Fakta
- Vinmakare Filipa Tomaz da Costa
Bacalhôa Vinos de Portugal
Sydöst om Lissabon sticker Setúbal-halvön ut på andra sidan av Tejos mäktiga mynning. Vinnäringen domineras här av två traditioner – druvan castelão (lokalt tidigare kallad periquita) och moscatel de setúbal. Bacalhôa Vinhos de Portugal är en av de klassiska producenterna i Portugal, och är framförallt känt för sina viner från Setúbal-halvön, där även företagets huvudanläggning ligger i Azeitão. Bacalhôa ägs sedan 1998 av finansmannen José Berardo, som har expanderat företaget sedan dess och numera ingår även Caves Aliança och Quinta do Carmo i Bacalhõa Vinhos de Portugal. Man är idag dominerande när det gäller produktion av Moscatel de Setúbal och producerar årligen cirka 400 000 liter.
Vinet
Efter skörd för hand krossas druvorna och när vinet jäst till cirka fem procent alkohol avbryts jäsningen genom tillsatts av vinsprit till cirka 18 procent. Vinet får sedan ligga i kontakt med druvskalen i ca två-tre månader över vintern, för att laka ut maximalt med smak. Efter detta vidtar den traditionella lagringen på små ekfat i två år. Innan buteljering görs sedan ett noggrant urval och blandning från olika fat för att behålla vinets stil och höga kvalitet.