Alheit Vineyards Monument Sémillon 2022

Nyhet
en flaska monumentum från sydafrika vitt vin

Alheit Vineyards Monument Sémillon 2022

Monument Sémillon kommer från en La Colline Farm, i Franschhoek i västra cape. La Colline är en fruktodling med en anrik historia. På gården in odlades vin redan i slutet av 1600-talet. Franschhoek brukar kallas Sémillondruvans huvudstad i Capeprovinsen.

Monument Sémillon har en djupt gyllene färg, med en tydlig och blommig doft med mandarin, bivax och torkade örter. Smaken är rik och komplex, och har en intensiv och spetsig avslutning. Att prova det här vinet känns som att öppna en liten dörr och kliva in i ett mycket stort och utsmyckat rum.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
93230
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Chenin Blanc
Land/Region
Sydafrika
Passande mat
Fågel Fisk Ost
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Nyheter
Producent
Alheit Vineyards

Passar till

Monument Sémillon är utmärkt till en sparris- eller skaldjursrisotto, till kyckling med en krämig vitvinssås, till sallader och många smakrika fiskrätter som lax och grillad havsabborre. Prova det till lagrade hårdostar och gröna oliver. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring. Serveras lätt kylt, runt 12 grader.

Gott att veta

Monument Sémillon kommer från La Colline, en liten vingård där far och son Roux odlar sina berömda Sémillondruvor med anor 1600-talet. Till Monument har man använt en sémillonblandning som består av fem olika druvtyper i skiftande färger, smaragdgrönt, bärnsten, rosa och lila. druvorna är genetiska variationer typiska för Capes äldre sémillon-vingårdar. Varianterna är troligtvis utdöda i resten av världen, vilket ger Alheit möjlighet att göra något alldeles unikt. Vinifieringen utförs på gammalt och traditionellt vis. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt med sina klasar. Musten får självrinna och sedimentera över natten utan tillsatser. Vildjäsningen sker på gamla fat under cirka en månad. Vinet får sedan mogna med sin primärfällning på fat under arton månader innan det buteljeras.

Kort om Alheit Vineyards

Den sydafrikanska vinindustrin har genomgått en stor förändring. Från att ha varit volyminriktad utan egentlig kvalitetsmedvetenhet under apartheidåren. Har en ung stark vinnation vuxit fram. Ofta buren av en ny generation vinmakare med den gamla världens viner som förebild. Två av de mest framträdande i denna process är Chris och Suzaan Alheit. De träffades när de studerade oenologi vid Stellenbosch University. På entusiastiska ungdomars vis packade de sina ryggsäckar och gav sig ut på en flera år lång resa till de klassiska vinländerna där de praktiserade hos en rad ledande producenter. Hela tiden fast beslutna att börja producera vin på ett traditionellt vis i Sydafrika. Med hjälp av familj och vänner renoverade de en gammal lada och inredde ett enkelt småskaligt vineri. Chris och Suzaan Alheit har en pedantisk syn på vinodling. Deras filosofi är att vingården är det viktiga, inte vineriet eller blandningslaboratoriet. På mindre än tio år har Alheit Vineyards tagit plats som en av Sydafrikas absoluta topproducenter.

  • ·      Alheit har en mycket tydlig naturnära filosofi i sitt sätt att se på odling och vinifiering. Man lägger stor vikt vid druvsort och odlingsätt
  • ·      Alheit samarbetar med odlare som har små odlingar i topplägen. Man gör i regel druvrena viner av buskodlat vin från en och samma vingård
  • ·      Monument Sémillon hette tidigare La Colline, men på grund av att namnet visade sig skyddat var man tvungen att döpa om vinet
  • ·      ”From Zero to hero” är ett talesätt som brukar tillskrivas paret Alheit.
  • ·      Alheits Vineyards har kultstatus och vinerna efterfrågas av entusiaster och toppkrogar över hela världen

 

 

Kommentarer

Om Alheit

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor utomlands har fyllt dem med en enorm respekt och beundran för de stora vinerna i Europa. För Chris och Suzaan är den europeiska stilen själva hjärtat av hur ett stort och unikt vin skall vara.

”Resorna gav oss en hel del värdefulla perspektiv. De gav oss även en äkta känsla av vad Sydafrika kan uppnå om vi utnyttjar våra styrkor. The Old World’s tankesätt inspirerade oss verkligen.”

Att göra vin har blivit en familjeangelägenhet. Föräldrarna, Bates och Michelle Alheit spelar en avgörande roll i verksamheten, så även deras ständigt entusiastiska vänner Hans och Mary Anne Evenhuis.

Var?

Alheit Vineyards är baserad på Hemelrand, en vacker fäbodvall som ligger högt upp på Hemel & Aarde Ridge i Walker Bay. Denna bit mark tillhör Hans och Mary Anne Evenhuis och med dess stenbyggnader, olivlundar, lavendelfält och en mycket spännande vingård är Hemelrand en helt underbar och fantastik plats.

 

Produkter från Alheit Vineyards

Inspiration