Alheit Vineryards Huilkrans 2022

Nyhet Begränsad utgåva
en flaska chenin blanc heuilkrans från alheit

Alheit Vineryards Huilkrans 2022

Huilkrans är grönskimrande kristallklart vitt vin som är förnämligt till alla typer av skaldjur, lätt kryddiga rätter, asiatisk mat, milda fiskrätter och ost. Det är ett ambitiöst och förstklassigt vin som förgyller vilken måltid som helst. Huilkrans är ett vitt vin för den som vill uppleva vad Sydafrika förmår som vinland och chenin blanc när den är som allra bäst. Huilkrans går utmärkt att dricka nu, men växer under lagring i minst tio år. Bör serveras lätt kylt, runt tolv grader.

Huilkrans har en elegant, nästan lite jordig doft av päron, persika, citrus och gröna äpplen. Smaken är fruktig med koncentrade inslag av citrus, melon, en lätt syra, kryddor, citrongräs och en sval smekning av skog och trä. Eftersmaken är överväldigande lång i sin fruktiga och välbalanserade stil.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
95060
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chenin Blanc
Land/Region
Sydafrika
Passande mat
Fågel Fisk Ost
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Alheit Vineyards

Sedan apartheidregimens fall har den sydafrikanska vinindustrin utvecklats från obetydlig och utdömd till mästerlig. Sydafrikas topproducenter tillhör världens främsta och utmärkelserna haglar över dem vid världens stora vintävlingar. En del av framgången beror på att en ung generation välutbildade, kvalitetsmedvetna och engagerade oenologer har fått fritt tillträde till vinodlingar och vinerier. Just nu sköljer en våg av sydafrikanska toppviner över världens vinlistor och producenter som Chris och Suzaan Alheit är närmast kultförklarade.

Huilkrans är gjort på 100 % chenin blanc. Vinet har odlats hos familjen Visser på Oudam farm på Skrufberg i Citrusdal Mountains. Tillsammans med paret Alheit har de arbetat med i fyra år med odling och planering. Skrufberg är en karg och skrovlig höjd i norra Cape Winlands. Huilkrans är namnet på en klippa som ”gråter” när det regnar. Familjen Visser valde det namnet som en hyllning till en son de förlorade samma år som vinet skördades.

Skrufberg är en speciell plats i Capelands, ödslig, karg, mycket gamla vinstockar, torrt med sandjord över röd lerjord. Här buskodlas viner sedan lång tid tillbaka och rotsystemen måste leta sig djupt ner i den hårda marken för att finna livskraft. Alheit har en ambitiös filosofi där själva vingården betyder allt. De samarbetar med odlare i utvalda lägen och utvecklar endruvs- och engårdsviner tillsammans med dem. Inte minst chenin blanc-viner har blivit något av en signaturdruva bakom Alheits terroir-filosofi.

Kort om Alheit

Chris och Suzaan Alheit träffades på Stellenbosch University där de båda läste oenologi. De delade samma passionerade övertygelse om att det är vingården och inte i vineriet som avgör kvaliteten på ett vin. Efter studierna gav de sig ut på en flera år lång resa till världens stora vinländer där de praktiserade hos ledande producenter. Bland annat i Bordeaux. 2010 började de själva producera vin med de klassiska länderna som förebild. De började i mycket liten skala, renoverade en lada och lät inreda ett enkelt vineri. Det kunde de göra med hjälp av vänner som också ägde vingårdar. Alheit Vineyards blev nästan omedelbart framgångsrikt och räknas i dag till Sydafrikas absoluta topproducenter. Alheit har en mycket tydlig naturnära filosofi i sitt sätt att se på odling och vinifiering och de fäster stor vikt vid druvsort och odlingsätt.

·      Alheits Vineyard arbetar i huvudsak med vita viner

·      Alheit gör oftast endruvsviner från namngivna, äldre buskodlade vingårdar

·      Vinerna tillverkas så naturligt som möjligt, och får bland annat spontanjäsa

·      För att tydliggöra varje specifik druvsort och vingårds egenskaper får druvorna spontanjäsa

·      Alheits arbetar nästan enbart med buskodlade och gamla viner med så lite mänsklig påverkan som möjligt

·      Alheits kultstatus gör att vinerna säljs slut mycket fort

Kommentarer

Om Alheit

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor utomlands har fyllt dem med en enorm respekt och beundran för de stora vinerna i Europa. För Chris och Suzaan är den europeiska stilen själva hjärtat av hur ett stort och unikt vin skall vara.

”Resorna gav oss en hel del värdefulla perspektiv. De gav oss även en äkta känsla av vad Sydafrika kan uppnå om vi utnyttjar våra styrkor. The Old World’s tankesätt inspirerade oss verkligen.”

Att göra vin har blivit en familjeangelägenhet. Föräldrarna, Bates och Michelle Alheit spelar en avgörande roll i verksamheten, så även deras ständigt entusiastiska vänner Hans och Mary Anne Evenhuis.

Var?

Alheit Vineyards är baserad på Hemelrand, en vacker fäbodvall som ligger högt upp på Hemel & Aarde Ridge i Walker Bay. Denna bit mark tillhör Hans och Mary Anne Evenhuis och med dess stenbyggnader, olivlundar, lavendelfält och en mycket spännande vingård är Hemelrand en helt underbar och fantastik plats.

 

Produkter från Alheit Vineyards

Inspiration