d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin för egen del. I dag ansvarar Joseph Osborns barnbarnsbarn Chester Osborne för verksamheten. Odlingarna drivs traditionellt med stort fokus på hållbarhet. d’Arenberg är en av Australiens mest berömda vinfamiljer och exporterar sina många viner över hela världen.
d’Arenberg The Stump Jump White 2021
Ett utmärkt aperitif- eller sällskapsvin, gott till somrig buffémat, grillad kyckling, lättare kött och fiskrätter. Prova gärna vinet till den peruanska maträtten ceviche - en klockren kombination. Det är också ett friskt och fräscht drickvin som kan njutas som det är, under matlagningen eller på altanhänget tillsammans med bär, frukter och småplock.
Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av citrus och grapefruktstoner
The Stump Jump White är en blandning av 52 % riesling, 10 % sauvignon blanc, 32 % marsanne och 6 % roussanne. Vinifieringen sker småskaligt i små batcher.
d’Arenberg The High Trellis Cabernet Sauvignon 2018
Chester Osborn menar att The High Trellis är det optimala vinet till lamm, såväl kotletter som ribs eller färsrätter.
The High Trellis är en typiskt australiensisk cabernet sauvignon med mycket frukt och en rund och mjuk karaktär. I doften möter svarta oliver björnbär och plommon. Här finns gott om kryddiga tanniner och en syra som balanserar fruktigheten. I eftersmaken kommer toner av lakrits, svart vinbär och tobaksblad.
Det är också ett passande vin till vilt och till annat smakrikt kött, som till exempel vildand, fasan och andra vildfåglar. Det tämligen kraftfulla vinet går hand i hand med lagrade ostar och kraftigare grönsaker. Det är också ett utmärkt grillvin. Färdigt att drickas nu, men utvecklas under lagring i minst tio år. Bör serveras runt 18 grader.
d’Arenberg The Galvo Garage Cabernet Sauvignon Blend 2015
The Galvo Garage är ett vin i bästa Bordeaux-stil som tar för sig och kräver sin mat. Prova det till en grillad hamburgare, entrecote eller ett rosastekt lamm.
The Galvo Garage är ett mörkt och muskulöst vin. Vinet har utvecklat kraftiga cabernet-toner med inslag av viol, choklad och kaffe. I doften kommer vågor av med ceder, muskot och vitpeppar, bakom gömmer sig frukten med friska syror från rabarber, granatäpple och hallon. Smaken är djup och nästan saftig med plommon, körsbär och tanniner. Ett mycket kraftfullt vin som kan lagras mycket länge.
Det passar också till grillad kyckling, klassisk risotto och charkuterier som salami och chorizo. Till ostbrickan är det förträffligt och blir ett perfekt sällskap till allt från mild och krämig Brie till kraftig Roquefort. Vinet är färdigt att drickas men kommer att utvecklas under minst 10 år. Bör serveras runt 18 grader
Kommentarer