Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018

villa puccini reserva

Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018

Villa Puccini Riserva är en stiltypisk Chianti Classico och passar därför som hand i handske till det mesta av det italienska kökets smaker. Vinet är utmärkt till solmogna tomater, tomatsåser, pizza och pasta, men också till charkuterier, hårdostar och kraftfulla kötträtter med smakrika örtsåser och vildsvinsgryta. Kan drickas nu och klarar ytterligare några års lagring.

Villa Puccini Riserva är ett smakrikt vin från Chianti Classico. Det är ett stiltypiskt och traditionellt vin som får mycket av sin karaktär från Chiantis signaturdruva sangiovese. Doften är mustig med körsbär, plommon och björnbär. Smaken är fyllig, närmast robust med inslag av mörk choklad, örter, mandel och pinjenötter.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (21 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
22328
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Canaiolo Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost Pasta Vilt Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Castellani

Fakta

  • Druvor Sangiovese 90% och Canaiolo 10%.

Castellani

Chianti i Toscana är tillsammans med Barolo och Valpolicella det mest berömda vindistriktet i Italien. Toscanas närmast magiska klang som en av jordens mest gastronomiska regioner har alltid haft vinet som vibrerande grundackord. Mest ryktbara är vinerna från Chianti Classico, där Villa Puccini Riserva är något av det allra bästa från en av de mest betydande familjerna.

Villa Puccini Riserva  är en hyllning till den store operakompositören Giacomo Puccini som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.

  • Familjen Castallini odlar vin på mer än 1 000 hektar i Maremma, Chianti och Chianti Classico i hjärtat av Chianti sydost om Pisa
  • På drygt 200 hektar odlas enbart premiumviner med inriktning på absolut högsta kvalitet
  • Chianti Classico definierades som område 1932. Den leriga och kalkrika jorden ger en robust och smakrik vintyp
  • Castellanis vingårdar är i mycket hög utsträckning biodynamiska eller på väg att certifieras som sådan
  • Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
  • Castellani är ett av världens mest prisbelönta vinföretag
  • Villa Puccini är en riserva och följaktligen lagrat minst två år på ekfat och flaska.

Chianti

I Chianti har det odlats vin sedan etruskerna tog dit vinbryggarkonsten för tretusen år sedan. Under antiken kallade grekerna platsen för vinlandet och sedan medeltiden har viner märkta med Chianti haft rykte om sig att ha en särskilt hög kvalitet. Namnets ursprung är fördolt i dunkel, men många menar att det kan ha just med etruskernas vinframställning att göra. Chiantis böljande gröna kullar, täckta med vinodlingar och olivlundar sträcker sig mellan Siena och Florens i centrala Italien. Hjärtat av Chianti är det ursprungliga distriktet Chianti Classico. Vinerna härifrån har ofta den berömda svarta tuppen Gallo Nero på flaskhalsen. Länge tappades viner från Chianti på bastflaska, så kallad il fiasco. Bastflaskan började användas på 1300-talet för att skydda de ömtåliga glasflaskorna som då hade blivit mer allmänt vanliga.

Vinet

Detta klassiska vin görs på omsorgsfullt utvalda druvor från sangiovese- och canaiolostockar. Efter vinifiering med minimal mekanisk påverkan läggs vinet på ekfat där det lagras i minst två år. Därav benämningen ”Riserva”. Innan tappning på flaska så godkänns vinet för Chianti DOCG av Chiantis vinkommission.

Detta vin är veganvänligt.

 

Kommentarer

info lagring tack

Hej Kristina. Riservan kan du lagra 3-5 år under goda förhållanden. Det går säkerligen lagra den längre men då kommer vinet få mer uttalad karaktär som inte alla tycker om. /Jonas / Nigab

Hej,
Fullkomligt obegripligt att i ett övrigt prisvärt vin….har
en masonit kork! Helt j**la nästan omöjlig att få ur halsen…utan att den bryts. Då är jag ändå Somm och öppnar upp
ett antal 100 fl per år.
disclaimer: Ovan meddelande är min privata åsikt och inte min professionella uppdragsgivare.

Ojdå. Vi skall absolut se över hur korkarna är här. Tack för att du skriver och ger feedback!

Producent Castellani

Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera av vår tids mest spelade operor som La Bohème, Tosca och Turandot med Nessun dorma, den berömda och krävande arian, som ofta anses vara musikhistoriens främsta.

Villa Puccini Governo är en hyllning till den store operakompositören som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.

Det var vinbonden Alfred Castellani som 1903 började sälja det vin han odlat i åratal på sina marker i Montecalvoli strax öster om Pisa. Tidigare hade han mest buteljerat för eget husbehov men bönderna i trakten tyckte att hans vin var så utsökt att de övertalade honom att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över hela Toscana och ut över Italien. I dag räknas familjen Castellani till den italienska vinbranschens främsta auktoriteter och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som ett av världens mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti. Till största delen är det sangiovese-druvan som ger familjens viner sin karaktär, men de odlar även andra druvsorter och buteljerar druvrena viner.

Du kan även läsa mer och se en intervju med Piergiorgio Castellani hos Elke Ljung här.

Inspiration