Alheit Vineyards Nautical Dawn 2022

Nyhet Begränsad utgåva
alheit nautical dawn vin sydafrika

Alheit Vineyards Nautical Dawn 2022

Med en magisk vy över False Bay strax norr om Kap horn ligger de två vingårdarna Rustenhof och Karibib. Här bryter Atlantens vågor för första gången sedan de lämnade Sydamerikas kust, här finns världens kanske bästa utsiktsplatser för valskådning och här skördar Chris och Suzaan Alheit chenin blanc-druvor till sitt hyllade Alheit Nautical Dawn.

Alheit Nautical Dawn har en kraftfull och intensiv doft av mogna exotiska frukter. Där finns guava, papaya och melon, men även lätta kryddiga aromer och apelsinblommor. Smaken är fruktig, rik med en väl balanserad syra och eleganta mineraler.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
94998
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chenin Blanc
Land/Region
Sydafrika
Passande mat
Fågel Fisk Ost
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Alheit Vineyards

Att se solen sakta försvinna över Atlanten en ljum sensommarkväll, medan man spanar efter valar som plötsligt kan dyka upp i 50-tal, är en naturupplevelse som övergår det mesta. Här i Western Cape bjuder naturen inte bara på ett magnifikt skådespel, utan också på fantastiska möjligheter att odla vin. Rustenhof ligger 60 meter över havet någon kilometer in från kusten. Här finns granitkullen Sinai, helt täckt av buskodlad chenin blanc som planterades 1978. Några kilometer från Rustenhof ligger Karibib Farm där druvorna planterades tio år senare.

Rustenhof producerar druvor som mognar tidigt och är fyllda av koncentrerade smaker. Vingården är vald för att den ger regiontypiska viner. Druvorna från Karibib har en annan stil. De tillför elegans och finess och lite jordiga toner. Båda odlingsplatserna består av granitjordar. Druvornas rötter tränger djupt ner i den mineralrika granitjorden där mycket av vinets själ sakta föds. Mognaden gynnas av de svala havsvindarna som kyler den heta solen som stundtals är skoningslös i den nederbördsfattiga kustnära regionen.

Suzaan och Chris Alheit lägger stor omsorg vid odlingsplatserna. De menar att vin är något som vingården snarare än människan producerar. För dem är läget allt och de brukar beskriva sin strävan efter att hitta naturens röst. Få producenter i Sydafrika har varit lika framgångsrika och det unga paret anses nu ligga bakom den absoluta gräddan av Sydafrikas viner.

Kort om Alheit Vineyards

Chris och Suzaan Alheit träffades när de studerade oenologi vid Stellenbosch University. Efter studierna började de resa jorden runt och praktiserade långa tider på ledande vinodlingar i världens stora vinländer. När de så småningom återvände till West Cape hade de skaffat sig en gedigen erfarenhet. Med goda vänners hjälp fick de hyra en renoverad lada som ställdes om till vineri. Resten är som det brukar heta historia. Alheit lägger mycket stor vikt vid själva vingården, dess läge och historia. De köper druvor från skilda områden i Western Cape, särskilt måna är de om att finna äldre odlingar med en anrik historia. Det äkta paret har blivit föregångsgestalter för en ung, ny vingeneration som förändrat synen på Sydafrika som vinland och förbättrat kvaliteten på de sydafrikanska vinerna. På bara några få år har Alheits Vineyard blivit den kanske mest omtalade producenten i Sydafrika.

·      Alheits Vineyard odlar endast vita viner

·      I vinerna förekommer inga tillsatser utan görs så naturligt som möjligt

·      Alheits värderar jordens och växtplatsernas betydelse högt och ser vinodling som en geografisk och naturlig process

·      Efter vinifieringen lagras vinerna i Alheits källare utan någon som helst mänsklig påverkan

·      Alheits kultstatus gör att vinerna säljs slut mycket fort

Kommentarer

Om Alheit

Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel. Under sina resor har de även smakat sig igenom Nya Zeeland, Languedoc, Roussillon, Provence, norra och södra Rhône, och Kykladerna (Grekland). Deras äventyr och resor utomlands har fyllt dem med en enorm respekt och beundran för de stora vinerna i Europa. För Chris och Suzaan är den europeiska stilen själva hjärtat av hur ett stort och unikt vin skall vara.

”Resorna gav oss en hel del värdefulla perspektiv. De gav oss även en äkta känsla av vad Sydafrika kan uppnå om vi utnyttjar våra styrkor. The Old World’s tankesätt inspirerade oss verkligen.”

Att göra vin har blivit en familjeangelägenhet. Föräldrarna, Bates och Michelle Alheit spelar en avgörande roll i verksamheten, så även deras ständigt entusiastiska vänner Hans och Mary Anne Evenhuis.

Var?

Alheit Vineyards är baserad på Hemelrand, en vacker fäbodvall som ligger högt upp på Hemel & Aarde Ridge i Walker Bay. Denna bit mark tillhör Hans och Mary Anne Evenhuis och med dess stenbyggnader, olivlundar, lavendelfält och en mycket spännande vingård är Hemelrand en helt underbar och fantastik plats.

 

Produkter från Alheit Vineyards

Inspiration