d’Arenberg The Stump Jump White 2021

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021

Ett utmärkt aperitif- eller sällskapsvin, gott till somrig buffémat, grillad kyckling, lättare kött och fiskrätter. Prova gärna vinet till den peruanska maträtten ceviche - en klockren kombination. Det är också ett friskt och fräscht drickvin som kan njutas som det är, som kockvin under matlagningen eller på altanhänget tillsammans med bär, frukter och småplock.

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av citrus och grapefruktstoner.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (15 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
2307
Storlek
75 cl
Alkohol
11,5 %
Druva
Marsanne Riesling Rousanne Sauvignon Blanc
Land/Region
Australien
Passande mat
Aperitif Asiatiskt Fågel Fisk Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
d’Arenberg

Fakta

 • Vinmakare Chester Osborn och Jack Walton
 • Druvor riesling, sauvignon blanc, marsanne och roussanne
 • Klimat Starkt påverkat av havet, milda somrar, sval skördeperiod
 • Jäsning temperaturkontrollerad i öppna jäskar
 • Jordmån Sandig röd lerjord
 • Socker 0,7g/ 100 ml

Om d'Arenberg och vinet

I McLaren Vale strax utanför Adelaide på Australiens sydkust ligger det anrika vinföretaget d’Arenberg. Här har familjen Osborn odlat viner sedan 1912 och man gör det som i gamla tider, försiktigt noggrant, korgpressat och fottrampat med omsorg om den känsliga miljön, och med en stor portion humor. Det märks inte minst i The Stump Jump White.

Det märkliga namnet Stump Jump är inspirerat av de australiensiska uppfinnarbröderna Richard och Clarence Smith som i slutet av 1800-talet utvecklade en plog som kunde köras över stubbar och stenar utan att den hindrade draghästen. Uppfinningen fick stor betydelse för jordbruket över hela världen, inte minst när de australienska vingårdarna anlades. Richard hade dålig syn och behövde regelbundet besöka ögonläkare. För att hedra honom har The Stump Jumps etikett utformats som en synkarta. Enligt d’Arenberg fungerar den också som ett nykterhetstest. Kan man läsa den nedersta raden på en armlängds avstånd kan man ta ett glas till.

The Stump Jump White är en blandning av 52 % riesling, 10 % sauvignon blanc, 32 % marsanne och 6 % roussanne. Vinifieringen sker småskaligt i små batcher. Druvorna får jäsa i öppna jäskar och korgpressas försiktigt, vilket är ett arbetskrävande och numera sällsynt förfarande.

Producent d’Arenberg

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin för egen del. I dag ansvarar Joseph Osborns barnbarnsbarn Chester Osborne för verksamheten. Odlingarna drivs traditionellt med stort fokus på hållbarhet. d’Arenberg är en av Australiens mest berömda vinfamiljer och exporterar sina många viner över hela världen.

 • Odlingarna ligger mycket vackert och man har en omfattande besöksverksamhet med guidade turer, uppstigning över vingårdarna med egen helikopter, galleri och en prisbelönt restaurang
 • d’Arenbergs viner har nästan alltid ett rött band över etiketten
 • d’Arenberg producerar ett stort antal viner från klassiska röda och vita till rosé och mousserande
 • d’Arenberg har en avslappnad humoristisk attityd vilket märks i familjens prestigelöshet och vinernas ofta humoristiska marknadsföring
 • Som en del i hållbarhetsfilosofin arbetar 200 får i vingårdarna under vintertid (maj till augusti) med att äta ogräs och gödsla jorden

Inspiration