Villa Matilde Pietrafusa Taurasi DOCG 2016

en flaska rödvin från italien aglianico

Villa Matilde Pietrafusa Taurasi DOCG 2016

Aglianico är en druva som sår upp mot kraftiga och kryddiga smaker. Pietrafusa Taurasi DOCG har förhållande vis hög syra och passar till feta rätter som matchar strävhet och tanniner.

Pietrafusa Taurasi DOCG är ett smakrikt vin med sammetsmjuka tanniner, relativ hög syra och toner av körsbär och björnbär. I doften finns också kryddig vanilj och lätta inslag av tobak. Smaken är fyllig och rik med elegant textur i perfekt balans.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
56693
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Aglianico
Land/Region
Italien
Passande mat
Grill Lamm Nötkött
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Villa Matilde

Fakta

 • Jordmån Märgel och lerjord
 • Odlingsläge Tenuta, Pietrafusa. Branta sluttningar, 350 möh
 • Odlingssätt Spalje Guyot
 • Skörd Sista veckorna i oktober
 • Total syra 5,20 g/l
 • Socker 4,10 g/l

Passar till

Det är mycket gott till pasta och pizza och till det hela syditalienska köket. Särskilt bra går det till kraftiga kötträtter, svampsås, italienska hårdostar, grillade grönsaker i olivolja, men också till lamm, lax och andra smakrika anrättningar. Vinet kan lagras i minst 10 år och bör serveras vid 16–18 grader.

Vinifiering

Sedan druvklasarna har stammats av och pressats har musten kallmacererat med skalresterna och jästs sakta vid 26 grader under 20 dagar. Därefter har vinet fått en malolaktisk jäsning på stora ekfat. Hälften har mognat på barriquer och den andra hälften på stora fat av östeuropeisk ek, därefter har vinet fått ytterligare mognad på flaska.

Området

Taurasi DOCG har kallats "The Barolo of the South", och det finns faktiskt likheter mellan de två jättarna. Dels för att de båda sträva vinerna har tunga tanniner, dels för att området påminner om Barolos Langhe-zon i Piemonte, såväl i klimat, som markförhållanden och vegetation.

Tauruasi DOCG är södra Italiens stora vin och en av det mäktigta vinlandets mest omtyckta viner. Tauruasi har fått sitt namn efter en av de 17 kommunerna i Avellinoprovinsen i Kampanien-distriktet. Namnet betyder närmast ox-byn, en frustande oxe pryder också vinets etikett.

Kampanien ligger nära Vesuvius mellan Rom och Neapel. Här låg själva hjärtpunkten i det romerska riket och det sägs att området är gjort av olivolja, grönsaker och vin. Här stod mycket av Italiens och Europas vinvagga. En gång i tiden var landskapet havsbotten. Än i dag råder vibrerande vulkanisk aktivitet, vilket sätter sin prägel på jordmån och viner.

Aglianico är södra Italiens mest odlade druvsort. I takt med att intresset har ökat för ursprungliga och lokala druvor har aglianico börjat spridas över världen. I dag odlas denna urgamla puritalienare också i länder som Australien och USA.

Villa Matilde

I början av 1960-talet började en ung advokat, Francesco Paolo, att intressera sig för den italienska vinhistorien och för de viner som en gång odlades i regionen, särskilt studerade han de gamla ”Farreno-vinerna”, som sägs ha varit romarnas stora vin. Tillsammans med professorer och forskarteam vid Neapels universitet bedrev han långtgående studier i antikens vinodling i syfte att återskapa det robusta röda romarvinet som en gång gjordes på aglianicodruvor. I dag drivs Villa Matilde Avallone av Francesco Paulos son och dotter som expanderat verksamheten med nya vingårdar. Odlingen kännetecknas i hög grad av pappa Francescos insikter om antikens odlingssätt, druvsorter och metoder. Man experimenterar bland annat med Amforalagring och har återskapat flera äldre druvsorter.

 • Odlingarna sker med stor omsorg om miljön. Bland annat via ”zero emissions-projekt
 • De romerska Farreno-vinerna omtalades redan av den romerska skalden Vergilius, som var samtida med Jesus
 • Kampanien är omgivet av berg som bildar ett eget mikroklimat där kalla bergsvindar kolliderar med varma vindar från havet
 • I det speciella landskapet tränger uppvindar undan molnen och det regnar sällan, druvornas rötter går därför mycket djupt i den vulkaniska och mineralrika jorden
 • Med hjälp av äldre växtmaterial och oenologisk forskning har Villa Matilde återskapat druvor som aglianico, hellenico och piedirosso

Producent Villa Matilde

Villa Matilde ligger i Cellole söder om Neapel. Här började Francesco Paolo odla det vin han var med att utveckla och återskapa i början av 1960-talet. Hans gärning har beskrivits som ett mirakel när det gäller att återuppliva mer eller mindre utdöda druvor. I dag drivs Villa Matilde av Francesco Paolos barn Maria Ida och Salvatore Avallone som lika passionerat som sin far engagerar sig i projekt kring regionens antika och unika druvor. Familjen Avallone är pionjärer när det gäller att återuppväcka gamla, lokala druvsorter och sätta dem på vinkartan. I dag är Villa Matilde en av Kampaniens ledande producenter och deras historiska ambitioner och ekologiska projekt är ytterst respekterade i vinvärlden.

 • Med hjälp av äldre växtmaterial och oenologisk forskning har man återskapat druvor som aglianico, hellenico och piedirosso
 • Villa Matildes viner odlas på raka spaljéer på sina årsskott enligt enkel Guyotmetod
 • Familjen Avallone värnar antika romerska metoder och experimenterar bland annat med amfora-lagring
 • Odlingarna sker med stor omsorg om miljön. Bland annat via ”zero emissions-projekt

Produkter från Villa Matilde

Inspiration