Castaño Dulce Marqués 2022

Nyhet
en flaska sött rött vin från spanien

Castaño Dulce Marqués 2022

Söta och bäriga starkviner passar mycket bra till smakrika hårdostar som Gruyère, Manchego och Comté, men också till grönmögelost och inte minst till chokladdesserter. Prova det till en varm chokladfondant med vispgrädde. Det är också mycket gott som aperitif. Söta viner på Monastrell passar också till spanska tapas, pinchos och småplock som charkuterier, Seranoskinka och kryddiga korvar. Det går också mycket bra till gröna oliver och grillade grönsaker. Vinet är färdigt att drickas nu men utvecklas avsevärt under lagring i upp till 20 år. Bör serveras något kylt, cirka 14 grader.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
2427
Storlek
37,5 cl
Alkohol
15 %
Druva
Monastrell
Land/Region
Spanien
Passande mat
Dessert
Smaktyp
Söta viner
Typ
Sött vin
Övrigt
Nyheter
Producent
Familia Castaño

Fakta

  • Ursprung Spanien, Murcia, Yecla
  • Vinstockars ålder Minst 35 år
  • Mognad Minst 8 månader på franska och amerikanska ekfat

Smakprofil

Castaño Dulce Marqués är ett smakrikt, körsbärsrött, sött vin med intensiv fruktighet och kraftfull arom. I doften finns russin, dadlar, skogsbär, blåbär och björnbär, men också tydliga ektoner. I den friska smaken kommer syltade plommon, torkade frukter, fikon, lakrits, katrinplommon, choklad och druvmust. Den höga alkoholhalten gör vinet kraftfullt och ger en liten syrlig twist i eftersmaken där syra och sötma är i perfekt balans.

 Gott att veta

Monastrell odlas nästan bara i Yecla i östra Spanien där 80 % av världens odlingsareal finns. Yecla, i regionen Murcia, är ett av Spaniens minsta vindistrikt. Det ligger timmas bilfärd inåt landet från Valencia och turistorten Alicante. Här på den spanska högplatån är det mycket speciella förutsättningar, det är mycket torrt och varmt och de gamla vinstockarnas knotiga stockar måste söka sig tiotals meter ner i den steniga och torra jorden för att hitta vatten och näring. Under ett normalår faller bara omkring 300 mm regn och konstbevattning förekommer.

Monastrell är en värmeälskande och svagväxande blå druva med tjockt skal som skyddar mot hetta och torka. Druvan ställer stora krav på sin omgivning och på sin odlare. Den går i knopp och mognar sent och avskyr låga temperaturer, även vintertid. När förutsättningarna är de rätta är monastrell en tålig och tacksam druva. De bästa monastrellvinerna är ofta sträva med toner av mörka bär, kryddor och örter. I allmänhet är monastrellviner mycket lagringståliga.

När förmågan att destillera spreds i de stora vinländerna på 1500-talet upptäckte man snart att tillsats av druvsprit ökade hållbarheten, vilket var särskilt välkommet under långa varma transporter över land och hav. Den höga alkoholhalten gjorde också vinet sötare och dessa starka viner blev mycket populära och stilbildande. I de flesta länder har dessa starkviner femhundraåriga anor.

Castaños Dulce Marqués skördas för hand sent i oktober när druvorna börjat torka på sina stockar och koncentrationen av druvsocker är som störst. Druvorna pressas försiktigt och får sedan jäsa i en kall omgivning, omkring 17 grader. När vinet nästan har jäst klart tillsätts druvsprit. Efter jäsningen lagras vinet i cirka  åtta månader på ekfat.

Kort om Bodegas Castaño

Familjen Castaño är monastrelldruvans främsta företrädare i vinvärlden. Under 30 år experimenterade Ramon Castaño med odling, skörd och vinifiering innan han som den allra första i regionen började buteljera och sälja sina monastrellviner. Hans pionjärinsats har satt prägel på hela Yecla där monastrell numera är signaturdruva. Omkring 85 procent av odlingarna täcks av monastrell. I dag räknas familjen Castaño till de stora namnen i den spanska vinindustrin. 1950 byggde Ramon Castaño ett stort vineri i Yecla och beslutade sig för att satsa storskaligt på vinframställning. Han tog in sina tre barn Ramón, Juan Pedro and Daniel i verksamheten och en internationell expansion påbörjades. Till en början producerades enbart bulkvin, men med en närmast vetenskaplig noggrannhet började de undersöka monastrelldruvans egenskaper. När dessa viner lanserades runt 1980 tog de världen med storm och en druva som tidigare mest bara använts till bulk- och blandningsvin blev nu erkänd som en kvalitetsdruva världen över.

  • Yecla blev en egen D.O. 1975 mycket tack vare Ramon Castaño
  • Familjen Castaño odlar vin på drygt 300 hektar där 80 % av druvorna är monastrell
  • Yecla är ett litet distrikt, färre än 10 producenter odlar vin på drygt 6 000 hektar
  • Monastrell är genetiskt samma druva som mer kända mourvèdre, men förutsättningarna i Yecla är unika och vinerna skiljer sig markant
  • Familjens odlingar är i hög grad ekologiska och man buteljerar ofta på miljövänlig PET-flaska
  • Yecla ligger mestadels mycket högt. Druvorna till Dulce Marqués odlas i sand och lerjord, 750 meter över havet
  • Familia Castaños viner är flerfaldigt prisbelönta och tillhör Spaniens toppviner

Kommentarer

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration