Villa Puccini Toscana 2020

villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2020

Villa Puccini Toscana är ett vin komponerat till det italienska köket med sina paradrätter som färsk pasta, pizza och traktens berömda Pecoriniost. Det kan med fördel drickas till charkuterier som parmaskinka och salami och till smakrika kötträtter, Bistecca alla Fiorentina och kraftfulla ostar. Det är ett mycket mångsidigt vin med kraftfulla smaker. Villa Puccini utvecklas under några års lagring, men är lämpligt att drickas nu.

Vinet har en tydlig fruktig doft av körsbär, viol och örter och en touch av vanilj och lakrits. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, salvia, vanilj och pomerans. Mycket lång eftersmak.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
32417
Storlek
75 cl
Alkohol
12.5 %
Druva
Merlot Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Fågel Grill Nötkött Pasta Vegetariskt Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Små flaskor Stora flaskor Veganskt
Producent
Castellani

Castellani

Villa Puccini är familjen Castellanis hyllning till traktens store son, kompositören Giacomo Puccini som vid förra sekelskiftet komponerade några av vår tids mest älskade operor som Tosca, Madame Butterfly och Boheme när han bodde i Villa Toscana inte långt från Castellanis ägor.

  • Familjen Castellini odlar vin på mer än 1 000 hektar i Maremma, Chianti, Chianti Classico i hjärtat av Chianti sydost om Pisa
  • Vinerna tas om hand i ett vineri vid varje vingård för att minimera transporter och bibehålla maximal fräschör
  • Odlingen är i mycket hög utsträckning biodynamisk eller på väg att certifieras som sådan
  • Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
  • Castellani är ett av världens mest prisbelönta vinföretag

Toscana

Toscana är ett av världens mest ryktbara och vackraste vindistrikt. Utmed varje slingrig bergsväg, i varje by, varje gård odlas viner som i hög grad förlänat Italien sitt rykte som ett av världens främsta vinländer. Här är solens mat som mest gyllene, och vinet är en del av livet självt. En av de mest berömda producenterna är familjen Castellani med sitt berömda vin Villa Puccini.

Från bergen och vingårdarna i Toscana är panoramat bedövande vackert med svepande kullar och milsvida vyer bakom varje vägkrök. Hela naturen är ett delikatessbord. Här ystas traktens och det italienska kökets flaggskepp, pecorinon. Här odlas fikonstora oliver, här har varje husmor salamirecept som får våra charkuterier att framstå som korvkiosker och i Chianti gör man viner som trots att de är enkla, traditionella och okomplicerade ger eko i hela vinvärlden.

Vinet

Villa Puccini Toscana görs av 90 procent sangiovese, som är Toscanas stora druva, och 10 procent merlot. Efter vinifieringen lagras vinet under tolv månader i små ekfat som ger mycket fatkaraktär och elegans. Villa Puccini blandas efter separat jäsning av sangiovese och merlot. Blandningen tio procent merlot ger toner av svarta vinbär, mogna körsbär och hallon.

Villa Puccini Toscana brukar beskrivas som en italiensk nutida ”superblend”. PAssar utmärkt till Italiensk mat - varför inte en klassisk bruschetta?

Producent Castellani

Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera av vår tids mest spelade operor som La Bohème, Tosca och Turandot med Nessun dorma, den berömda och krävande arian, som ofta anses vara musikhistoriens främsta.

Villa Puccini Governo är en hyllning till den store operakompositören som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.

Det var vinbonden Alfred Castellani som 1903 började sälja det vin han odlat i åratal på sina marker i Montecalvoli strax öster om Pisa. Tidigare hade han mest buteljerat för eget husbehov men bönderna i trakten tyckte att hans vin var så utsökt att de övertalade honom att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över hela Toscana och ut över Italien. I dag räknas familjen Castellani till den italienska vinbranschens främsta auktoriteter och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som ett av världens mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti. Till största delen är det sangiovese-druvan som ger familjens viner sin karaktär, men de odlar även andra druvsorter och buteljerar druvrena viner.

Du kan även läsa mer och se en intervju med Piergiorgio Castellani hos Elke Ljung här.

Inspiration