Albert Bichot Chablis Grand Cru ”Les Blanchots” Domaine Long-Depaquit 2021

en flaska bichot blanchot chablis

Albert Bichot Chablis Grand Cru ”Les Blanchots” Domaine Long-Depaquit 2021

Les Blanchots Grand Cru från Domaine Long-Depaquit är ett mycket komplext och elegant vin som bjuder på en lätt ananas, apelsinblommor, citrus och mogna päron i doften. Smaken är fruktig med honungsmelon, mandarin och en elegant citrussyra med lätt bitande mineraler. Eftersmaken har en mineralrik ton med en dragning åt flinta och rök. Det är ett vin som står sig förträffligt till alla former av skaldjur, fiskrätter, ljust kött och till den första späda sparrisen med hollandaisesås. Les Blanchots är färdigt att drickas nu, men vinner på lagring under många år. Vinet bör serveras väl kylt, 11 – 13 grader.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
76111
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Chablis Frankrike
Passande mat
Fågel Fisk Ost Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Grand Cru Blanchot

Den allra östligaste av Domaine Long-Depaquits odlingar är Les Blanchots som har en jordmån och ett läge som skiljer sig från övriga Grand Cru-områden i Chablis. Les Blanchots sluttar mot sydöst och möter tidigt den vaknande morronsolen som senare på dagen försvinner bakom de branta kullarna. På våren lyser marken i vingården nästan vit av den kalkrika jorden, därav namnet Blanchots. Odlingarna sluttar mycket brant och det tunna jordlagret innehåller ovanligt mycket blålera som täcker en massiv kalkklippa. Vinerna från Blanchot brukar beskrivas som de lättaste Grand Cru-Chabliserna med eleganta aromer av apelsinblommor och viol. Les Blanchots kallas ”Drottningen av Chablis” och druvorna får alltid en hög mognadsgrad med komplex frukt tack vare det svala läget i skydd från den alltför brännande solen vilket gör att de undgår övermognad under varma år.

Druvan chardonnay

Som andra Chablisviner görs Les Blanchots på 100 procent chardonnay som är den stora druvan i Bourgogne och Champagne och den mest odlade druvan i världen. Chardonnaydruvan i sig ger mycket rena smaker och lämnar därför mycket åt jordmånen, klimatet och vinifieringen. Därför ger Chablis terroir unika förutsättningar att utveckla ett unikt vin. Chablis kopieras i vinländer över hela världen, men det går inte att komma riktigt nära någonstans.

Vinet

Les Blanchots lagras till en mindre del på ekfat, vilket är ovanligt i Chablis. Den försiktiga eklagringen (tio månader) ger en liten gräddig ton och oljigare textur.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration