Fakta
- Druvor Sangiovese 90% och Canaiolo 10%.
Castellani
Chianti i Toscana är tillsammans med Barolo och Valpolicella det mest berömda vindistriktet i Italien. Toscanas närmast magiska klang som en av jordens mest gastronomiska regioner har alltid haft vinet som vibrerande grundackord. Mest ryktbara är vinerna från Chianti Classico, där Villa Puccini Riserva är något av det allra bästa från en av de mest betydande familjerna.
Villa Puccini Riserva är en hyllning till den store operakompositören Giacomo Puccini som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.
- Familjen Castallini odlar vin på mer än 1 000 hektar i Maremma, Chianti och Chianti Classico i hjärtat av Chianti sydost om Pisa
- På drygt 200 hektar odlas enbart premiumviner med inriktning på absolut högsta kvalitet
- Chianti Classico definierades som område 1932. Den leriga och kalkrika jorden ger en robust och smakrik vintyp
- Castellanis vingårdar är i mycket hög utsträckning biodynamiska eller på väg att certifieras som sådan
- Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
- Castellani är ett av världens mest prisbelönta vinföretag
- Villa Puccini är en riserva och följaktligen lagrat minst två år på ekfat och flaska.
Chianti
I Chianti har det odlats vin sedan etruskerna tog dit vinbryggarkonsten för tretusen år sedan. Under antiken kallade grekerna platsen för vinlandet och sedan medeltiden har viner märkta med Chianti haft rykte om sig att ha en särskilt hög kvalitet. Namnets ursprung är fördolt i dunkel, men många menar att det kan ha just med etruskernas vinframställning att göra. Chiantis böljande gröna kullar, täckta med vinodlingar och olivlundar sträcker sig mellan Siena och Florens i centrala Italien. Hjärtat av Chianti är det ursprungliga distriktet Chianti Classico. Vinerna härifrån har ofta den berömda svarta tuppen Gallo Nero på flaskhalsen. Länge tappades viner från Chianti på bastflaska, så kallad il fiasco. Bastflaskan började användas på 1300-talet för att skydda de ömtåliga glasflaskorna som då hade blivit mer allmänt vanliga.
Vinet
Detta klassiska vin görs på omsorgsfullt utvalda druvor från sangiovese- och canaiolostockar. Efter vinifiering med minimal mekanisk påverkan läggs vinet på ekfat där det lagras i minst två år. Därav benämningen ”Riserva”. Innan tappning på flaska så godkänns vinet för Chianti DOCG av Chiantis vinkommission.
Detta vin är veganvänligt.
Kommentarer
info lagring tack
Hej Kristina. Riservan kan du lagra 3-5 år under goda förhållanden. Det går säkerligen lagra den längre men då kommer vinet få mer uttalad karaktär som inte alla tycker om. /Jonas / Nigab
Hej,
Fullkomligt obegripligt att i ett övrigt prisvärt vin….har
en masonit kork! Helt j**la nästan omöjlig att få ur halsen…utan att den bryts. Då är jag ändå Somm och öppnar upp
ett antal 100 fl per år.
disclaimer: Ovan meddelande är min privata åsikt och inte min professionella uppdragsgivare.
Ojdå. Vi skall absolut se över hur korkarna är här. Tack för att du skriver och ger feedback!