XR by Marqués de Riscal 2017

XR by Marqués de Riscal

XR by Marqués de Riscal 2017

Marqués de Riscal Reserva XR är ett vin som valt att gå sin egen väg. Redan 1869 började vinmakarna hos Marqués de Riscal att märka ut de fat som var exceptionella. Man skrev XR med krita på fatgavlarna så att man visste var de mest spännande faten fanns. Marqués de Riscal Reserva XR har som det första vinet någonsin fått dessa bokstäver på sin etikett.

Marqués de Riscal XR har en intensiv körsbärssvart färg. Doften är uttrycksfull med lakrits, kanel, svartpeppar och med en subtil hint av den långa fatlagringen. Smaken är stor och koncentrerad och bygger upp ett lättdrucket vin med eleganta tanniner och en gedigen ryggrad. I den långa avslutningen kommer en behaglig ton av exklusiv balsamicovinäger.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
76885
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Tempranillo
Land/Region
Rioja Spanien
Passande mat
Grill
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Marqués de Riscal

Fakta

 • Druvor 95 % tempranillo, 5 % graciano
 • Lagring 24 månader på ekfat
 • Syrahalt 3,5 %
 • pH 3,68
 • Socker 0,15 g/100 ml

Vinet

Alla vinmakare vet att ett vin lever sitt eget liv. Skördar varierar av olika skäl, men ibland tycks även plantor välja sin egen väg, till och med den enskilda druvklasen kan vara nyckfull, och framförallt kan ekfaten där vinet mognar leda vinet in på oväntade smakvägar. Varför är naturens egen hemlighet och något vinmakaren inte kan påverka. Men det är också ett spänningsmoment, vissa fat blir helt enkelt annorlunda och ibland exceptionella. I det gamla Bordeaux markerade vinmakarna sådana fat genom att märka dem med XR.

På Marqués de Riscal kallades de XR-märkta faten för ”vinmakares viner”. Redan 1869 började man märka ut de fat som hade särskilda egenskaper. Ursprunget till märkningen kom från Bordeaux där man av tradition kritade fat med XR. Namnet användes aldrig kommersiellt utan var enbart till för att vinmakaren skulle veta att han i just dessa fat hade noterat egenheter som inte fanns hos andra. Hos Marqués de Riscal fortsatte man med denna märkning i nästan 100 år. Nu har märkningen åter kommit till heders. Marqués de Riscal vill på detta sätt hylla alla sina vinmakare, från pionjären Jean Pineau till idag, som har hjälpt till att skapa en stor del av det spanska vinets historia och göra Rioja till en av världens mest kända vinregioner.

Kort om Marques de Riscal

År 1858 bad regionledningen i Alava Marques de Riscal, Don Guillermo Hurtado de Amézaga, att försöka förmå de lokala druvodlarna att använda samma metoder som i Bordeaux, vars viner var kända för sin höga kvalitet. Man vill förbättra sitt eget rykte och man såg med viss avund på de franska vinodlarnas framgångar. Marques de Riscal ägde redan vingårdar i Rioja men bodde i Bordeaux. Han engagerade Jean Pineau, vinmakare på Chateau Lanessan. Jean Pineau kom till Elciego med 9 000 plantor cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och malbec. Pineau och Amézaga experimenterade med druvsorter, vinifieringsmetoder och fatlagringar. De laborerade även med långlagring på Bordeauxfat och byggde nya vinkällare för att hysa vinerna. De första Marqués de Riscal-vinerna buteljerades 1862. Efter några år började de uppmärksammas och så småningom vinna fler och fler priser, och Rioja växte långsamt fram till en stor ledande kvalitetsregion.

 • Kung Alfonso XII provade Marqués de Riscal på Wienmässan strax efter sitt trontillträde och utsåg dem till hovleverantörer
 • Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner
 • 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen
 • Marqués de Riscal har en egen restaurang med Michelinstjärna
 • Marqués de Riscal är Riojas mest ärevördiga producent och har viner i lager från tiden före vinlusens härjningar
 • Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den del av Rioja som tillhör regionen Baskien.

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration