Familjen Castaño
När konsten att destillera spreds i vinländerna upptäckte man snart att tillsats av druvsprit gjorde att vinet höll sig fräscht även under långa transporter. Den högre alkoholhalten släckte livsgnistan hos oönskade bakterier och skänkte fyllighet och must åt vinet. Starkviner blev på många håll de förnämsta vinerna. I de flesta länder har dessa viner femhundraåriga anor. Familjen Castaños Dulce Monastrell är ett sådant vin.
Familjen Castaño har sina odlingar i Murcia i den lilla staden Yecla som är något som unikt som en egen appellation, D.O. Yecla. Vinerna härifrån har nästan alltid odlats som bulkviner och det skulle ända till slutet av 1900-talet innan Ramon Castaño Santa visade världen vad traktens viner förmådde och vad varmklimatsdruvan monastrell hade dolt i sitt inre.
Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.
Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.
Monastrell
Att leva sitt liv som Monastrell-druva är på gränsen till självutplånande. Druvan odlas i stor utsträckning i sydöstra Spanien där klimatet är mycket torrt, jordmånen kargare än kanske någon annanstans och där solen obevekligt bränner musten ur allt som växer. Mycket få druvor klarar ett sådant klimat. Monastrell gör det, och familjen Castaño har tagit konsten att göra vin på denna druva till perfektion. Castaño Dulce Monastrell är ett mustigt bevis på detta.
Vinet
Till Dulce Monastrell skördas druvorna för hand mycket sent mot slutet av oktober när de börjat torka på sina stockar och koncentrationen av druvsocker är som störst. De krossas försiktigt och får jäsa länge i ovanligt kall miljö, cirka 17 grader. När vinet har utvecklat det mesta av färg, mjuka monastrelltanniner och mustighet tillsätts druvsprit. Efter jäsningen lagras vinet i sex till åtta månader på ekfat.