Castellani
Villa Puccini är familjen Castellanis hyllning till traktens store son, kompositören Giacomo Puccini som vid förra sekelskiftet komponerade några av vår tids mest älskade operor som Tosca, Madame Butterfly och Boheme när han bodde i Villa Toscana inte långt från Castellanis ägor.
- Familjen Castellini odlar vin på mer än 1 000 hektar i Maremma, Chianti, Chianti Classico i hjärtat av Chianti sydost om Pisa
- Vinerna tas om hand i ett vineri vid varje vingård för att minimera transporter och bibehålla maximal fräschör
- Odlingen är i mycket hög utsträckning biodynamisk eller på väg att certifieras som sådan
- Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
- Castellani är ett av världens mest prisbelönta vinföretag
Toscana
Toscana är ett av världens mest ryktbara och vackraste vindistrikt. Utmed varje slingrig bergsväg, i varje by, varje gård odlas viner som i hög grad förlänat Italien sitt rykte som ett av världens främsta vinländer. Här är solens mat som mest gyllene, och vinet är en del av livet självt. En av de mest berömda producenterna är familjen Castellani med sitt berömda vin Villa Puccini.
Från bergen och vingårdarna i Toscana är panoramat bedövande vackert med svepande kullar och milsvida vyer bakom varje vägkrök. Hela naturen är ett delikatessbord. Här ystas traktens och det italienska kökets flaggskepp, pecorinon. Här odlas fikonstora oliver, här har varje husmor salamirecept som får våra charkuterier att framstå som korvkiosker och i Chianti gör man viner som trots att de är enkla, traditionella och okomplicerade ger eko i hela vinvärlden.
Vinet
Villa Puccini Toscana görs av 90 procent sangiovese, som är Toscanas stora druva, och 10 procent merlot. Efter vinifieringen lagras vinet under tolv månader i små ekfat som ger mycket fatkaraktär och elegans. Villa Puccini blandas efter separat jäsning av sangiovese och merlot. Blandningen tio procent merlot ger toner av svarta vinbär, mogna körsbär och hallon.
Villa Puccini Toscana brukar beskrivas som en italiensk nutida ”superblend”. PAssar utmärkt till Italiensk mat - varför inte en klassisk bruschetta?