d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020

hermit crab d'arenberg vitt vin

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus och toner av ingefära samt mängder av frukt. Smaken är elegant och komplex med citron och lime, Granny Smith-äpplen med inslag av mineral.

Vinet är ett intensivt och livligt vin som passar mycket bra till feta fiskar, lax och tonfisk. Vinet står upp mot kryddighet och går hand i hand med kycklingrätter och det smakrika asiatiska köket med sina kryddiga chili-, ingefära- och koriandersmaker.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
6340
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Marsanne Viognier
Land/Region
Australien
Passande mat
Asiatiskt Fågel Fisk Ost Skaldjur Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
d’Arenberg

Fakta

 • Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
 • Druvor 71% viognier och 29% marsanne
 • Klimat Starkt påverkat av havet, milda somrar, sval skördeperiod
 • Jordmån Kalkrik röd lerjord
 • Jäsning Låg temperatur, delvis vildjäsning samt jäsning på ek
 • Socker 3,9g/L

Vingården

Vingårdarna i McLaren Vale på Australiens sydkust består av väl dränerade lerjordar ovanpå lager av kalksten som bildats av fossilerade havsdjur för miljontals år sedan. Särskilt talrika var ”The Hermit Crab”, eremitkräftorna, som för att skydda sin känsliga bakdel flyttade in i snäckskal. Ordet ”eremit” är detsamma som givit ett av världens mest respekterade vindistrikt, Rhône-appellationen Hermitage sitt namn. I Hermitage dominerar de gröna druvorna marsanne och viognier, vilket gav familjen Osborn ännu en anledning att kalla sin blandning av dessa druvor för The Hermit Crab.

Vinet

The Hermit Crab är den första blenden av viognier och marsanne som producerats i McLaren Vale. En sådan blandning brukar kalas ”Southern Rhône blend”. De små batcherna av druvor har krossats mycket försiktigt av sin egentyngd och därefter lagts i rostfria korgpressar. För att bibehålla fräschör och fruktighet har vinet fått jäsa vid låg temperatur. För att ytterligare förstärka komplexiteten har en liten del av musten fått vildjäsa och 14 % av viognerdruvorna har jästs på fransk ek. Även marsanne-musten har till delar jästs på ek, innan den slutligen blandats med det övriga vinet.

d’Arenberg

I början av 1900-talet valde den djupt religiöse Joseph Osborn att sälja sina tävlingshästar. Han tyckte inte att sådan verksamhet var förenad med sin tro. För pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var på sin tid en välkänd idrottsman och en profil i det unga australiska samhällslivet. Han kom från en strikt frikyrklig familj och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Däremot kunde man sälja druvor till andra producenter. Först efter faderns och Francis hustrus död övertalades Francis att börja producera eget vin. Resten är australisk vinhistoria. I dag drivs d’Arenberg i fjärde generationen av Chester Osborne. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

Producent d’Arenberg

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin för egen del. I dag ansvarar Joseph Osborns barnbarnsbarn Chester Osborne för verksamheten. Odlingarna drivs traditionellt med stort fokus på hållbarhet. d’Arenberg är en av Australiens mest berömda vinfamiljer och exporterar sina många viner över hela världen.

 • Odlingarna ligger mycket vackert och man har en omfattande besöksverksamhet med guidade turer, uppstigning över vingårdarna med egen helikopter, galleri och en prisbelönt restaurang
 • d’Arenbergs viner har nästan alltid ett rött band över etiketten
 • d’Arenberg producerar ett stort antal viner från klassiska röda och vita till rosé och mousserande
 • d’Arenberg har en avslappnad humoristisk attityd vilket märks i familjens prestigelöshet och vinernas ofta humoristiska marknadsföring
 • Som en del i hållbarhetsfilosofin arbetar 200 får i vingårdarna under vintertid (maj till augusti) med att äta ogräs och gödsla jorden