Brotte Esprit Côtes-du-Rhône Blanc 2022

en flaska cote du rhone brotte

Brotte Esprit Côtes-du-Rhône Blanc 2022

Ett mycket gott sällskapsvin som passar alldeles utmärkt som aperitif eller somrigt vin till altanhänget. Perfekt till skaldjur och sallader med krabba eller kyckling och citrusdressing. Det är också ett mycket gott vin till vitfisk och utmärkt att göra en formidabel vitvinssås på. Prova det till getost eller till en pasta Francesca med blåmusslor. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under några års lagring. Bör serveras väl kylt, runt 8–10 grader.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
53378
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Grenache Blanc Viognier
Land/Region
Frankrike Rhône
Passande mat
Fågel Fisk Soppa
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Producent
Maison Brotte

Fakta

  • Skörd manuell
  • Jordmån lerjord och silt

Smaknot

Brottes vita Esprit har en gyllene färg med stråk i grönt. Doften är frisk och livlig med äpple och citrus. Med ålder kommer persika, kanderade citronskal och inslag av honung. Där finns också exotiska frukter som mango och blommande akacia. Smaken bjuder på mer exotiska toner, litchi, mango och citrus i en trivsam balans mellan kropp och syra. Där finns även inslag av grapefrukt och päron. Efter ett års lagring blir smaken rundare, mer elegant och får ett större djup med mer markerad frukt och honungsaromer.

Gott att veta

Vita viner från Rhonedalen har länge stått i skuggan av de magnifika röda mästerverken som likt operaprimadonnor har behärskat världsscenerna med grace och självmedvetande. Men fler och fler har börjat upptäcka att det minsann går att producera högklassiga vita viner också i södra Rhône där Brotte har sin historiska hemvist. Södra delarna av Rhône är ett av Frankrikes soligaste och varmaste områden. Under sommarmånaderna kan det bli mycket varmt, men tack vara mistralen som sveper in från Medelhavet klarar druvorna sommarmånaderna. Den byiga mistralen är dock nyckfull och hotar med både stormar och störtregn. För att klara de hårda vindarna odlas de flesta vinerna nära marken utan att bindas upp. I södra Rhône är till skillnad från de norra delarna en stor mängd druvsorter tillåtna och man gör många sorters viner. Grenache är en vanlig druva, även om det mestadels är den blå släktingen som odlas. I det heta varma klimatet mognar grenache blanc tidigt och utvecklar intensiva citrustoner.

I Brottes Esprit White blandas grenache blanc med viognier och clairette som tillför blommighet och kropp. Druvorna har pressats försiktigt i en pneumatisk press under lågt tryck. Musten har fått kallsedimentera över natten vid en temperatur på tio grader. Därefter har den fått jästa på ståltank vid 16–18 grader. Vinet har sedan legat på sin fällning i sex månader med regelbunden omrörning innan buteljeringen som sker under våren året efter skörd.

 

Kommentarer

Producent Maison Brotte

Familjen Brotte har odlat vin i södra Frankrike sedan 1880-talet. Någon exakt tidpunkt går inte att fastställa eftersom släkten varit vinbönder och inhyrda vinarbetare i området kring Châteauneuf-du-Pape och Cairanne långt tidigare än så. Men vid 1880-talets slut planterade Laurent and Christine Brotte de första egna vinrankorna som senare skulle bli en del av familjens egendomar Domaine Barville and Domaine Grosset.

Maison Brotte startade officiellt 1931 då Charles Brotte var nyutexaminerad från ” Marseilles business School”. Han var fast besluten att starta ett eget företag i Châteauneuf-du-Pape. Charles Brotte började omgående sälja ett stort antal Rhôneviner och blev en pionjär som vinhandlare i regionen.

Charles Brottes son, Jean-Pierre tog över verksamheten 1970. Under hans ledning började Brottes viner säljas på exportmarknaden. Jean-Pierre Brotte var den första som marknadsförde Rhôhneviner i Kanada, USA och Japan. Jean Pierre öppnade dörrarna till världen och byggde upp en stabil marknadsnärvaro med agenter och distributörer i över 100 länder.

Laurent Brotte och hans fru Christine tog över familjeföretaget 2001. I dag har de utvecklat såväl tillverkning som odling och investerat stort i att ytterligare förädla kvalitet och ryktbarhet kring familjens viner. Brotte är ett utpräglat familjeföretag, som i dag drivs i den femte generationen i rakt nedstigande led. Tre generationer arbetar sida vid sida i företaget och de yngsta i familjeträdet, Thibault och Benoît Brotte, arbetar som säljare och ambassadörer och skolas in för att ta över ansvaret.

Maison Brotte är den producent som mer än någon annan vintillverkare har byggt upp ryktbarheten och gjort Châteauneuf-du-Pape till södra Rhônes mest uppskattade och berömda appellation. Familjen Brotte byggde snabbt upp ett namn kring sina utmärkta viner, men också flaskdesignen var banbrytande. Den förvridna och ”sandblästrade” påveflaskan "La Fiole du Pape", togs fram av Charles Brotte 1952. I dag är den ikonisk i vinvärlden och har haft stor betydelse för hur synen på konsumentprodukters förpackningar och etikettdesign utvecklades under efterkrigstiden. I dag driver familjen Brotte också ett berömt vinmuseum Musée du vin & boutique i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Museet erbjuder en anslående interaktiv promenad genom en sagolik natur med undersköna scenerier som berättar historien om Châteauneuf-du-Pape, om vinet, platsen och Brotte. Museet tar emot såväl kostnadsfria dropin-besök som bokade grupper och erbjuder även alltifrån enkla till avancerade guidningar och provningar av exklusiva viner.

Brottes viner kännetecknas av höga ambitioner inom kvalitet och ekologi. Genom låga skördeuttag, omsorg om ekologi, klimat och hållbarhet har Maison Brotte nått en stor och global ryktbarhet och uppskattas i många länder för sina utmärkta viner och många vintyper.