Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2022

en flaska chablis från bichot

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2022

Druvorna skördas för hand. Efter mjuk pressning av druvorna förs musten över på rostfria ståltankar för en temperaturkontrollerad alkoholjäsning med en temperatur på 20ºC. Vinet vilar 6-10 månader på sin jästfällning i rostfria ståltankar beroende på hur årgången är.

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig. Druvsorten för chablis är chardonnay, som i chablis ger rena, friska medelfylliga viner. Aromerna brukar domineras av citrus, grönt äpple och persika. Inslaget av mineralkaraktär i eftersmaken är alltid tydligt i bra chablis. Gott till lax i ugn med ört och citrontäcke, fetaostkräm och zucchinisallad eller varför inte klassiska How to Bourgogne a Torsk! Rekommenderad serveringstemperatur 8–10°C.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
85578
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Chablis Frankrike
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Albert Bichot

Fakta

  • Vinmakare Matthieu Mangenot
  • Jordmån Calcareous och Kimmeridgian
  • Socker 0,3 g/100 ml

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Château Long-Depaquit

Château Long-Depaquit ligger i själva hjärtat av byn Chablis. Slottet stod färdigt 1629 och har sedan dess ägts av familjerna Long, Depaquit och slutligen Bichot, som köpte egendomen 1968. Château Long-Depaquits har en vingårdsareal på totalt 65 hektar varav tio procent är grand cru lägen som i sig är mycket unikt för Chablis. Familjen Bichot har ett hållbart synsätt på vinodling, från odling till vinifiering och fatlagring används med måtta för att bäst bevara vinernas ursprung.

Matthieu Mangenot, ansvarig vinmakare på Château Long-Depaquit, har en gedigen bakgrund. Efter sina studier skaffade han sig erfarenheter av vintillverkning i Sydafrika, Libanon, Bordeaux och Mâconnais. Albert Bichot anställde honom som chef för Domaine Long-Depaquit år 2007. Med en utbildning som både agronom och oenolog har han en heltäckande strategi för vinframställning från vingårdshantering till buteljering.

Vinet är även miljöcertifierat enligt HVE - om det kan ni läsa mer här.

Chablis

Det finns få vindistrikt i världen vars namn är så kända som Chablis, och otaliga är de kopior som gjorts – från Bulgarien till Australien. Riktig chablis kan dock bara komma från det franska vindistriktet med samma namn. Chablis har sitt namn efter den lilla staden med samma namn, belägen mitt emellan Dijon och Paris. Chablis räknas som en del av Bourgogne, men ligger mer än 10 mil från det egentliga Bourgogne och det är faktiskt närmare till vingårdarna i Champagne.

Med Champagne delar man även klimatet, där de kyliga vårarna med risk för nattfrost är vinodlarnas största problem. Mardrömmen är att få frost i blomningen, och under åren har en mängd metoder prövats för att skydda de ömtåliga blommorna från minusgrader. Det bästa (och dyraste) sättet är att med sprinkler bevattna vingårdarna – det växande islagret skyddar då blommorna. Det kan låta lite märkligt, och det är verkligen en speciell syn att se vinrankorna inbäddade i isbark när solen går upp.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration