Villa Puccini Chianti DOCG – Bastflaska

villa puccini bast

Villa Puccini Chianti DOCG – Bastflaska

En italiensk ikon är tillbaka. Nu finns Villa Puccini Chianti DOCG i samma flaska som på 1970-talet kom att pryda varenda pizzeria och många hem i Sverige. Vinet är lika klassiskt. 100 % sangiovese från odlingar i Chiantis högst klassade DOCG-område.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
3 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
70095
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Ost Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Castellani

Fakta

  • Sockerhalt 0,4 g / 100 ml

Smakbeskrivning

Villa Puccini Chianti DOCG är ett smakrikt vin från Toscana. Det är ett stiltypiskt och traditionellt Chiantivin som får mycket av sin karaktär från Toscanas signaturdruva sangiovese. Doften är mustig med körsbär, plommon och björnbär. Smaken är fyllig, med livfulla syror, inslag av mörk choklad, salvia, vildhallon och bergamott. I eftersmaken märks mer körsbär och en lätt ton av tobaksblad, svarta vinbär och lakrits.

Till vad

Chiantivinerna och i synnerhet vinerna från Chianti DOCG är ett förträffligt val till hela det toskanska köket. De står upp mot smakrika pastarätter med kryddiga såser, pesto och bolognese, såväl som mot lena gräddiga rätter med smör och tryffel. Till pizza, parmesanstinna risottos och milanesesallader är det ett utsökt val. Liksom till lagrade ostar, grillat kött, ossobuco, tomatbrässerad högrev och andra rätter som kräver ett kraftfullt och fylligt vin. Villa Puccini Chianti DOCG bör som många Chianti-viner drickas ungt då den höga syran balanserar den körsbärsrika frukten. Det är också ett spännande vin eftersom det buteljeras i Chiantis traditionella bastflaska.

Gott att veta

Under 1970-talet blev Chiantivinerna från Toscana det mest trendiga man kunde dricka. I varenda stad öppnades pizzerior och på borden stod de bastklädda flaskorna antingen med vin i, eller med ett levande ljus, sedan de druckits ur. De bastinlindade flaskorna är genuint förknippade med den toskanska vinhistorien. De började tillverkas redan på 1300-talet för att skydda det ömtåliga och dyrbara glaset mot stötar. På italienska kallades flaskorna ”Fiasco”. När flaskan dyker upp för första gången är det i världslitteraturen. Det är i Giovanni Boccaccios Decamerone, som skrevs omkring 1350. Ett resande sällskap som flytt undan digerdöden har tagit in på ett värdshus på landet. För att roa varandra berättar de historier och dricker vin ur fiasco-flaskor.

Etymologin

Det märkliga ordet fiasco har språkvetenskapen svårt att förklara. Det är samma ord som vårt fiasko. En teori är att de flaskor som blev misslyckade för att glasblåsarna blåste in för mycket luft kallades fiasco. I början av 1800-talet beskrevs en misslyckad teaterföreställning i Italien för ett fiasko. I den betydelsen har ordet sedan vuxit in i andra språk. Under 1900-talets första deccennier sysselsatte fiascotillverkningen minst 1 000 glasblåsare i Toscana och man uppskattar antalet bastvävare till 30 000.

Italiensk symbol

Fiasco-buteljen med Chiantivin blev efter andra världskriget en romantisk symbol för Italien och användes för att förstärka det italienska i ikoniska filmer med Marcello Mastroianni. Liksom i den mest förtätade romantiska filmscen som någonsin visats på vita duken; det förtrollade mötet mellan Lady och Lufsen under en ”bella notte” över en tallrik köttbullar. Bastflaskans och därmed Chiantivinets popularitet bara ökade och 1965 bestämdes att Chiantiviner måste buteljeras på ”il fiasco”, vilket kom att gälla under många år.

Klimatsmart

Basten runt flaskorna skyddade vinet under lagring och transporter. Basthöljet var dessutom en förutsättning för att flaskan skulle stå upp eftersom dess botten var rundad. I dag betyder basthöljet att flaskorna kan göras lättare vilket minskar klimatpåverkan. Det något tunnare glaset minskar vikten och basten skyddar flaskan under transport och hantering.

Kort om Castellani och Villa Puccini

Villa Puccini tillverkas av familjen Castellani i Toscana. Alfred Castellani var i slutet av 1800-talet en enkel vinbonde som precis som generationerna före honom odlade vin på familjens marker i Montecalvoli strax öster om Pisa. Han blev tidigt berömd för att göra ett särdeles bra vin. 1903 övertalades han att registrera en firma. Castellanis viner efterfrågades snart långt utanför Toscana och Alfred Castellani och hans söner Duilio och Mario gjorde Castellini S.P.A till en av Toscanas främsta producenter. I dag odlar familjen vin på över 1 000 hektar i Toscana. Man har vingårdar i prestigeområdet Chianti Classico men även på flera andra håll i distriktet. För att behålla vinernas särart framställs de vid vinerier på respektive vingård.

Opera och turism

Familjen Castellini har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana som gastronomiskt och kulturellt besöksmål. Villa Puccini är familjen Castellanis hyllning till traktens store son, kompositören Giacomo Puccini som vid förra sekelskiftet komponerade några av våra allra mest älskade operor som Tosca, Madame Butterfly, Boheme och inte minst Turandot med den berömda arian Nessum Dorma. Puccini bodde i Villa Toscana inte långt från Castellanis ägor.

  • Toscana är Sangiovesedruvans absoluta hemvist, vinhistoriker menar att den odlades här redan under etruskernas tid på 500-talet f.Kr
  • Castellini har ett mycket långt utvecklat ekologiskt arbetssätt. Odlingarna är till 100 % klassificerade som biodynamiska eller på väg att certifieras
  • Vid familjens gårdar bedrivs forskning i syfte att bevara äldre druvsorter och att utveckla mer miljömässiga odlingstekniker
  • Castellani S.P.A är ett av Italiens mest prisbelönta vinföretag
  • För att skydda sitt vin grundade vinbönderna i Chianti Italiens första producentförening Gallo Nero, den svarta tuppen. Året var 1924
  • I dag har Chianti utvidgas, men bara viner från Chianti DOCG får använda den svarta tuppen som ursprungsmärkning

 

Kommentarer

Frågade idag på Systembolaget Åkersberga, vinet fanns inte där och inte heller i Täby enligt uppgift

Är deten beställningsvara? Finnsinte i Butik i Linköping

Hej. Den finns inte i alla butiker. Men du kan beställa den till din butik. /Jonas

Producent Castellani

Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera av vår tids mest spelade operor som La Bohème, Tosca och Turandot med Nessun dorma, den berömda och krävande arian, som ofta anses vara musikhistoriens främsta.

Villa Puccini Governo är en hyllning till den store operakompositören som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.

Det var vinbonden Alfred Castellani som 1903 började sälja det vin han odlat i åratal på sina marker i Montecalvoli strax öster om Pisa. Tidigare hade han mest buteljerat för eget husbehov men bönderna i trakten tyckte att hans vin var så utsökt att de övertalade honom att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över hela Toscana och ut över Italien. I dag räknas familjen Castellani till den italienska vinbranschens främsta auktoriteter och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som ett av världens mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti. Till största delen är det sangiovese-druvan som ger familjens viner sin karaktär, men de odlar även andra druvsorter och buteljerar druvrena viner.

Du kan även läsa mer och se en intervju med Piergiorgio Castellani hos Elke Ljung här.

Produkter från Castellani

Inspiration

Tillverkningen av flaskor började på 1300-talet i centrala Toscana. Regionen var redan känd för sina skickliga glasarbetare och vintraditioner. Flaskorna var först helt gjorda av glas. Senare började man täcka dem med en speciell halm kallad ”stiancia”. Den skyddade vinet från solljus och glaset från stötar.

Flaskorna blev viktiga för att transportera och bevara toskanskt rödvin. I Florens finns fortfarande en plakett med texten ”Canto dei fiascai” (Flaskmakarnas hörn) som hyllar de hantverkare som täckte flaskorna med halm. Det var oftast kvinnor som arbetade med att täcka flaskorna med halm. Detta arbete kunde göras på två sätt. Antingen infogad man halmen vertikalt från botten till den bredaste delen, eller så började man från botten och lidande uppåt som ett rep.

Idag är dessa flaskor fortfarande en symbol för italienskt vin och kultur. De representerar italiensk tradition och finns fortfarande hos de mest traditionella värdshusen i Toscana. Nästa gång du skålar med ett glas toskanskt vin, tänk på alla de som gjort det möjligt. Skål för traditionen!