Leonor Palo Cortado

bild på flaska sherry leonor gonzalez byass

Leonor Palo Cortado

Elegant bärnstensfärg. Stor nyanserad doft, med inslag av valnöt, pomerans och fat. Torr, balanserad smak med elegant nötighet, frisk syra och kryddiga toner. Leonor passar i sin eleganta stil både som aperitif eller till en smakrik förrätt, som till exempel rökt renhjärta. Passar bra till kallt kött generellt – från serranoskinka till rökt renhjärta, saltkött, julskinka eller en vitello tonata. Gott även till ungefär samma ostar som Tio Pepe, men här kan de vara lite mer lagrade. Sen är det riktigt gott till det mesta som Tio Pepe är gott till det vill säga klassiska tapasrätter som: Serranoskinka, oliver (gärna Nocellara eller andra gröna, stora), salta mandlar, sardeller (gärna som en Gilda med pepperoni och urkärnad grön oliv), lagrad hårdost (gruyere, grevé och gammal manchego).

Sötma
Fyllighet

Passar till

Betyg (2 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
76565
Storlek
37,5 cl
Alkohol
20 %
Druva
Palomino Fino
Land/Region
Jerez Spanien
Passande mat
Aperitif
Typ
Sherry
Producent
González Byass

Fakta

  • Socker 5 g/l

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

DO Jerez

DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.

Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.

Vinet

Det finns mycket myter om palo cortado, alla baserade på tidigare generationers vinmakning, där man inte kunde mäta och kontrollera vinernas alkoholhalt lika väl som i dag. Detta gjorde att man ibland råkade tillsätta för mycket vinsprit till de basviner man valt ut för att bli en fino. Vid denna högre alkoholhalt kunde inte det skyddande flortäcket växa till, och istället för en fino utvecklades vinet till en oloroso. I dag kan man kontrollera detta på ett helt annat sätt, och Leonor Palo Cortado görs på de lättare, elegantare basvinerna som normalt används till fino/amontillado men som istället spritas upp mer och lagras utan ett skyddande flortäcke. Resultatet blir ett mycket välbalanserat vin, med elegant nötighet, frisk syra och kryddiga toner.

Leonor har sitt namn efter Spaniens kronprinsessa, som föddes några år innan vinet, som då var den första torra palo cortadon från Gonzalez-Byass, första gången började säljas. Gonzalez-Byass har sedan generationer en nära kontakt med det spanska kungahuset, och många fat i de historiska källarna i Jerez är signerade av kungligheter.

Leonor är lagrad tolv år på fat i solera-systemet.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration