Fakta
- Druvor 95 % tempranillo, 5 % graciano
- Lagring 24 månader på ekfat
- Syrahalt 3,5 %
- pH 3,68
- Socker 0,15 g/100 ml
Vinet
Alla vinmakare vet att ett vin lever sitt eget liv. Skördar varierar av olika skäl, men ibland tycks även plantor välja sin egen väg, till och med den enskilda druvklasen kan vara nyckfull, och framförallt kan ekfaten där vinet mognar leda vinet in på oväntade smakvägar. Varför är naturens egen hemlighet och något vinmakaren inte kan påverka. Men det är också ett spänningsmoment, vissa fat blir helt enkelt annorlunda och ibland exceptionella. I det gamla Bordeaux markerade vinmakarna sådana fat genom att märka dem med XR.
På Marqués de Riscal kallades de XR-märkta faten för ”vinmakares viner”. Redan 1869 började man märka ut de fat som hade särskilda egenskaper. Ursprunget till märkningen kom från Bordeaux där man av tradition kritade fat med XR. Namnet användes aldrig kommersiellt utan var enbart till för att vinmakaren skulle veta att han i just dessa fat hade noterat egenheter som inte fanns hos andra. Hos Marqués de Riscal fortsatte man med denna märkning i nästan 100 år. Nu har märkningen åter kommit till heders. Marqués de Riscal vill på detta sätt hylla alla sina vinmakare, från pionjären Jean Pineau till idag, som har hjälpt till att skapa en stor del av det spanska vinets historia och göra Rioja till en av världens mest kända vinregioner.
Kort om Marques de Riscal
År 1858 bad regionledningen i Alava Marques de Riscal, Don Guillermo Hurtado de Amézaga, att försöka förmå de lokala druvodlarna att använda samma metoder som i Bordeaux, vars viner var kända för sin höga kvalitet. Man vill förbättra sitt eget rykte och man såg med viss avund på de franska vinodlarnas framgångar. Marques de Riscal ägde redan vingårdar i Rioja men bodde i Bordeaux. Han engagerade Jean Pineau, vinmakare på Chateau Lanessan. Jean Pineau kom till Elciego med 9 000 plantor cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och malbec. Pineau och Amézaga experimenterade med druvsorter, vinifieringsmetoder och fatlagringar. De laborerade även med långlagring på Bordeauxfat och byggde nya vinkällare för att hysa vinerna. De första Marqués de Riscal-vinerna buteljerades 1862. Efter några år började de uppmärksammas och så småningom vinna fler och fler priser, och Rioja växte långsamt fram till en stor ledande kvalitetsregion.
- Kung Alfonso XII provade Marqués de Riscal på Wienmässan strax efter sitt trontillträde och utsåg dem till hovleverantörer
- Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner
- 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen
- Marqués de Riscal har en egen restaurang med Michelinstjärna
- Marqués de Riscal är Riojas mest ärevördiga producent och har viner i lager från tiden före vinlusens härjningar
- Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den del av Rioja som tillhör regionen Baskien.