Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay 2020

Ekologisk
en flaska bourgogne vitt vin bichot albert

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay 2020

Doften är fruktig med lätt kryddighet, inslag av gula äpplen, honung och en lätt citrus. Smaken är torr med balanserad friskhet och en rik mineralton med inslag av gula äpplen, melon och viss smörighet. 20 procent av vinet har lagrats på ek i upp till tolv månader, vilket också sätter en elegant prägel på smaken. Prova gärna vinet till utsökta maträtten How to Bourgogne a Torsk på vår hemsida. Rekommenderad serverings-temperatur 10-12°C.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (19 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
76491
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Albert Bichot

Fakta

  • Vinmakare Yves Decosne
  • Jordmån Kalkhaltig lera

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Bourgogne har genom generationer charmat vinälskare för sina eleganta och smakrika viner. Vinerna från Albert Bichot har även tjusat kungahus och var exempelvis hovleverantör till både Gustaf den V och Gustaf VI Adolf. Den ekologiska ”Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay” är en klassisk vit bourgogne med mogen frukt från chardonnay, fräschör från det svala klimatet och en kryddighet från fatlagring.

Bourgogne

Det som gör Bourgogne till ett av världens mest fascinerande vindistrikt är den unika kalk- och lerjorden. Den dateras 150 miljoner år tillbaka i tiden då Alperna trycktes allt högre av kontinentalplattornas rörelser och landhöjningen torrlade den havsbank där miljoner och åter miljoner marina djur och växter levde. Där det en gång varit ett kustland (franskans Côte) blev stränderna till kullar och sluttningar och myriader med djur och växter fossilerades och berikar i dag jorden på ett sätt som är unikt i vinvärlden.

Druvan chardonnay

Chardonnay är den gemensamma nämnaren för vita viner i Bourgogne. Chardonnay är en druva som mer än någon annan har förmågan att ändra skepnad efter växtplats. Chardonnay odlas över hela världen och har kameleontens förmåga till anpassning. Detta gör just chardonnay till skolexempel på vad ”terroir” betyder för ett vin. Gräddan av världens chardonnay-viner anses dock ha sin hemvist i Bourgogne.

 

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration