Offley Ruby Porto

en flaska portvin offley ruby porto

Offley Ruby Porto

Offley Ruby är ett gott och fylligt dessertvin. Det passar utmärkt till chokladefterrätter, kladdkaka, fondanter, men också till mer gräddiga smaker med högre sötma som Crème brûlée, glassefterrätter och tiramisu. Det är också gott till blåbärs- och äppeldesserter. Vinet går utmärkt tillsammans med lagrade ostar och ost med kraftiga smaker som Stilton, Roquefort och andra blå- och grönmögelostar. Vinet är färdigt att drickas. Det utvecklas inte under lagring och bör serveras kylt till cirka 8–10 grader.

Ett ungt rött portvin i klassisk stil med en insmickrande och typisk rubinröd färg. Doften är livlig med röda frukter och komplexa toner från eklagringen. Smaken är välbalanserad med sötma, tanniner, choklad, kaffe och körsbär. Eftersmaken är lång och behaglig med russin och fikon som blir tydliga i avslutningen.

Sötma
Fyllighet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
85267
Storlek
75 cl
Alkohol
19,5 %
Land/Region
Portugal
Passande mat
Ost
Smaktyp
Söta viner
Typ
Sött vin
Producent
Sogrape

Fakta

 • Druvor touriga Franca, tinta roriz, tinta amarela, into cão
 • Lagring uteslutande på europeisk ek
 • Ålder genomsnitt 3 år
 • Yngsta fat 2 år
 • Äldsta fat 5 år
 • Socker 9,5 %
 • Total syra 4.2 g/liter
 • pH 3,51

Gott att veta

Ruby är benämningen på ett ungt portvin som sällan lagrats mer än 2–3 år på fat, ståltankar eller i betongkar. Det finns ruby port som är både vit och rosé men det allra vanligaste är att ruby görs av blå druvor, därav namnet. En ruby port har i regel en rubinröd färg och en frisk och fruktig smak. Det förekommer att en ruby betecknas som Reserve. Det innebär att vinet har en något mer mogen ålder. Ruby är den enklaste och vanligaste sortens Portvin, men är därför på intet sätt ett mer ointressant vin. Många ruby port är både komplexa och fascinerande, i synnerhet de som i likhet med Offley Ruby Reserve har en hel del mogen port i sin blend. En ruby skapas av att man blandar olika årgångar där syftet är att göra ett piggt och livligt vin. Ruby är aldrig, som vintageporten, lagrad på flaska, utan har i regel fått med sig minst två år på ekfat. Faten som vinet lagrats på är oftast mycket stora, snarare ekbehållare än vinfat, dock gör kontakten med ekstavarna att vinet får både färg och mognad. Offleys Ruby Reserve har blandats av upp till fem år gamla eklagrade viner. Det gör att vinet får en fylligare och rikare smak än vad ruby port oftast har.

Kort om Offley

Importföretaget Offley grundades i London redan i början av 1700-talet, kanske till och med tidigare än så. De allra äldsta beläggen går tillbaka till 1710 och bevisar inte mer än att företaget var aktivt då. Handeln med portvin blomstrade dessa år. Portvin hade blivit en modedryck i de högre samhällsskicken – där släkten Offley vant rörde sig. Familjen bestod av flera förmögna och till och med adlade medlemmar. 1737 grundade William Offley en filial i Porto i syfte att utveckla handeln med portvinerna. Så skedde och bolaget började också med tillverkning. 1803 anslöt en skotte från Perth, James Forrester, till verksamheten i Portugal. Ganska snart bytte bolaget namn till Offley Forrester. 1831 kom så James Forresters brorson, James Joseph Forrester, till Porto. Det innebar en ny era för Offley och för hela den portugisiska vinindustrin. James Joseph Forrester gjorde avgörande insatser för att avgränsa portvinet. Han införde den regionala regulaturen och han ägnade tolv år åt sitt liv med att göra den första kartan över Douro-dalen och floden. Han adlades för sitt arbete och mottog utmärkelser från flera europeiska länder. Hans son blev kvar i bolaget till 1924. På 1960-talet köpte stora Sandeman Offley och 1983 tog Martini över innan nuvarande ägaren, Portugals ledande vinföretag, Sogrape Vinhos blev ensamägare 1997.

 • Endast inhemska druvor är tillåtna till portvinsframställning
 • Dourodalen i nordöstra Portugal ligger cirka 10 mil från Porto
 • Ruby anspelar på den rubinröda färgen som unga Portviner ofta har
 • Baron James Joseph Forrester kunde förvärva en av de bästa egendomarna i Dourodalen, The Quinta Boa Vista Estate, vars odlingar har använts till Offleys portviner sedan 1820-talet
 • Offleys Portviner exporteras till närmare 50 länder

Producent Sogrape

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca Velha.

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia började med det berömda Mateus Rosé – ett vin som de flesta känner till och som till stora delar startade den rosévinstrend som kommit att växa fram under 2000-talet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus framgångar. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Mycket stor betydelse för Portugal som vinland har Ferreirinha, (1811–1896), eller Dona Antónia Ferreira, som hon egentligen hette. Hon brukar beskrivas som urmodern för den moderna portugisiska vinodlingen. Hon var med och utvecklade portvinerna i Douro och de metoder som alltjämt används. Douro är alltjämt den region som är mest förknippad med Sogrape. Här görs exempelvis de stora portvinerna Sandeman och det vin som bär Dona Antonias namn, Ferreira. Dona Antonia var också den som gick främst i arbetet med att motverka vinlusens härjningar i landet. Många av Portugals klassiska vingårdar kan kopplas till henne, och till Sogrape som ser till att vinerna från dessa odlingar alltjämt förtjusar världen. Ferreirinhas namn finns ofta på Sograpes etiketter. Sogrape äger också den berömda gården Quinta do Porto i Douro där Dona Antónia Ferreira huserade. Hon sägs fortfarande vandra i salarna om nätterna och hålla en vakande hand över odlingarna.

Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numer kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

Sogrape äger i dag flera vinerier, det första byggdes 1962, och så sent som 2016 utsågs vineriet Sogrape Vinhos till världens främsta vineri av World Association of Writers and journalists. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner och strävar efter att vara ett hållbart företag inom alla aspekter. Man lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete. Man har ett aktivt hållbarhetsarbete i sina egna verksamheter, med ett antal projekt som ständigt pågår, och man hjälper även sina leverantörer att driva små som stora odlingar på ett sätt som minskar avtrycken på miljö och klimat.

I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder. Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar. Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar.

Inspiration