Fakta
- Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
- Klimat Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
- Jordmån Sandig och torr kalkjord
- Jäsning Rostfria ståltankar
- Socker 14,9g/L
Användning
Det passar till det asiatiska kökets hetta och till kyckling och lax med lite kryddigare smaker. Får vinet mogna några år blir det fylligare och går hand i hand med charkuterier och hårdost. Dry Dam är även ett utmärkt drick- och sällskapsvin. Bör serveras kylt, runt 10–12 grader.
Området
Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan då den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.
McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.
d’Arenberg
År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.
- Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
- De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
- På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
- Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
- d’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”
Riesling
Riesling är en av världens mest odlade gröna druvor. Riesling ger vita viner i vitt skilda stilar. De kan vara knastertorra, fruktiga, syrliga och ända till honungssöta dessertviner. Riesling är Tysklands stora druva men odlas över hela världen där klimatet inte är för varmt. Riesling behöver tid på sig för att utvecklas. Riesling lagras sällan på ekfat, druvan anses inte gynnas av mjölksyrajäsning och ger karaktärsfulla vita viner med citrustoner och hög fruktsyra. Rieslingvin kan lagras länge och utvecklar då mer tropisk frukt, mjuk honungssötma och en typisk doft av petroleum.
The Dry Dam
D’Arenbergs viner känns igen på det röda ordensband som korsar etiketten, och på att de nästan alltid har ett namn som berättar en historia. Namnet The Dry Dam kommer från en damm som d’Arenbergs grannar byggde 1992. Detta år var vintern torr och dammen gapade tom. Året därpå regnade det, men dammen förblev torr. Detta gladde inte grannbönderna, men rieslingstockarna blev desto gladare. Det visade sig nämligen att de torrvuxna vinodlingarna intill mådde mycket väl av dräneringen och behöll det vatten som var tänkt att fylla dammen.
The Dry Dam har gjorts i små omgångar och korgpressats mycket försiktigt. Efter pressningen har det fått jäsa länge vid låga temperaturer. För att säkerställa balansen mellan mineraler, syra och sötma avbröts jäsningen innan allt restsocker i musten förbrukats.