Mousserande - Rosé
Ett glas rosa Champagne är ett klassisk lyxigt och flärdfullt vin, men mousserande roséviner produceras i många länder. Förr gjordes ofta pärlande rosé genom att man tillsatte kolsyra till ett färdigt vin. I takt med att intresset för rosévin har vuxit är man numera mer omsorgsfull än så. Många bubblande roséviner görs i dag med såväl en andra jäsning på flaska som med jäsning på ståltank. Smakerna varierar från lätta och friska till söta och fylliga. Bland de mest framträdande länderna hör Frankrike med Champagne och Provence som de mest kända distrikten, men även Sydafrika, Italien och Spanien gör utmärkta mousserande roséviner. Mousserande rosé kan göras på alla blå druvor, vanligast är grenache, pinot noir, pinot meunier och tempranillo. Mousserande Prosecco görs på glera. Mousserande rosé är ett sällskapsvin, lämpligt som läskande välkomstdrink eller till fruktiga sallader och lätt buffémat.