Fakta
- Ursprung Frankrike, Bourgogne, Chablis, Yonne
- Jordmån Kimmeridge, kalk, lerjord
Gott att veta
Chablis är en enklav som räknas till Bourgogne trots att området egentligen ligger närmare champagne än övriga Bourgogne. Enligt legenden var det munkar från klostret i Tours som fick fart på vinodlingen i Chablis. Munkarna flydde norrut för att komma undan härjande vikingar och för att finna en plats där de tryggt kunde bygga ett kloster och odla sitt vin. Vid floden Serein fann den vad de sökte och uppförde ett kloster som alltjämt står kvar. Det som gör Chablis unikt är den kalkhaltiga jordmånen. Chablis vilar på kalkstensgrund och ovanpå den ligger en märgelrik lerjord. Leran är av två typer, Portlandlera och Kimmeridge. För 150 miljoner år sedan var området täckt av ett innanhav, den så kallade Parisbassängen, som sträckte sig från södra England, via engelska kanalen, in i Frankrike till Champagne och Chablis. I havet levde myriader av små ostrondjur, bläckfiskar och andra havsorganismer. De fossilerades och bildar nu den unika Kimmeridge-jordmånen, som är så betydelsefull för den mineralitet Chablis-vinerna utvecklar. Chablis räknas till världens främsta vita viner, inget annat vin har kopieras lika ofta, men den unika jordmånen och ståltankarna ger ofta Chablis ett ointagligt försprång. Chablis BIO har jäst på ståltank och sedan vilat på sin fällning i tio månader.
Kort om Bichot
Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.
- I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
- Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
- Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
- Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
- Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
- Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
- I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter