Fakta
- Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
- Druvor riesling, sauvignon blanc, marsanne och roussanne
- Klimat Starkt påverkat av havet, milda somrar, sval skördeperiod
- Jäsning temperaturkontrollerad i öppna jäskar
- Jordmån Sandig röd lerjord
- Socker 0,7g/ 100 ml
Om d'Arenberg och vinet
I McLaren Vale strax utanför Adelaide på Australiens sydkust ligger det anrika vinföretaget d’Arenberg. Här har familjen Osborn odlat viner sedan 1912 och man gör det som i gamla tider, försiktigt noggrant, korgpressat och fottrampat med omsorg om den känsliga miljön, och med en stor portion humor. Det märks inte minst i The Stump Jump White.
Det märkliga namnet Stump Jump är inspirerat av de australiensiska uppfinnarbröderna Richard och Clarence Smith som i slutet av 1800-talet utvecklade en plog som kunde köras över stubbar och stenar utan att den hindrade draghästen. Uppfinningen fick stor betydelse för jordbruket över hela världen, inte minst när de australienska vingårdarna anlades. Richard hade dålig syn och behövde regelbundet besöka ögonläkare. För att hedra honom har The Stump Jumps etikett utformats som en synkarta. Enligt d’Arenberg fungerar den också som ett nykterhetstest. Kan man läsa den nedersta raden på en armlängds avstånd kan man ta ett glas till.
The Stump Jump White är en blandning av 52 % riesling, 10 % sauvignon blanc, 32 % marsanne och 6 % roussanne. Vinifieringen sker småskaligt i små batcher. Druvorna får jäsa i öppna jäskar och korgpressas försiktigt, vilket är ett arbetskrävande och numera sällsynt förfarande.