg som bildar ett eget mikroklimat där kalla bergsvindar kolliderar med varma vindar från havet
- I det speciella landskapet tränger uppvindar undan molnen och det regnar sällan, druvornas rötter går därför mycket djupt i den vulkaniska och mineralrika jorden
- Med hjälp av äldre växtmaterial och oenologisk forskning har Villa Matilde återskapat druvor som aglianico, hellenico och piedirosso