Casalforte Pinot Grigio Delle Venezie 2020

en flaska casalforte pinot grigio

Casalforte Pinot Grigio Delle Venezie 2020

Castelforte pinot grigio är en typisk norditaliensk pinot grigio i en frisk och fruktig stil. Den öppnar sig med syrliga dofter av citrus, grapefrukt och lätta angenäma kryddiga toner av torkad salvia och örter. Smaken är blommig, och frisk med lätta mineraler. Där finns fläder, gröna äpplen och en lätt sötkryddig mogen persika i eftersmaken.

Casteforte pinot grigio är ett kryddigt och fruktigt vitt vin som är klassiskt till fiskrätter av många slag, särskilt till vita fiskar och skaldjur.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
70188
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Pinot Gris
Land/Region
Italien
Passande mat
Aperitif Fisk Soppa
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Casalforte

Användning

Det är också utmärkt till vegetariska rätter med grillade grönsaker och sallader, liksom ett lättdrucket och mycket njutbart prat-vin. Bör serveras väl kylt och rekommenderad serveringstemperatur 8-10°C.

Pinot gris

Pinot gris är en favoritdruva för många. I Italien kallas den pinot grigio. Namnet kommer från dess rödgrå färg. Ursprunget är troligen franskt, men det är omtvistat. I dag är pinot gris en av de populäraste vitvinsdruvorna. I synnerhet i Sverige och USA har den blivit en succé. Castelforte pinot grigio är ett gott exempel och mycket prisvärt på denna mångfacetterade druva.

Långt tillbaka i tiden upptäckte man i södra Tyskland och i Alsace att den blå pinot noir-druvan på vissa stockar hade en annorlunda lite gråare färg. Någonstans i gentombolan hade det skett en mutation som gjorde de blå druvorna gråaktiga. Det sägs att cisterciensermunkar från Bourgogne tog med sig dessa druvor till Ungern och att det var en hemvändande soldat Lazare de Schwendi som återförde dem till Frankrike på 1500-talet.

Pinot gris närmar sig topp-tio-listan över världens mest odlade druvor. Det är en omtyckt druva som har lätt för att anpassa sig. Den är som en kameleont som låter sig påverkas av klimat och jordmån och som kan anta många skepnader. Trots att pinot gris och pinot grigio genetiskt är samma druva ger de viner av skiftande karaktär. Idag odlas pinot gris över hela världen och är exempelvis mycket populär i USA, Sydafrika och Italien, där den tillsammans med Prosecco är vinindustrins största exportsuccé.

Druvorna till Castelforte pinot grigio har odlats på vingårdar i Venetien, flera på ganska höga höjder. Efter en försiktig pressning har musten fått jäsa på ståltank i 18 grader och därefter med sin fällning i kyld miljö under sammanlagt tre månader för att utveckla så mycket smak som möjligt. Castelfortes pinot grigio är mångfaldigt prisbelönad och har vunnit medaljer av alla slag på stora tävlingar som International Wine and Spirit Competition i London och Sakura i Japan.

Kort om Castelforte och pinot gris

Castelforte är gammalitalienska och betyder närmast befäst borg, därav namnet på varumärket som blivit Collis-Riondos stora exportsuccé, inte minst till Sverige. Collis-Riondo är ett odlarkooperativ som grundades 2008. Det består av 2 500 odlare med vingårdar över hela Venetien. Totalt odlar kooperativet viner på mer än 6 000 hektar. Fabriken där man producerar sina viner ligger i Monteforte, d’Alpone, mitt emellan Venedig och Milano. Namnet Riondo härstammar från ”Monte Riondo”, en rund kulle inte långt ifrån vineriet. Riondo gör viner i alla stilar, från tunga Amarone till lätta prosecco. Vid sina vinerier har kooperativet fler än 2 000 tankar i produktion.

  • Alpernas sydsluttningar anses vara det mest smakgivande och bästa odlingsläget i världen för pinot grigio
  • Pinot grigio tycker om lite tuffare klimat och klättrar gärna högt upp utmed bergssluttningarna
  • Pinot grigio är inte bara genetiskt identisk med pinot gris, utan också med pinot blanc och tyska grauer burgunder
  • Pinot grigio kan ge viner i många skepnader från torra krispiga till sent skördade ädelrötade viner med sötma

Producent Casalforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone. Från distriktet Prosecco kommer de populära Prosecco vinerna, nu också som rosé variant.

Cantine Riondo är sedan 2022 stolta bärare av Equalitas

Equalitas är ett italienskt hållbarhetscertifikat med fokus på miljö, etik och ekonomi genom hela tillverkningskedjan.

Certifieringen sker i åtta noggranna steg och respektive producent kontrolleras sedan regelbundet så att samtliga regler uppfylls. Equalitas ger också varje år ut en hållbarhetsrapport som syftar till att kvalitetssäkra vinproduktionen, men även till att fokusera på områden som kan förbättras.

Med Equalitas skapas de bästa förutsättningarna för italienska vinmakare, utifrån sociala, miljömässiga och ekonomiska förhållningssätt. Och som svensk kan du vara säker på att du får ett rakt igenom hållbart vin.

Inspiration