Alheit Fire by Night 2022

alheit fire by night wine nigab

Alheit Fire by Night 2022

Lanseras snart ?
04 April 2024   (419 SEK)
Gå till på Systembolagets hemsida

Det är ett anspråksfullt vin som står upp mot ambitiös mat, lyxiga skaldjursrätter som piggvar, marulk och bättre vita fiskar med milda såser. Det också utmärkt till lättare kött som fågel, lamm och vilt. Ett storslaget vin som är färdigt att drickas men som utvecklas under många års lagring. Bör serveras något kylt, runt 12 grader.

Fire by Night är en djupt kristallklar chenin blanc med tydliga citrusaromer, som färskpressad lime och rika blommiga inslag. Där finns också torkade örter, bivax, persika och gröna äpplen. Smaken är kraftfull med en elegant syra, lätta tanniner och en antydan till sälta som klingar av i en lång frisk eftersmak.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
94999
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chenin Blanc
Land/Region
Sydafrika
Passande mat
Fågel Fisk
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Alheit Vineyards

Alheit Vineyards

Den sydafrikanska demonproducenten Alheit Vineyards är en föregångare för ny generations vinmakare i Sydafrika. Det unga paret Alheit är närmast kultförklarade.

Chris och Suzaan Alheit har en närmast pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att allt handlar om vingården snarare än vineriet eller blandningslaboratoriet. Därför samarbetar de med odlare som har små odlingar i topplägen. De gör ofta druvrena viner från en och samma vingård. De föredrar buskodlade gamla vinstockar vars rötter letat sig djupt ner i den ofta karga jorden i Capelands utmed Sydafrikas sydvästra kust och inland.

Paardeberg

Paardeberg, hästberget på afrikaans, reser sig en bit inåt landet i hjärtat av Western Cape. Paardeberg spelade en avgörande roll i kolonialhistorien. Här utkämpade brittiska och kanadensiska trupper ett blodigt slag under boerkriget. I dag 120 år efter dramatiken har fridfulla vinodlingar tagit över berget. Här finns några av Sydafrikas mest ryktbara vingårdar. Härifrån kommer Alheits Fire by Night.

Paardeberg är något av hjärtpunkten för den sydafrikanska vinindustrins renässans. Här odlade den Sydafrikas vinpionjärer sina första viner – och här fick vår tids ambitiösa producenter fäste för sina idéer och började tillverka viner som ritade om världens vinkarta. Läget är optimalt. I den djupa, kaliumrika och porösa granitjorden växer mängder med gamla buskodlade chenin blanc. Marken är torr, odlingarna bevattnas inte, vilket leder till låg avkastning, men druvor med mycket hög fruktkoncentration.

Vinet

Vinerna från Paardeberg kännetecknas av en gnistrande klarhet och stor smakrikedom. Härifrån kommer några av landets absolut bästa viner. Fire by Night är en hyllning till berget, dess historia och vinhistoria. Namnet relaterar till de dramatiska händelserna under boerkriget, men har också biblisk symbolik med en etikett som för tankarna till uttåget ur Egypten bildligt överfört till vinets uttåg ur det gamla Sydafrika.

Fire by Night kommer från västra sidan av berget och provinsen Joubertskloof. Här vid Nuwedam Farm finns tre mycket speciella odlingslotter där chenin blanc planterades mellan 1974 och 1980.

 

Om Alheit

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor utomlands har fyllt dem med en enorm respekt och beundran för de stora vinerna i Europa. För Chris och Suzaan är den europeiska stilen själva hjärtat av hur ett stort och unikt vin skall vara.

”Resorna gav oss en hel del värdefulla perspektiv. De gav oss även en äkta känsla av vad Sydafrika kan uppnå om vi utnyttjar våra styrkor. The Old World’s tankesätt inspirerade oss verkligen.”

Att göra vin har blivit en familjeangelägenhet. Föräldrarna, Bates och Michelle Alheit spelar en avgörande roll i verksamheten, så även deras ständigt entusiastiska vänner Hans och Mary Anne Evenhuis.

Var?

Alheit Vineyards är baserad på Hemelrand, en vacker fäbodvall som ligger högt upp på Hemel & Aarde Ridge i Walker Bay. Denna bit mark tillhör Hans och Mary Anne Evenhuis och med dess stenbyggnader, olivlundar, lavendelfält och en mycket spännande vingård är Hemelrand en helt underbar och fantastik plats.

 

Produkter från Alheit Vineyards

Inspiration