Fakta
- Vinmakare Antonio Flores och Silvia Flores
- Jordmån 100% albarizza - finkornig, kalkhaltig och fukthållande jord, unik för Jerez
- Totalsyra 4,5 gr/l
- Socker 1 gr/l
- Glycerol 0,4 g/l
- Flyktig syra 0,19 g/l
- Acetaldehyd 415 mg/l
Vinet
"En Rama" kan översättas med rå/ursprunglig, och beteckningen anger att vinet har tappats direkt från fatet, utan någon klarning och med minimal filtrering.
2024 års tappning har en tydligare mineralitet jämfört med 2023, och Tio Pepe En Rama 2024 visar tydligt karaktärer från albariza-jordarna där druvorna växt. Trots utmaningarna som de höga temperaturerna under sommaren och hösten 2023 medförde, har den naturliga temperaturkontrollen i Gonzalez Byass vinkällare givit ett vin som är fylligt och komplext. Den tidiga våren 2024 gav utmärkta förutsättningar för att flor-lagret skulle växa sig tjockt - en nödvändighet för att ge en intensiv och komplex fino sherry, med mångfacetterade aromer av croissant, äpple, gräs och kalksten.
Vingårdarna
Samtliga druvor har växt i vingårdar i Macharnudo och Carrascal, i hjärtat av den så kallade sherry-triangeln, mellan städerna Jerez, Sanlucar de Barrameida och Puerto Santa Maria. Jordmånen här är uteslutande albarizza - den vita, kalkrika, fukthållande jordmånen - som är en av grundpelarna för sherry av högsta kvalitet.
Druvan Palomino Fino
Tio Pepe En Rama är gjord på 100% palomino fino, druvan som är unik för Jerez och intimt förknippad med de bästa albarizza-jordarna. Palomino fino är mycket väl anpassad till det heta klimatet och den stekande solen i Jerez, och ger ett friskt vin med välbevarade syra, något som är en förutsättning för att vinet sedan skall kunna utvecklas med den flera år långa lagringen under flor-lagret i faten.
Vinmakarna Antonio Flores och Silvia Flores
Antonio Flores är en av de mest tongivande vinmakarna i Jerez, och har två gånger (2009 och 2016) utsetts till "Fortified Wine Maker of the Year" av International Wine & Spirits Competition. Antonio föddes i en lägenhet ovanpå Gonzalez-Byass vinkällare och ärvde yrket som vinmakare från sin far, så på många sätt har han sherry i blodet. I dag är Antonios dotter Silvia biträdande vinmakare, och det vore ingen överraskning om även hon en dag kommer att ärva arbetet som huvudvinmakare från sin far.
Gonzalez-Byass
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
Serveringstips
Tio Pepe En Rama serveras bäst väl kyld i ett vinglas med generös kupa. Efter att man öppnat flaskan skall den förvaras kallt och den bör konsumeras inom max en vecka. Intensiteten och smakdjupet hos Tio Pepe En Rama 2024 gör det till ett vin som med fördel dricks till mat och det är en perfekt partner till fiskrätter, skaldjur, grönsaker, charkuterier och kryddstarka rätter.
Lagring
Sin fräschör till trots, har Tio Pepe En Rama faktiskt lagringspotential, och sedan lanseringen för tio år sedan har vinmakarna på Gonzalez-Byass fascinerats över hur väl det utvecklas med lagring på flaska. Lagrat i en sval, mörk källare utvecklas En Rama till ett läckert vin med nötiga lagringstoner efter ett till två år.
Trots detta rekommenderas i första hand att Tio Pepe En Rama avnjuts så nära tappningsdatum (står på baksidesetiketten!) som möjligt, för att kunna njuta av de unika aromerna i en fino som tappas direkt från fatet!
Tio Pepe En Rama i Sverige
Till Sverige kom Tio Pepe En Rama första gången 2012, då i en blygsam volym om endast 60 flaskor. Redan året efter fick Systembolaget upp ögonen för den, och sedan dess har lanseringen av Tio Pepe En Rama i början av juni varit ett säkert tecken på att sommaren är här. I år lanserar Systembolaget hela 1 800 flaskor.