Del Duque Amontillado VORS

en flaska sherry gammal och fin en liten flaska

Del Duque Amontillado VORS

En amontillado utvecklas från en fino sherry med ytterligare några års lagring på fat. Det skyddande lagret av jästsvampar (kallat flor på spanska) dör ut, och vinet kommer i kontakt med luftens syre. Resultatet blir ett vin som kombinerar brödiga toner med inslag av hasselnötter och kryddor.

Del Duque har en mörk, brun bärnstensfärg. Smaken är mycket intensiv och komplex, med inslag av valnötter, blodapelsin, torkad frukt och fat. Vinet är helt torrt, och eftersmaken är mycket lång och intensiv, fortfarande med den typiska nötigheten hos amontillado i botten.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
98026
Storlek
37,5 cl
Alkohol
21,5 %
Druva
Palomino Fino
Land/Region
Jerez Spanien
Passande mat
Aperitif Ost Soppa
Typ
Sherry
Övrigt
Små flaskor
Producent
González Byass

Fakta

  • Socker <1 g/l

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

DO Jerez

DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.

Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.

Vinet

Del Duque är baserad på amontilladon Viña AB, som är lagrad fyra år under flor som en fino i solera, och sedan ytterligare åtta ur med ett långsamt utdöende florlager. Sedan tas vinet från soleran för Viña AB till en ny solera för Del Duque, där det lagras ytterligare 18 år. I slutändan kommer Del Duque alltså att ha lagrats 30 år på fat, och får därigenom rätt till beteckningen VORS (Very Old Rare Sherry).

 

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration