Apostoles Palo Cortado VORS

en flaska sherry gammal och fin en liten flaska

Apostoles Palo Cortado VORS

En palo cortado är gjord på de lättare, elegantare basvinerna som normalt används till fino/amontillado men som för en palo cortado istället spritas upp mer och lagras utan ett skyddande flortäcke. Resultatet blir ett mycket välbalanserat vin, med elegant nötighet, frisk syra och kryddiga toner. För Apostoles Palo Cortado utgår man från två olika viner – en torr palo cortado och en mycket söt pedro ximenez. Båda dessa viner lagras först i tolv år (palo cortado) och åtta år (pedro ximenez) i separata soleror. Vinerna blandas sedan till en sötad palo cortado, och flyttas sedan till en annan solera, där de lagras i ytterligare 22 år. Slutresultatet blir alltså ett vin som lagrats 30 år på fat, och får rätt att använda beteckningen VORS (Very Rare Old Sherry) efter att ha godkänts vid en sensorisk provning med stränga kvalitetskrav.

Apostoles är en palo cortado med sötma. Sötman balanserar upp vinets friska syra och ger en lång och mycket komplex smak med inslag av rostade pekannötter, fruktkaka och dadlar. Apostoles är lagrad minst 30 år på fat, är halvtorr och serveras rumstempererad, på egen hand eller kanske till en paté eller en smakrik gruyère.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
76538
Storlek
37,5 cl
Alkohol
20 %
Druva
Palomino Fino Pedro Ximenez
Land/Region
Jerez Spanien
Passande mat
Aperitif Ost
Typ
Sherry
Övrigt
Små flaskor
Producent
González Byass

Fakta

  • Druvor 87% palomino, 13% pedro ximenez.
  • Socker 70 g/l

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

DO Jerez

DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.

Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration