Fakta
- Ursprung Spanien, Murcia, Yecla
- Vinstockars ålder Minst 35 år
- Mognad Minst 8 månader på franska och amerikanska ekfat
Smakprofil
Castaño Dulce Marqués är ett smakrikt, körsbärsrött, sött vin med intensiv fruktighet och kraftfull arom. I doften finns russin, dadlar, skogsbär, blåbär och björnbär, men också tydliga ektoner. I den friska smaken kommer syltade plommon, torkade frukter, fikon, lakrits, katrinplommon, choklad och druvmust. Den höga alkoholhalten gör vinet kraftfullt och ger en liten syrlig twist i eftersmaken där syra och sötma är i perfekt balans.
Gott att veta
Monastrell odlas nästan bara i Yecla i östra Spanien där 80 % av världens odlingsareal finns. Yecla, i regionen Murcia, är ett av Spaniens minsta vindistrikt. Det ligger timmas bilfärd inåt landet från Valencia och turistorten Alicante. Här på den spanska högplatån är det mycket speciella förutsättningar, det är mycket torrt och varmt och de gamla vinstockarnas knotiga stockar måste söka sig tiotals meter ner i den steniga och torra jorden för att hitta vatten och näring. Under ett normalår faller bara omkring 300 mm regn och konstbevattning förekommer.
Monastrell är en värmeälskande och svagväxande blå druva med tjockt skal som skyddar mot hetta och torka. Druvan ställer stora krav på sin omgivning och på sin odlare. Den går i knopp och mognar sent och avskyr låga temperaturer, även vintertid. När förutsättningarna är de rätta är monastrell en tålig och tacksam druva. De bästa monastrellvinerna är ofta sträva med toner av mörka bär, kryddor och örter. I allmänhet är monastrellviner mycket lagringståliga.
När förmågan att destillera spreds i de stora vinländerna på 1500-talet upptäckte man snart att tillsats av druvsprit ökade hållbarheten, vilket var särskilt välkommet under långa varma transporter över land och hav. Den höga alkoholhalten gjorde också vinet sötare och dessa starka viner blev mycket populära och stilbildande. I de flesta länder har dessa starkviner femhundraåriga anor.
Castaños Dulce Marqués skördas för hand sent i oktober när druvorna börjat torka på sina stockar och koncentrationen av druvsocker är som störst. Druvorna pressas försiktigt och får sedan jäsa i en kall omgivning, omkring 17 grader. När vinet nästan har jäst klart tillsätts druvsprit. Efter jäsningen lagras vinet i cirka åtta månader på ekfat.
Kort om Bodegas Castaño
Familjen Castaño är monastrelldruvans främsta företrädare i vinvärlden. Under 30 år experimenterade Ramon Castaño med odling, skörd och vinifiering innan han som den allra första i regionen började buteljera och sälja sina monastrellviner. Hans pionjärinsats har satt prägel på hela Yecla där monastrell numera är signaturdruva. Omkring 85 procent av odlingarna täcks av monastrell. I dag räknas familjen Castaño till de stora namnen i den spanska vinindustrin. 1950 byggde Ramon Castaño ett stort vineri i Yecla och beslutade sig för att satsa storskaligt på vinframställning. Han tog in sina tre barn Ramón, Juan Pedro and Daniel i verksamheten och en internationell expansion påbörjades. Till en början producerades enbart bulkvin, men med en närmast vetenskaplig noggrannhet började de undersöka monastrelldruvans egenskaper. När dessa viner lanserades runt 1980 tog de världen med storm och en druva som tidigare mest bara använts till bulk- och blandningsvin blev nu erkänd som en kvalitetsdruva världen över.
- Yecla blev en egen D.O. 1975 mycket tack vare Ramon Castaño
- Familjen Castaño odlar vin på drygt 300 hektar där 80 % av druvorna är monastrell
- Yecla är ett litet distrikt, färre än 10 producenter odlar vin på drygt 6 000 hektar
- Monastrell är genetiskt samma druva som mer kända mourvèdre, men förutsättningarna i Yecla är unika och vinerna skiljer sig markant
- Familjens odlingar är i hög grad ekologiska och man buteljerar ofta på miljövänlig PET-flaska
- Yecla ligger mestadels mycket högt. Druvorna till Dulce Marqués odlas i sand och lerjord, 750 meter över havet
- Familia Castaños viner är flerfaldigt prisbelönta och tillhör Spaniens toppviner
Kommentarer