Fakta
- Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
- Druvor 71% viognier och 29% marsanne
- Klimat Starkt påverkat av havet, milda somrar, sval skördeperiod
- Jordmån Kalkrik röd lerjord
- Jäsning Låg temperatur, delvis vildjäsning samt jäsning på ek
- Socker 3,9g/L
Vingården
Vingårdarna i McLaren Vale på Australiens sydkust består av väl dränerade lerjordar ovanpå lager av kalksten som bildats av fossilerade havsdjur för miljontals år sedan. Särskilt talrika var ”The Hermit Crab”, eremitkräftorna, som för att skydda sin känsliga bakdel flyttade in i snäckskal. Ordet ”eremit” är detsamma som givit ett av världens mest respekterade vindistrikt, Rhône-appellationen Hermitage sitt namn. I Hermitage dominerar de gröna druvorna marsanne och viognier, vilket gav familjen Osborn ännu en anledning att kalla sin blandning av dessa druvor för The Hermit Crab.
Vinet
The Hermit Crab är den första blenden av viognier och marsanne som producerats i McLaren Vale. En sådan blandning brukar kalas ”Southern Rhône blend”. De små batcherna av druvor har krossats mycket försiktigt av sin egentyngd och därefter lagts i rostfria korgpressar. För att bibehålla fräschör och fruktighet har vinet fått jäsa vid låg temperatur. För att ytterligare förstärka komplexiteten har en liten del av musten fått vildjäsa och 14 % av viognerdruvorna har jästs på fransk ek. Även marsanne-musten har till delar jästs på ek, innan den slutligen blandats med det övriga vinet.
d’Arenberg
I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.