d’Arenberg The Dry Dam Riesling 2018

d’Arenberg The Dry Dam Riesling 2018

en flaska dram dam riesling

d’Arenberg The Dry Dam Riesling 2018

Köp via systembolaget ?
149   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

The Dry Dam går mycket bra till skaldjur, buffémat, grillade grönsaker och vegetariska rätter.

The Dry Dam Riesling har en tydlig doft av citrus, jasmin och Granny Smith-äpplen. Syra och sötma är i perfekt balans och leder tankarna till en frisk bärsorbet. Dry Dam kan drickas ung. Vinet åldras dock med värdighet och kan lagras i minst tio år, då utvecklas toner av rostat bröd och apelsinmarmelad.

Sötma
15%
Fyllighet
45%
Friskhet
81%

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
51941
Storlek
75 cl
Alkohol
10,5 %
Druva
Riesling
Land/Region
Australien
Passande mat
Aperitif Asiatiskt Fisk Skaldjur Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
d’Arenberg

Fakta

 • Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
 • Klimat Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
 • Jordmån Sandig och torr kalkjord
 • Jäsning Rostfria ståltankar
 • Socker 14,9g/L

Användning

Det passar till det asiatiska kökets hetta och till kyckling och lax med lite kryddigare smaker. Får vinet mogna några år blir det fylligare och går hand i hand med charkuterier och hårdost. Dry Dam är även ett utmärkt drick- och sällskapsvin. Bör serveras kylt, runt 10–12 grader.

Området

Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan då den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

 • Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
 • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
 • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
 • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
 • d’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”

Riesling

Riesling är en av världens mest odlade gröna druvor. Riesling ger vita viner i vitt skilda stilar. De kan vara knastertorra, fruktiga, syrliga och ända till honungssöta dessertviner. Riesling är Tysklands stora druva men odlas över hela världen där klimatet inte är för varmt. Riesling behöver tid på sig för att utvecklas. Riesling lagras sällan på ekfat, druvan anses inte gynnas av mjölksyrajäsning och ger karaktärsfulla vita viner med citrustoner och hög fruktsyra. Rieslingvin kan lagras länge och utvecklar då mer tropisk frukt, mjuk honungssötma och en typisk doft av petroleum.

The Dry Dam

D’Arenbergs viner känns igen på det röda ordensband som korsar etiketten, och på att de nästan alltid har ett namn som berättar en historia. Namnet The Dry Dam kommer från en damm som d’Arenbergs grannar byggde 1992. Detta år var vintern torr och dammen gapade tom. Året därpå regnade det, men dammen förblev torr. Detta gladde inte grannbönderna, men rieslingstockarna blev desto gladare. Det visade sig nämligen att de torrvuxna vinodlingarna intill mådde mycket väl av dräneringen och behöll det vatten som var tänkt att fylla dammen.

The Dry Dam har gjorts i små omgångar och korgpressats mycket försiktigt. Efter pressningen har det fått jäsa länge vid låga temperaturer. För att säkerställa balansen mellan mineraler, syra och sötma avbröts jäsningen innan allt restsocker i musten förbrukats.

Producent d’Arenberg

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin för egen del. I dag ansvarar Joseph Osborns barnbarnsbarn Chester Osborne för verksamheten. Odlingarna drivs traditionellt med stort fokus på hållbarhet. d’Arenberg är en av Australiens mest berömda vinfamiljer och exporterar sina många viner över hela världen.

 • Odlingarna ligger mycket vackert och man har en omfattande besöksverksamhet med guidade turer, uppstigning över vingårdarna med egen helikopter, galleri och en prisbelönt restaurang
 • d’Arenbergs viner har nästan alltid ett rött band över etiketten
 • d’Arenberg producerar ett stort antal viner från klassiska röda och vita till rosé och mousserande
 • d’Arenberg har en avslappnad humoristisk attityd vilket märks i familjens prestigelöshet och vinernas ofta humoristiska marknadsföring
 • Som en del i hållbarhetsfilosofin arbetar 200 får i vingårdarna under vintertid (maj till augusti) med att äta ogräs och gödsla jorden

Inspiration