Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC 2020

mandrarossa Serapias – Passito di Pantelleria DOC 2019

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC 2020

Vinets namn Serapias kommer från en vild orkidé som har sin enda starkt avgränsade växtplats just här. Orkidén som pryder vinets etikett har målats av konstnären Nancy Rossit. Det är samma konstnärinna som har skapat etiketterna till de övriga tre utgåvorna i Rediscovered Stories, Mandrarossas projekt för att bevara och utforska Siciliens unika druvsorter.

Stor doft av citrus, rosenvatten, jasmin och torkade druvor. Smaken är söt och fyllig med tydliga mineraler och söta smaker. Lång och fruktig eftersmak.

Ett perfekt vin att avsluta en måltid med, gärna tillsammans med en mandelkaka, eller smakstarka ostar.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
50294
Storlek
50 cl
Alkohol
14 %
Druva
Zibibbo
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Dessert Ost
Smaktyp
Söta viner
Typ
Sött vin
Övrigt
Små flaskor Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

  • Druvor zibibbo
  • Klimat Medelhavsklimat, hett med mycket lite regn, mindre än 350 mm/år
  • Vingårdar Från tre skyddade lägen i nordväst
  • Jordmån Sandig vulkanjord
  • Odlingssätt Buskvin alberello
  • Vinifiering Passito, torkade druvor har tillsats jäsande must
  • Jäsning Ståltank
  • Lagring Stålsilos och flaska
  • Socker 184 gram/liter

Pantelleria

Pantelleria är en liten paradis-ö i sundet mellan Sicilien och Tunisien. Längre söderut i Europa än Pantelleria, på samma breddgrad som Tunis, odlas knappast vin. Ön har ett unikt klimat och en säregen flora. Från de torra, men bördiga sluttningarna kommer Mandrarossas Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019, ett sött och fruktigt vin på den lokala druvan zibibbo.

Pantelleria är en vulkan-ö där ännu aktiva underjordiska vulkaner skapat ett dramatiskt klipplandskap med varma källor och ångande gejsrar. I lavajorden odlas bland annat fikonkaktus och världens kanske mest aromatiska kapris. Där finns också en urgammal vinodlingsmetod, som kallas Pantelleria alberello, ett av Unescos skyddade världsarv.

Vid siktigt väder syns Pantelleria från Mandrarossas odlingar på Siciliens sydkust. Läget har inspirerat till att utforska öns unika förutsättningar för vinproduktion. På den skyddade nordostsidan har Mandrarossa planterat två hektar med zibibbo-druvor.

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Vinet

Zibibbodruvorna skördades för hand sista veckan i augusti. Därefter fick de torka i 20–22 dagar. De torkade druvorna tillsattes sedan i en jäsande must med nyskördade druvor för ytterligare jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i stålsilos i tio månader och slutligen tre månader på flaska.

Detta vin är veganvänligt.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration