Offley Cachucha

en flaska vitt portvin offley

Offley Cachucha

Offley Cachucha är mycket god som aperitif, eller som ett gott dessertvin. Vinet passar utmärkt till bäriga och fruktiga desserter med blåbär, hallon, inkokta päron jordgubbar och persikor. Prova det exempelvis till marängsviss med färska jordgubbar. Det är också ett alldeles förträffligt vin till kallskuret, skinka, patéer och ost, i synnerhet blåmögelost. Offley Cachucha är även gott som drink med  tonic, is och en skiva citron. Vinet bör serveras ordentligt kylt, gärna kylskåpskallt. När flaskan har öppnats kan den förvarats kallt under cirka åtta veckor.

Sötma
Fyllighet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
8106
Storlek
75 cl
Alkohol
20 %
Land/Region
Portugal
Passande mat
Dessert
Smaktyp
Söta viner
Typ
Sött vin
Producent
Sogrape

Fakta

  • Druvor Malvasia fina, códega, viosinho, gouveio
  • Lagring europeisk ek
  • Ålder genomsnitt 7 år
  • Yngsta fat 4 år
  • Äldsta fat 9 år
  • Socker 11,5 g/100ml
  • Totalsyra 4.01 g/liter
  • pH 3,14

Smakbeskrivning

Offley Cachucha är ett vitt portvin med karaktär, doft och komplexitet. Färgen är vackert guldgul och doften är ytterst insmickrande med toner från den långa lagringen. Där finns bitter apelsinmarmelad, blommor, exotiska träslag, citrus och nötter. Smaken är väl balanserad mellan syra och sötma. Den är fyllig och har en fin struktur med inslag av torkade aprikoser, apelsinskal, ek, valnötter och russin. Eftersmaken är lång och delikat, söt och mild med sultanrussin och fikon.

Gott att veta

Portugal är ett fascinerande vinland med mänger av egna unika druvsorter och vintyper. I Portugal produceras alla sorters vin, men inget har samma status som det världsberömda portvinet. Portugal har en lång tradition av konflikter med Spanien och Frankrike. Istället etablerades andra handelsvägar sjövägen. Portugiserna fiskade i stor mängd utanför brittiska öarna mot betalning i vin. Särskilt under religionskrigen på 1600-talet när det rådde handelsembargo mellan England och Frankrike var vin hårdvaluta. Ofta hann vinet bli dåligt innan det nådde fram till England. För att det skulle klara de långa sjötransporterna började man därför hälla sprit i vinet. Det visade sig vara ett lyckokast, vinet blev smakrikt, sött och starkt. Vinet från hamnen i Porto blev snabbt en succé. Många brittiska affärsmän etablerade handel och kontor i Porto. År 1756 avgränsades en del av Dourodalen där portvinet fick produceras. Det blev världens första vinregion med egna lagar och exklusiv produktionsrätt.

På grund av långvariga historiska konflikter med spanjorer och fransmän kom bönderna i Portugal att utveckla egna druvsorter. Det finns fler än 350 lokala druvor i produktion i Portugal, till port används omkring 50 av dem.

Vitt portvin är numera ganska ovanligt och används främst till att göra enklare portviner avsedda för cocktails. Mycket få sorter får längre lagring än 18 månader. Offleys Cachucha är med sin långa lagring på sju år ett smakrikt undantag.

Kort om Offley

År 1737 grundade William Offley en handelsfirma i London. Snart blev portviner en viktig del av verksamheten och han öppnade en filial i Porto. Med nästan 300 års erfarenhet är Offley därmed ett av de allra äldsta portvinshusen. 1831 kom Joseph James Forrester till Portugal. Han slog sig ner i Porto och beslutade sig att viga sitt liv åt handeln med portvin. Forrester var en framstående och karismatisk man. Han var välutbildad, konstnär, visionär och en entreprenör ut i fingerspetsarna. Än i dag hyllas som en av de viktigaste personerna i portvinets historia. Forrester kom att spela en nyckelroll i expansionen av Offley och portvinsindustrin på 1800-talet. Han gjorde också betydande insatser som upptäcktsresande och var den första som kartlade Dourodalen och flodens väg in i Spanien, ett arbete som kröntes med att kungen av Portugal adlade honom. Kort därpå omkom Forrester i en båtolycka på Dourofloden. I dag ägs Offley av Portugals ledande vinföretag Sogrape Vinhos.

  • Offleys Portviner exporteras till närmare 50 länder
  • Cachucha betyder rom på portugisiska och syftar på vinets romlika färg
  • Portvinet kommer från Dourodalen i nordöstra Portugal cirka 10 mil från Porto
  • Endast inhemska druvor är tillåtna till portvinsframställning
  • Vid tillverkningen avbryts jäsningen tidigt när sockerhalten nått en viss nivå därefter förstärks med vinet neutral vinsprit till cirka 20 %
  • Vitt Portvin kan vara både sött och torrt och görs i regel på druvsorterna malvasia eller viosinho.

Producent Sogrape

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca Velha.

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia började med det berömda Mateus Rosé – ett vin som de flesta känner till och som till stora delar startade den rosévinstrend som kommit att växa fram under 2000-talet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus framgångar. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Mycket stor betydelse för Portugal som vinland har Ferreirinha, (1811–1896), eller Dona Antónia Ferreira, som hon egentligen hette. Hon brukar beskrivas som urmodern för den moderna portugisiska vinodlingen. Hon var med och utvecklade portvinerna i Douro och de metoder som alltjämt används. Douro är alltjämt den region som är mest förknippad med Sogrape. Här görs exempelvis de stora portvinerna Sandeman och det vin som bär Dona Antonias namn, Ferreira. Dona Antonia var också den som gick främst i arbetet med att motverka vinlusens härjningar i landet. Många av Portugals klassiska vingårdar kan kopplas till henne, och till Sogrape som ser till att vinerna från dessa odlingar alltjämt förtjusar världen. Ferreirinhas namn finns ofta på Sograpes etiketter. Sogrape äger också den berömda gården Quinta do Porto i Douro där Dona Antónia Ferreira huserade. Hon sägs fortfarande vandra i salarna om nätterna och hålla en vakande hand över odlingarna.

Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numer kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

Sogrape äger i dag flera vinerier, det första byggdes 1962, och så sent som 2016 utsågs vineriet Sogrape Vinhos till världens främsta vineri av World Association of Writers and journalists. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner och strävar efter att vara ett hållbart företag inom alla aspekter. Man lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete. Man har ett aktivt hållbarhetsarbete i sina egna verksamheter, med ett antal projekt som ständigt pågår, och man hjälper även sina leverantörer att driva små som stora odlingar på ett sätt som minskar avtrycken på miljö och klimat.

I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder. Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar. Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar.

Inspiration