Albert Bichot Chablis Premier Cru ”Les Vaucopins” Domaine Long-Depaquit 2022

Albert Bichot Chablis Premier Cru "Les Vaucopins" Domaine Long-Depaquit 2015

Albert Bichot Chablis Premier Cru ”Les Vaucopins” Domaine Long-Depaquit 2022

Åter i lager ?
23 Maj 2024   (349 SEK)
Gå till på Systembolagets hemsida

Les Vaucopins från Domaine Long-Depaquit skiljer sig från övriga av egendomens viner. En mindre del av vinet lagras på ekfat vilket ger en djupare färg och en lätt ton av ek. I doften finns lindblommor, kamomill, vanilj och rostat bröd. Smaken är mycket elegant mineralrik, med inslag av aprikos, kvittenemarmedlad och gröna äpplen. I den eleganta och kraftfulla eftersmaken dominerar de ljusa frukterna och en härlig syra. Vinet passar mycket bra till lufttorkad skinka, till fiskrätter som havsabborre, marulk, kattfisk. Bör serveras väl kylt, 11 – 13 grader. Det kan drickas nu, men utvecklas under ytterligare under tio år på flaska.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
78144
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Chablis Frankrike
Passande mat
Fågel Fisk Ost Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Les Vaucopins

Den unika Kimmeridgejorden bildades av fossil och snäckskal för 150 miljoner år sedan. Ursprunget är avlagringar från de forntida djur som levde i det innanhav som geologerna benämner Parisbassängen och som ger några av världens bästa vindistrikt sin särart. Särskilt vanlig är det lilla ostronet Exogyra virgula som fyller den porösa lerjorden med kalk och mineraler som chardonnaystockarnas djupa rötter så livligt suger i sig av. Chablis är ett utpräglat svalklimatområde, det nordliga läget och skyddande berg skapar förutsättningar som ger svagväxande druvor med mycket koncentrerade smaker. Kimmeridgejorden, chardonnay-druvan och klimatet gör Chablis till ett av de svåraste vinerna att efterlikna. Ändå är just chablisvinerna några av de mest kopierade i världen – ingen har lyckats.

Les Vaucopins är en Premier Cru som ligger på den östra sidan av Sereinfloden tre kilometer utanför staden Chablis mitt i hjärtat av distriktet. Vingården har en terroir som är densamma som Grand Cru-gårdarna med branta sydsluttningar, Kimmeridgejordmån och berghällar som går i dagen och gör det tufft för chardonnaystockarnas rötter. Jorden är torrare än i andra vingårdar i distriktet och läget varmare vilket utvecklar ett förstklassigt vin med en mycket stor personlighet.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration