Passar till
Monument Sémillon är utmärkt till en sparris- eller skaldjursrisotto, till kyckling med en krämig vitvinssås, till sallader och många smakrika fiskrätter som lax och grillad havsabborre. Prova det till lagrade hårdostar och gröna oliver. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring. Serveras lätt kylt, runt 12 grader.
Gott att veta
Monument Sémillon kommer från La Colline, en liten vingård där far och son Roux odlar sina berömda Sémillondruvor med anor 1600-talet. Till Monument har man använt en sémillonblandning som består av fem olika druvtyper i skiftande färger, smaragdgrönt, bärnsten, rosa och lila. druvorna är genetiska variationer typiska för Capes äldre sémillon-vingårdar. Varianterna är troligtvis utdöda i resten av världen, vilket ger Alheit möjlighet att göra något alldeles unikt. Vinifieringen utförs på gammalt och traditionellt vis. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt med sina klasar. Musten får självrinna och sedimentera över natten utan tillsatser. Vildjäsningen sker på gamla fat under cirka en månad. Vinet får sedan mogna med sin primärfällning på fat under arton månader innan det buteljeras.
Kort om Alheit Vineyards
Den sydafrikanska vinindustrin har genomgått en stor förändring. Från att ha varit volyminriktad utan egentlig kvalitetsmedvetenhet under apartheidåren. Har en ung stark vinnation vuxit fram. Ofta buren av en ny generation vinmakare med den gamla världens viner som förebild. Två av de mest framträdande i denna process är Chris och Suzaan Alheit. De träffades när de studerade oenologi vid Stellenbosch University. På entusiastiska ungdomars vis packade de sina ryggsäckar och gav sig ut på en flera år lång resa till de klassiska vinländerna där de praktiserade hos en rad ledande producenter. Hela tiden fast beslutna att börja producera vin på ett traditionellt vis i Sydafrika. Med hjälp av familj och vänner renoverade de en gammal lada och inredde ett enkelt småskaligt vineri. Chris och Suzaan Alheit har en pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att vingården är det viktiga, inte vineriet eller blandningslaboratoriet. På mindre än tio år har Alheit Vineyards tagit plats som en av Sydafrikas absoluta topproducenter.
- · Alheit har en mycket tydlig naturnära filosofi i sitt sätt att se på odling och vinifiering. Man lägger stor vikt vid druvsort och odlingsätt
- · Alheit samarbetar med odlare som har små odlingar i topplägen. Man gör i regel druvrena viner av buskodlat vin från en och samma vingård
- · Monument Sémillon hette tidigare La Colline, men på grund av att namnet visade sig skyddat var man tvungen att döpa om vinet
- · ”From Zero to hero” är ett talesätt som brukar tillskrivas paret Alheit.
- · Alheits Vineyards har kultstatus och vinerna efterfrågas av entusiaster och toppkrogar över hela världen
Kommentarer