Albert Bichot Chablis Grand Cru Moutonne ”Monopole” 2019

Albert Bichot Chablis Grand Cru Moutonne "Monopole" 2015

Albert Bichot Chablis Grand Cru Moutonne ”Monopole” 2019

I doften finns en mycket fräsch ton av persika, nektarin, en lätt citrus och blommighet. Torrt koncentrerat vin med smak av päron, melon och apelsinblommor. Vinet är mycket mineralrikt, friskt och syrligt med små finstämda inslag av ek. La Moutonne Grand Cru är idealiskt att kombinera med en skaldjursmiddag, halstrad hummer eller till exklusivare fiskrätter på piggvar eller sjötunga. Vinet bör serveras runt 12 grader. Det är färdigt att drickas nu, men utvecklas under mycket lång tid vid lagring.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
71988
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Chablis Frankrike
Passande mat
Fågel Fisk
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Anrika vinhuset Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Château Long-Depaquit

Slottet ligger mitt i den lilla staden Chablis och med en fantastik trädgård med rosor och äldre träd och det är en fröjd att spatsera i. Till huset som dateras tillbaka till 1600-talet  är Albert Bichot den tredje ägaren och tog över för 50 år sedan. De har 65 hektar av sina vingårdar i klassiska Chablis och varav dessa är 10 hektar, 10% av den totala arealen Grand Cru. De har byggt om vineriet 2014 och låter naturen ha sin stilla gång och påverkar inte vinets utveckling. Vinerna ska utrycka jordmånen, mineralitet och elegans, de använder sig av fat i måttlighet och deras La Moutonne Grand Cru är en paragon och ett av de riktigt stora vinerna från Chablis.

Chablis är en del av det mäktiga vindistriktet Bourgogne. Det som gjort vinerna från detta område världsberömda är den säregna kristallklara torra stilen, den nästan krispiga texturen och den höga, bitiga syran. Chablis är ett av världens stora viner och som sådant har det också kopierats och förfalskats genom åren. En stor del av dessa viners karaktär brukar förklaras med den speciella kalk- och lerjorden som finns runt de 20-talet byar som räknas till det egentliga Chablis.

Vinet

La Moutonne Chablis Grand Cru är en paragon gjort på 100 % chardonnay, druvstockarna är mycket gamla med en genomsnittlig ålder på 46 år. Anledningen att det är en paragon är att vingården ligger fördelat i de två Grand Cru områdena Vaudésir (95 %) och Les Preuses (5 %) och är endast 2,35 hektar. Totalt finns det 100 hektar Grand Cru i Chablis. Den ligger på sydsluttningarna med utsikt över staden Chablis och som alla andra Chablisviner får det sin eleganta karaktäristik från den unika kalk- och lerjorden. Denna dateras till över 150 miljoner år tillbaka i tiden då miljoner marina djur och växter fossilerades i den dåtida havsbanken. La Moutonne är brant och ligger som i en amfiteater, vilket skapar ett speciellt mikroklimat i vingården med hög dränering, uppåtstigande varma vindar och intensiv solbelysning. La Moutonne är något av en solfångare och har därför ett varmare och mer skyddat klimat än andra vingårdar i området, cirka 40 % av odlingarna är helt i lä för nordliga vindar. Druvorna skördas för hand och vinet slut lagras på sin egen fällning i sex månader. 25 procent får ytterligare lagring på ekfat, övrigt på ståltank.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration