Fakta
- Socker <1 g/l
Gonzalez-Byass
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
DO Jerez
DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.
Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.
Vinet
Viña AB utgår från samma fino som buteljeras som Tio Pepe, och då har lagrats 4-5 år i en finosolera. Detta vin flyttas sedan till en ny solera för amontillado, där det lagras i åtta år till. Under denna lagring kommer florlagret att sakta dö ut, när näringen för jästsvamparna förbrukas, och luftens syre kommer att komma åt att långsamt oxidera vinet. Slutresultatet, efter totalt tolv års lagring, blir ett vin som kombinerar de unika aromerna av bröd, citrus och grönt äpple hos en fino med de kryddiga, nötiga och fatiga toner som kommer från lagringen på fat i kontakt med luftens syre.