Tio Pepe

en flaska sherry tio pepe

Tio Pepe

Tio Pepe matchar klassiska tapas tillbehör på ett alldeles utmärkt sätt. Duka upp Serranoskinka, oliver (gärna Nocellara eller andra gröna, stora), salta mandlar, sardeller (gärna som en Gilda med pepperoni och urkärnad grön oliv), lagrad hårdost (gruyere, grevé, lagom gammal manchego) och njut av härliga smaker tillsammans med vinet. Vinet matchar generellt till allt med mycket umami – smakar utmärkt till Janssons frestelse också.

En stor, frisk, ren doft med nötighet. Helt torr, komplex smak med elegant finokaraktär. Lång eftersmak. 

Sötma
Fyllighet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
8225
Storlek
37,5 cl
Alkohol
15 %
Druva
Palomino Fino
Land/Region
Jerez Spanien
Passande mat
Aperitif
Typ
Sherry
Övrigt
Små flaskor
Producent
González Byass

Fakta

  • Druvsorter 100% palomino fino
  • Sockerhalt <1 g/l

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

DO Jerez

DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.

Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.

Vinet

Råvaran till Tio Pepe är palomino fino-druvor som först jäser till ett vanligt vitt vin, till vilket man efter jäsningen tillsätter sprit så att alkoholhalten blir 15 %. Detta vin fylls sedan på fat, där en särskild jästsvamp tillåts växa på vinets yta. Denna bildar snart ett några centimeter tjockt lager – flor – som skyddar vinet mot oxidation och ger en sherry av fino-typ (som Tio Pepe) dess unika smak. Vinet lagras sedan i ett solera-system, fortfarande skyddat av flor, i fem år innan det buteljeras.

 

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration