Fakta
- Druvor zibibbo
- Klimat Medelhavsklimat, hett med mycket lite regn, mindre än 350 mm/år
- Vingårdar Från tre skyddade lägen i nordväst
- Jordmån Sandig vulkanjord
- Odlingssätt Buskvin alberello
- Vinifiering Passito, torkade druvor har tillsats jäsande must
- Jäsning Ståltank
- Lagring Stålsilos och flaska
- Socker 184 gram/liter
Pantelleria
Pantelleria är en liten paradis-ö i sundet mellan Sicilien och Tunisien. Längre söderut i Europa än Pantelleria, på samma breddgrad som Tunis, odlas knappast vin. Ön har ett unikt klimat och en säregen flora. Från de torra, men bördiga sluttningarna kommer Mandrarossas Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019, ett sött och fruktigt vin på den lokala druvan zibibbo.
Pantelleria är en vulkan-ö där ännu aktiva underjordiska vulkaner skapat ett dramatiskt klipplandskap med varma källor och ångande gejsrar. I lavajorden odlas bland annat fikonkaktus och världens kanske mest aromatiska kapris. Där finns också en urgammal vinodlingsmetod, som kallas Pantelleria alberello, ett av Unescos skyddade världsarv.
Vid siktigt väder syns Pantelleria från Mandrarossas odlingar på Siciliens sydkust. Läget har inspirerat till att utforska öns unika förutsättningar för vinproduktion. På den skyddade nordostsidan har Mandrarossa planterat två hektar med zibibbo-druvor.
Mandrarossa
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
- Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
- Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
- Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
- Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar
Vinet
Zibibbodruvorna skördades för hand sista veckan i augusti. Därefter fick de torka i 20–22 dagar. De torkade druvorna tillsattes sedan i en jäsande must med nyskördade druvor för ytterligare jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i stålsilos i tio månader och slutligen tre månader på flaska.
Detta vin är veganvänligt.