Fakta
- Druvsorter 100% palomino fino
- Sockerhalt <1 g/l
Gonzalez-Byass
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
DO Jerez
DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.
Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.
Vinet
Råvaran till Tio Pepe är palomino fino-druvor som först jäser till ett vanligt vitt vin, till vilket man efter jäsningen tillsätter sprit så att alkoholhalten blir 15 %. Detta vin fylls sedan på fat, där en särskild jästsvamp tillåts växa på vinets yta. Denna bildar snart ett några centimeter tjockt lager – flor – som skyddar vinet mot oxidation och ger en sherry av fino-typ (som Tio Pepe) dess unika smak. Vinet lagras sedan i ett solera-system, fortfarande skyddat av flor, i fem år innan det buteljeras.