Fakta
- Vinmakare Matthieu Mangenot
- Jordmån Calcareous och Kimmeridgian
- Socker 0,3 g/100 ml
Maison Albert Bichot
Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Château Long-Depaquit
Château Long-Depaquit ligger i själva hjärtat av byn Chablis. Slottet stod färdigt 1629 och har sedan dess ägts av familjerna Long, Depaquit och slutligen Bichot, som köpte egendomen 1968. Château Long-Depaquits har en vingårdsareal på totalt 65 hektar varav tio procent är grand cru lägen som i sig är mycket unikt för Chablis. Familjen Bichot har ett hållbart synsätt på vinodling, från odling till vinifiering och fatlagring används med måtta för att bäst bevara vinernas ursprung.
Matthieu Mangenot, ansvarig vinmakare på Château Long-Depaquit, har en gedigen bakgrund. Efter sina studier skaffade han sig erfarenheter av vintillverkning i Sydafrika, Libanon, Bordeaux och Mâconnais. Albert Bichot anställde honom som chef för Domaine Long-Depaquit år 2007. Med en utbildning som både agronom och oenolog har han en heltäckande strategi för vinframställning från vingårdshantering till buteljering.
Vinet är även miljöcertifierat enligt HVE - om det kan ni läsa mer här.
Chablis
Det finns få vindistrikt i världen vars namn är så kända som Chablis, och otaliga är de kopior som gjorts – från Bulgarien till Australien. Riktig chablis kan dock bara komma från det franska vindistriktet med samma namn. Chablis har sitt namn efter den lilla staden med samma namn, belägen mitt emellan Dijon och Paris. Chablis räknas som en del av Bourgogne, men ligger mer än 10 mil från det egentliga Bourgogne och det är faktiskt närmare till vingårdarna i Champagne.
Med Champagne delar man även klimatet, där de kyliga vårarna med risk för nattfrost är vinodlarnas största problem. Mardrömmen är att få frost i blomningen, och under åren har en mängd metoder prövats för att skydda de ömtåliga blommorna från minusgrader. Det bästa (och dyraste) sättet är att med sprinkler bevattna vingårdarna – det växande islagret skyddar då blommorna. Det kan låta lite märkligt, och det är verkligen en speciell syn att se vinrankorna inbäddade i isbark när solen går upp.