Maison Albert Bichot
Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Les Vaucopins
Den unika Kimmeridgejorden bildades av fossil och snäckskal för 150 miljoner år sedan. Ursprunget är avlagringar från de forntida djur som levde i det innanhav som geologerna benämner Parisbassängen och som ger några av världens bästa vindistrikt sin särart. Särskilt vanlig är det lilla ostronet Exogyra virgula som fyller den porösa lerjorden med kalk och mineraler som chardonnaystockarnas djupa rötter så livligt suger i sig av. Chablis är ett utpräglat svalklimatområde, det nordliga läget och skyddande berg skapar förutsättningar som ger svagväxande druvor med mycket koncentrerade smaker. Kimmeridgejorden, chardonnay-druvan och klimatet gör Chablis till ett av de svåraste vinerna att efterlikna. Ändå är just chablisvinerna några av de mest kopierade i världen – ingen har lyckats.
Les Vaucopins är en Premier Cru som ligger på den östra sidan av Sereinfloden tre kilometer utanför staden Chablis mitt i hjärtat av distriktet. Vingården har en terroir som är densamma som Grand Cru-gårdarna med branta sydsluttningar, Kimmeridgejordmån och berghällar som går i dagen och gör det tufft för chardonnaystockarnas rötter. Jorden är torrare än i andra vingårdar i distriktet och läget varmare vilket utvecklar ett förstklassigt vin med en mycket stor personlighet.