Fakta
- Socker <1 g/l
Gonzalez-Byass
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
DO Jerez
DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.
Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.
Vinet
Del Duque är baserad på amontilladon Viña AB, som är lagrad fyra år under flor som en fino i solera, och sedan ytterligare åtta ur med ett långsamt utdöende florlager. Sedan tas vinet från soleran för Viña AB till en ny solera för Del Duque, där det lagras ytterligare 18 år. I slutändan kommer Del Duque alltså att ha lagrats 30 år på fat, och får därigenom rätt till beteckningen VORS (Very Old Rare Sherry).