Maison Albert Bichot
Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Grand Cru Blanchot
Den allra östligaste av Domaine Long-Depaquits odlingar är Les Blanchots som har en jordmån och ett läge som skiljer sig från övriga Grand Cru-områden i Chablis. Les Blanchots sluttar mot sydöst och möter tidigt den vaknande morronsolen som senare på dagen försvinner bakom de branta kullarna. På våren lyser marken i vingården nästan vit av den kalkrika jorden, därav namnet Blanchots. Odlingarna sluttar mycket brant och det tunna jordlagret innehåller ovanligt mycket blålera som täcker en massiv kalkklippa. Vinerna från Blanchot brukar beskrivas som de lättaste Grand Cru-Chabliserna med eleganta aromer av apelsinblommor och viol. Les Blanchots kallas ”Drottningen av Chablis” och druvorna får alltid en hög mognadsgrad med komplex frukt tack vare det svala läget i skydd från den alltför brännande solen vilket gör att de undgår övermognad under varma år.
Druvan chardonnay
Som andra Chablisviner görs Les Blanchots på 100 procent chardonnay som är den stora druvan i Bourgogne och Champagne och den mest odlade druvan i världen. Chardonnaydruvan i sig ger mycket rena smaker och lämnar därför mycket åt jordmånen, klimatet och vinifieringen. Därför ger Chablis terroir unika förutsättningar att utveckla ett unikt vin. Chablis kopieras i vinländer över hela världen, men det går inte att komma riktigt nära någonstans.
Vinet
Les Blanchots lagras till en mindre del på ekfat, vilket är ovanligt i Chablis. Den försiktiga eklagringen (tio månader) ger en liten gräddig ton och oljigare textur.