Fakta
- Skörd manuell
- Jordmån lerjord och silt
Smaknot
Brottes vita Esprit har en gyllene färg med stråk i grönt. Doften är frisk och livlig med äpple och citrus. Med ålder kommer persika, kanderade citronskal och inslag av honung. Där finns också exotiska frukter som mango och blommande akacia. Smaken bjuder på mer exotiska toner, litchi, mango och citrus i en trivsam balans mellan kropp och syra. Där finns även inslag av grapefrukt och päron. Efter ett års lagring blir smaken rundare, mer elegant och får ett större djup med mer markerad frukt och honungsaromer.
Gott att veta
Vita viner från Rhonedalen har länge stått i skuggan av de magnifika röda mästerverken som likt operaprimadonnor har behärskat världsscenerna med grace och självmedvetande. Men fler och fler har börjat upptäcka att det minsann går att producera högklassiga vita viner också i södra Rhône där Brotte har sin historiska hemvist. Södra delarna av Rhône är ett av Frankrikes soligaste och varmaste områden. Under sommarmånaderna kan det bli mycket varmt, men tack vara mistralen som sveper in från Medelhavet klarar druvorna sommarmånaderna. Den byiga mistralen är dock nyckfull och hotar med både stormar och störtregn. För att klara de hårda vindarna odlas de flesta vinerna nära marken utan att bindas upp. I södra Rhône är till skillnad från de norra delarna en stor mängd druvsorter tillåtna och man gör många sorters viner. Grenache är en vanlig druva, även om det mestadels är den blå släktingen som odlas. I det heta varma klimatet mognar grenache blanc tidigt och utvecklar intensiva citrustoner.
I Brottes Esprit White blandas grenache blanc med viognier och clairette som tillför blommighet och kropp. Druvorna har pressats försiktigt i en pneumatisk press under lågt tryck. Musten har fått kallsedimentera över natten vid en temperatur på tio grader. Därefter har den fått jästa på ståltank vid 16–18 grader. Vinet har sedan legat på sin fällning i sex månader med regelbunden omrörning innan buteljeringen som sker under våren året efter skörd.
Kommentarer