Alheit Hemelrand Vine Garden 2021

flaska himmelrand från alheit i sydafrika

Alheit Hemelrand Vine Garden 2021

Hemelrand Vine Garden anlades 2010. Filosofin bakom vinet är att dra nytta av årgångsvariationerna och göra ett vin som är unik för varje skörd. Hemelrand är en blandning av 26 % chenin blanc, 26 % chardonnay, 23 % roussanne, 21 % verdelho, och 4 % muscat. Det är druvor som i hög grad är kända från andra delar av världen, kanske främst iberiska halvön. Vinet har vuxit på nästan 400 meters höjd, i ett kyligt mognadsklimat.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (6 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
78505
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Chenin Blanc
Land/Region
Sydafrika
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Alheit Vineyards

Smakbeskrivning

Hemelrand Vine Garden är ett fylligt och samtidigt elegant vin som bjuder på en intensiv doft med tydliga citrustoner, fläder och en liten antydan till rök. I smaken möter en distinkt syra och lätt bitiga mineraler som balanseras av en smörig och mjuk eftersmak. Här finns också mogna äpplen, en markerad örtighet och inslag av apelsinblommor i en lång kvardröjande eftersmak.

Det är ett storslaget och smakrikt vin som klarar många rätter. Inte minst fågel, som kyckling, anka, gåslever och vildand. Det har också förmågan att lyfta smakrika fiskrätter och skaldjur. Vinet är färdigt att drickas, men utvecklas under flera års lagring. Bör serveras svalt, runt 10 – 12 grader.

Alheit Vineyards

Sydafrikanska viner har blivit alltmer respekterade även i de mest klassiska lägren. Sedan Apartheidregimens fall har landets vinproduktion gått från miserabel till state of art. Bakom utvecklingen står ett mångårigt kvalitetsarbete, ökad noggrannhet och en ny generation välutbildade vinmakare, som Chris och Suzaan Alheit från Alheit Vineyards.

Alheit Vineyards ligger i Walker Bay, några timmar öster om Kapstaden. Walker Bay är Sydafrikas minsta vinregion, men också en av de mest intressanta. Här sveper svala eftermiddagsvindar från Antarktis in över kullarna och skapar ett mikroklimat som är olikt Sydafrikas i övrigt. Ute till havs drar den kalla Bengulaströmmen förbi och hjälper till att kyla vindarna. I Walker Bay mognar druvorna långsamt och jorden är mer kalkrik än på andra håll i landet. Sammantaget ger detta viner som är mer europeiska i sin still än de traditionella sydafrikanerna. Walker Bay är landets kallaste vinregion. Området brukar jämföras med Bourgogne. De typiska bourgognedruvorna chardonnay och pinot noir trivs förträffligt i den svalkande havsbrisen. Walker Bay bjuder på porösa, kalkrika lerjordar och i det nederbördsfattiga området får rötterna leta sig långt ner i marken för att hitta vatten och näring. Under dessa förhållanden blir skördeuttaget litet, men druvorna får desto mer koncentrerad smak.

 

Om Alheit

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor utomlands har fyllt dem med en enorm respekt och beundran för de stora vinerna i Europa. För Chris och Suzaan är den europeiska stilen själva hjärtat av hur ett stort och unikt vin skall vara.

”Resorna gav oss en hel del värdefulla perspektiv. De gav oss även en äkta känsla av vad Sydafrika kan uppnå om vi utnyttjar våra styrkor. The Old World’s tankesätt inspirerade oss verkligen.”

Att göra vin har blivit en familjeangelägenhet. Föräldrarna, Bates och Michelle Alheit spelar en avgörande roll i verksamheten, så även deras ständigt entusiastiska vänner Hans och Mary Anne Evenhuis.

Var?

Alheit Vineyards är baserad på Hemelrand, en vacker fäbodvall som ligger högt upp på Hemel & Aarde Ridge i Walker Bay. Denna bit mark tillhör Hans och Mary Anne Evenhuis och med dess stenbyggnader, olivlundar, lavendelfält och en mycket spännande vingård är Hemelrand en helt underbar och fantastik plats.

 

Produkter från Alheit Vineyards

Inspiration