Castellani
Det var vinbonden Alfred Castellani som 1903 började sälja det vin han odlat i åratal på sina marker i Montecalvoli strax öster om Pisa. Tidigare hade han mest buteljerat för eget husbehov men bönderna i trakten tyckte att hans vin var så utsökt att de övertalade honom att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över hela Toscana och ut över Italien. I dag räknas familjen Castellani till den italienska vinbranschens främsta auktoriteter och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som ett av världens mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti. Till största delen är det sangiovese-druvan som ger familjens viner sin karaktär, men de odlar även andra druvsorter och buteljerar druvrena viner.
Italienska viner som Ripasso och Amarone har ett andra hem i Sverige där de smakrika vintyperna ofta blivit storsäljare. En annan italiensk vinstil är den snarlika Governo. Trots att den minst 600 år gamla Governo-metoden har hjälpt till att ge vinerna från Toscana sitt världsrykte är dessa viner mindre kända. Nu lanserar Nigab en Villa Puccini Governo från den aktade toscanska vinfamiljen Castellani.
Villa Puccini Governo är en hyllning till den store operakompositören Giacomo Puccini som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.
Governo
Governo-vinerna är fylliga, ofta sammetslena och fruktiga. De framställs genom att vinet, precis som en Ripasso, får en andra jäsning, men inte genom tillsats av jästrester, utan med hjälp av 10–20 procent druvor som soltorkats. När de torkade druvorna tillsätts i slutskedet av den första jäsningen gör den höga andelen naturligt druvsocker att jästen får ny näring och sätter i gång att producera mängder med fylliga smaker. Metoden är som sagt mycket gammal och har använts i generationer i Toscana för att stabilisera vinerna och för att ge dem en extra dimension. Governo-metoden har visat sig särskilt lämplig för att ge Toscanas stora druva, sangiovese, en rundare kropp och mindre syra.
Toscana
Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera av vår tids mest spelade operor som La Bohème, Tosca och Turandot med Nessun dorma, den berömda och krävande arian, som ofta anses vara musikhistoriens främsta.
Vinet
– Villa Puccini Governo blandas av 80 % sangiovese, 10 % ciliegiolo och 10 % cabernet Sauvignon
– Den andra jäsningen får vinet genom tillsats av cabarnet sauvignon som soltorkat på sina stockar
– Familjens viner tas om hand i ett vineri vid varje vingård för att minimera transporter och bibehålla maximal fräschör
– Odlingarna är i mycket hög utsträckning biodynamiska eller på väg att fullt ut certifieras som sådana
– Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
Här kan du läsa mer om sangiovese.