Fakta
- Vinmakare Rosario Dominguez Gil
- Jordmån Loam som är en sand och slam baserad jormån med lite mindre lera
- Jäst Be Thiol & ALS
- Totalsyra 4,12 g/l
- pH 3,28 g/l
- Socker 2,03 g/l
Producenten
Viña del Pedregal från regionen Maule är en av Chiles äldsta och mest prestigefyllda vinproducenter. Inte minst gäller det deras vita och mousserande viner som på senare år skördat stora framgångar i världens största vintävlingar.
För 200 år sedan var det oroliga tider i Spanien med blodiga inbördeskrig och fattigdom. Många flydde över havet till de nya länderna i Sydamerika. 1825 kom familjen del Pedregal från Asturien till byn Villa Alegre i Loncomilla-dalen, söder om Talca. Det första Carlos Alberto del Pedregal gjorde var att anlägga en vingård med druvor han hade fört med sig från Spanien. I dag odlar åttonde generationen del Pedregal vin på samma plats.
Viña del Pedregal är numera en betydelsefull producent och en stor arbetsgivare i regionen. Vinodlingen omfattar över 1 200 hektar. Platsen har ett Medelhavsklimat med varma sommardagar och kalla nätter vilket ger druvor med hög mognad och mycket aromer
Visste du att:
- Maule-regionen ligger cirka 25 mil söder om Santiago
- Locomilla-dalen där del Pedregal odlar sina viner sträcker sig från hög höjd i Anderna till stilla havets kust
- Viña del Pedregal är ett modernt vineri som förenar gamla traditioner med modern teknologi
- Viña del Pedregal rankas bland topp tio av Chiles 300 producenter
- Nästan hela den omfattande produktionen exporteras till medvetna vinkonsumenter över hela världen
Vinifikation
Druvorna skördas mekaniskt i slutet av februari. Kallmaceration i ca 8 timmar därefter temperturkontrollerad fermentering vid 12-16 grader