Sedan apartheidregimens fall har den sydafrikanska vinindustrin utvecklats från obetydlig och utdömd till mästerlig. Sydafrikas topproducenter tillhör världens främsta och utmärkelserna haglar över dem vid världens stora vintävlingar. En del av framgången beror på att en ung generation välutbildade, kvalitetsmedvetna och engagerade oenologer har fått fritt tillträde till vinodlingar och vinerier. Just nu sköljer en våg av sydafrikanska toppviner över världens vinlistor och producenter som Chris och Suzaan Alheit är närmast kultförklarade.
Huilkrans är gjort på 100 % chenin blanc. Vinet har odlats hos familjen Visser på Oudam farm på Skrufberg i Citrusdal Mountains. Tillsammans med paret Alheit har de arbetat med i fyra år med odling och planering. Skrufberg är en karg och skrovlig höjd i norra Cape Winlands. Huilkrans är namnet på en klippa som ”gråter” när det regnar. Familjen Visser valde det namnet som en hyllning till en son de förlorade samma år som vinet skördades.
Skrufberg är en speciell plats i Capelands, ödslig, karg, mycket gamla vinstockar, torrt med sandjord över röd lerjord. Här buskodlas viner sedan lång tid tillbaka och rotsystemen måste leta sig djupt ner i den hårda marken för att finna livskraft. Alheit har en ambitiös filosofi där själva vingården betyder allt. De samarbetar med odlare i utvalda lägen och utvecklar endruvs- och engårdsviner tillsammans med dem. Inte minst chenin blanc-viner har blivit något av en signaturdruva bakom Alheits terroir-filosofi.
Kort om Alheit
Chris och Suzaan Alheit träffades på Stellenbosch University där de båda läste oenologi. De delade samma passionerade övertygelse om att det är vingården och inte i vineriet som avgör kvaliteten på ett vin. Efter studierna gav de sig ut på en flera år lång resa till världens stora vinländer där de praktiserade hos ledande producenter. Bland annat i Bordeaux. 2010 började de själva producera vin med de klassiska länderna som förebild. De började i mycket liten skala, renoverade en lada och lät inreda ett enkelt vineri. Det kunde de göra med hjälp av vänner som också ägde vingårdar. Alheit Vineyards blev nästan omedelbart framgångsrikt och räknas i dag till Sydafrikas absoluta topproducenter. Alheit har en mycket tydlig naturnära filosofi i sitt sätt att se på odling och vinifiering och de fäster stor vikt vid druvsort och odlingsätt.
· Alheits Vineyard arbetar i huvudsak med vita viner
· Alheit gör oftast endruvsviner från namngivna, äldre buskodlade vingårdar
· Vinerna tillverkas så naturligt som möjligt, och får bland annat spontanjäsa
· För att tydliggöra varje specifik druvsort och vingårds egenskaper får druvorna spontanjäsa
· Alheits arbetar nästan enbart med buskodlade och gamla viner med så lite mänsklig påverkan som möjligt
· Alheits kultstatus gör att vinerna säljs slut mycket fort
Kommentarer