Fakta
- Druvor 92% chenin blanc, 8% sémillion
- Buteljerat Maj 2023
- Jäsning Vildjäsning
- Lagring Ståltank
- Restsocker 1,8 gram/liter
- Syra 5,55 g/liter
- pH 3,37
Smaknot
Cartology är ett vitt torrt vin med en behaglig citrusdoft och inslag av äpplen och päron. Där finns också små subtila toner av blommig honung. Smaken är väl sammansatt med struktur och en fyllig munkänsla samt en lång bärighet som intensifieras innan en torr uppfriskande och lite saltig avslutning kompletterar smakbilden. Årgången är mycket lättdrucken och törstsläckande.
Gott att veta
I Western Cape har viner buskodlats sedan vinet kom till Sydafrika på 1600-talet. Man vet att det skickades chenin blanc-druvor till landets första kolonisatör Jan van Riebeeck. Druvan som gick under namnet Steen blev snart Sydafrikas mest odlade druvsort – vilket den fortfarande är. Även Sémillion kom mycket tidigt till landet. Vinerna är buskodlade på traditionellt sätt, vilket bland annat innebär torrodling där stockarna får klara sig med den nederbörd som faller. De skiftande förutsättningarna mellan säsongerna medför stora årgångsvariationer.
Gamla druvor
Druvorna som använts till Cartology kommer från mycket gamla stockar. De yngsta är 35 år och de äldsta kan vara över 50 år gamla. Den höga åldern medför att skördeuttaget minskar men att smakerna blir mer koncentrerade. Gamla vinstockar är ofta också mer sjukdomsresistenta. Många av världens mest fantastiska viner kommer från äldre vinstockar. Skördeuttaget är litet, omkring 20 hl/hektar.
Vinifiering
Druvorna till Cartology har vinifierats på ett traditionellt sätt. Druvklasarna har sorterats för hand och pressats hela. Musten har därefter fått sedimentera mycket lätt och den grumliga råmusten har vildjäst i cementbehållare, lerkrukor, stora ekliggare och gamla ekfat. Jäsningen har pågått mellan tre veckor och elva månader. Vinet har sedan legat på sin fällning i cirka 12 månader och sedan vilat på tank i ytterligare fem månader före buteljeringen. Chenin blanc-druvorna kommer från odlingar i Skurfberg, Malmesbury, Perdeberg, Bottelary, Upper Blaauwklippen, False Bay och Tygerberg, medan sémillon-druvorna kommer från gamla La Colline i Franschhoek.
Kort om Alheit Vineyards
Den sydafrikanska vinindustrin har gått från att att ha varit volyminriktad och närmast industriell till synnerligen kvalitetsdriven. I dag kommer några av världens riktigt stora viner från Sydafrika och landets ses som ett av de mest framstående vinländerna. Inte minst brukar vinerna från Western Cape lyftas fram. Denna utveckling har påskyndats av en ung generation vinmakare som ofta fått sin inspiration och kunskap under utbildning i de stora vinländerna i Europa.
Chris och Suzaan Alheit
Två av de mest framträdande i denna förändring har varit Chris och Suzaan Alheit. De träffades när de studerade oenologi vid Stellenbosch University. Efter studierna gav de sig av på en flerårig utbildningsresa till de klassiska vinländerna för att praktisera hos ett antal av de mest framstående producenterna. Deras avsikt var att återvända hem för att börja tillverka vin på traditionellt vis med moderna kunskaper.
När det återvände hade de ont om pengar men lyckades med små medel renovera en gammal lada och inredde ett enkelt småskaligt vineri. Chris och Suzaan Alheit har en närmast pedantisk syn på vinodling. De menar att det är i vingården som det viktiga sker, inte i vineriet eller på blandningslaboratoriet. I dag har paret tagit plats bland Sydafrikas absoluta topproducenter och deras viner hyllas över hela världen.
- Cartology är ett flaggskepp för Alheit och något av ett brandmark för alla viner från western Cape
- Alheit har en mycket tydlig och naturnära filosofi i sitt sätt att se på vinodling och de lägger stor vikt vid druvsort och odlingsätt
- Alheit samarbetar med odlare som har små odlingar i topplägen
- Man gör i regel druvrena viner av buskodlat vin från en och samma vingård
- För att tydliggöra varje specifik vingårds egenskap får Alheits viner vildjäsa
Kommentarer
Hej! När lanseras Cartology 2022 på Systembolaget?
Hej. Den lanseras den 5 april! /Jonas