Albert Bichot Meursault 1er Cru ”Les Charmes” Domaine du Pavillon 2019

Ekologisk
en flaska mersault från albert bichot

Albert Bichot Meursault 1er Cru ”Les Charmes” Domaine du Pavillon 2019

Meursault Les Charmes är vin för den som vill uppleva de stora vita Bourgognerna, det är smörigt, brödigt och fullödigt i smak och doft. Det är ett idealiskt fiskvin, suveränt till skaldjur men även lättare kötträtter som vilt- och kycklingrätter. Albert Bichot själva rekommenderar det till smakrika ostar. Vinet är färdigt att drickas nu och bör serveras lätt kylt. Det har en stor utvecklingspotential och blir bara bättre och bättre de närmaste tio åren på flaska

Doften är stor och generös med toner av söta citrusfrukter, mandel, vita blommor och nybakat bröd. Smaken är mjuk och rund med brödiga inslag och en lätt kryddighet. Eftersmaken är lång och kryddig och klingar av i en liten syrlig och örtig citruston.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
92145
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur Vilt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Albert Bichot

Albert Bichot

Huset Albert Bichot är familjeägt och drivs nu i sjätte generationens rakt nedstigande led. Bichot äger mark och odlar vin över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna i Bourgogne är relativt få. När det gäller Les Charmes är producenten exempelvis det nyrenoverade Domaine du Pavillon. Albert Bichot har mycket gamla anor. Bolaget grundades redan 1831 på en gård med vinodlartradition sedan medeltiden.

Meursault

Meursault är ett namn med klang i världens vinsymfoni. De vita vinerna från den lilla byn med samma namn i Bourgogne har närmast blivit statussymboler, kända för sin nästan smöriga och ibland krämiga konsistens.

Meursault är ett av flaggskeppen i armadan av Bourgognes många berömda viner.  Den lilla byn Meursault med cirka 1 500 invånare brukar beskrivas som ”the capital of Burgundy’s great whites”. Här odlas de vita viner som ofta övertrumfar systerdistriktet Chablis i kvalitet och kraftfullhet. Trots detta har Meursault förbisetts av tillsynsmyndigheterna och aldrig tillerkänts någon Grand Cru-status, vilket har ifrågasatts ­– inte minst av invånarna i Meursault – eftersom vinerna härifrån ibland når väl så hög kvalitet som viner från mer prestigetyngda Grand Crus i grannskapet.

Meursault ligger i hjärtat av Côte de Beaune vid foten av Côte d’Or. Vingårdarna i Meursault har ett närmast idealiskt läge. De ligger lite högre än omgivande byar där bergen ger skydd för regn och vind, skadeinsekterna är färre och jordarna är mycket koncentrerade och ger rika skördar. Vingården Les Charmes är en av de allra främsta odlingslotterna i Meursault, den ligger alldeles intill Puligny-Montrachet som är Grand Cru-klassificerad. Les Charmes är täckt av två jordmåner, en porös lerjord och en kalkrik mer finfördelad jord. Detta bidrar till att utveckla komplexa smaker eftersom de båda jordmånerna var för sig ger olika typer av viner. Chardonnay-druvan är också den druva som är mest benägen att låta sig påverkas av jorden den växer i.

Vinet

Meursault 1er Cru ”Les Charmes” görs på 100 % chardonnay. Efter vinifieringen lagras vinet på ek under 12 – 15 månader (25 % ny ek).

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration