Matusalem Oloroso VORS

en flaska sherry gammal och fin en liten flaska

Matusalem Oloroso VORS

Palomino fino-druvorna är skördade med maskin på natten, för att få in dem så svala som möjligt till vineriet. Pedro ximenez-druvorna är skördade för hand, och de hela klasarna är sedan utlagda att torka på bastmattor i solen enligt soleo-metoden.

Matusalem är en oloroso dulce, alltså med en tydlig sötma. Lagringen på fat i mer än 30 år har gjort att sötman helt integrerats i vinet som ger en enorm smakupplevelse av torkad frukt, fikon, rostade nötter och kryddnejlika. Eftersmaken är mycket lång, komplex och sammetsmjuk. Matusalem är lagrad minst 30 år på fat, är söt och serveras något sval, på egen hand, till en fruktkaka eller till en bit smakrik ost

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
76543
Storlek
37,5 cl
Alkohol
20,5 %
Druva
Palomino Fino Pedro Ximenez
Land/Region
Jerez Spanien
Passande mat
Aperitif Dessert Ost
Typ
Sherry
Övrigt
Små flaskor
Producent
González Byass

Fakta

  • Druvor 75% palomino, 25% pedro ximenez.
  • Socker 140 g/l

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

DO Jerez

DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.

Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna

Vinet

Vinet på palomino fino, som är basen i Matusalem, är en torr oloroso. Den görs genom att man först gör ett torrt vitt vin. Till detta tillsätter man vinsprit till ca 18%. Detta vin får sedan lagras i stora fat, som inte fylls ända upp, vilket gör att vinet långsamt oxiderar.

Pedro ximenez-vinet görs på de torkade druvorna, och ger en mycket söt must, som knappt orkar jäsa. Efter tillsatts av vinsprit till ca 15% lagras sedan det mycket söta (350 g socker per liter) i fat, som på samma sätt som för oloroso-vinet inte fylls ända upp, utan tillåter oxidation.

Efter att vinerna har lagrats i cirka fem år var för sig enligt solerasystemet (där det unga vinet successivt blandas i de äldre vinerna) blandas de till en cream sherry – en söt oloroso, och lagras ytterligare ca tre år i en ny solera. Man har nu en färdig cream sherry för buteljering, men en mindre del av detta vin kommer istället att får fortsätta åldras i en annan solera i ytterligare 22 år! Efter denna lagring har man alltså ett vin med 30 års lagring och rätt till beteckningen VORS (Very Old Rare Sherry) efter att ha godkänts vid en sensorisk provning med mycket stränga kvalitetskrav.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration