Fakta
- Vinifiering Sur Lie-metoden
- Jordmån En blandning av skifferjord, granit och grovkornig gabbro
- Druva 100 % melon de bourgogne
Smaknot
Domaine de l’Epinay är ett torrt och elegant vitt vin med en blekgul färg och tydliga gröna stråk. Doften är elegant och livlig med inslag av syrliga frukter, äpplen, päron, citrus och vita blommor. Där finns också en markerad mineralitet. Smaken är komplex, fruktig, torr, krispig och mycket välbalanserad. Texturen är krämig, nästan pärlande, med toner av rostat bröd. Eftersmaken är blommig med fina tanniner och en lätt behaglig ton av havssälta.
Gott att veta
Muscadet Sèvre et Maine är en välkänd vinregion i västra delen av Loire nära staden Nantes. I området, som sträcker sig över två departement, odlas vin på omkring 6 300 hektar. Muscadet Sèvre et Maine ligger vid Loireflodens mynning och klimatet är starkt påverkat av Atlanten. Området kännetecknas av lätta jordar och en stenig berggrund som bidrar till vinernas friska och mineralrika karaktär.
Melon de bourgogne
De överlägset vanligaste druvsorten i Muscadet Sèvre et Maine är melon de bourgogne. Druvan är så starkt sammankopplad med området att den stundtals går under namnet muscadet, och ibland också bara melon. Ska vinet från regionen uppfylla AOP-klassificeringen måste det göras på melon de bourgogne. Som namnet antyder har druvan sitt ursprung i Bourgogne, men där är den inte tillåten enligt appellationsreglerna.
Muscadet Sèvre et Maine
I Muscadet Sèvre et Maine görs torra, friska viner med inslag av citrus, vita frukter och mineraler. Ofta vinifieras de enligt Sur lie-metoden. Den innebär att vinet lagras länge på sin jästfällning innan det buteljeras. Lagringen kan pågå från några månader upp till flera år. Vanligtvis lagras vinet över vintern för att buteljeras till våren. När ett vin ligger på sina döda jästceller blir det en speciell smakutveckling. Vinet blir smörigare och utvecklar en komplex och fyllig karaktär. Till övervägande del används metoden för att göra vita och musserande viner, men även röda och rosé förekommer.
Domaine de L’Epinay – sur lie
Domaine de l’Epinay – Sur Lie är egendomens signaturvin. Det är en cuvé där alla ingående viner har skördats och vinifierats separat enligt sur lie-metoden. När musten har stabiliserats förs den över till tankar där jäsningen pågår under två till tre veckor. Därefter lagras vinet på sin fällning i åtta månader. Efter ”vintervilan” görs den slutliga blandningen och vinet buteljeras under våren.
Kort om Domain de L’Epinay och FB Vins Difussion
Domaine de l’Epinay ligger i Muscadet i västra delen av Loiredalen. Det är en gammal vingård med en rik historia. Egendomen har tillhört familjen Paquereau i fyra generationer och täcker i dag odlingar på omkring 55 hektar. Lite drygt halva arealen används för att odla AOP-klassade viner på melon de bourgogne. Därutöver odlas ett tiotal andra druvsorter. Sedan 1980-talet är verksamheten på gården helt inriktad på vinodling, då utökades också odlingsarealen från fem till 30 hektar. Under dessa år startades också en mer omfattande försäljning och en vinkällare byggdes för att bättre kunna lagra gårdens viner.
Sedan 2000-talets första år drivs egendomen av Albert och Odile Paquereau. De har utökat odlingsarealerna och planterat fler druvsorter, de har även byggt en ny vinkällare. Hållbarhet är ett starkt fokus för familjen Paquereau och sedan 2011 är odlingarna helt ekologiska och uppfyller flera certifieringar.
FB Vins Difussion
FB Vins Difussion är ett vinföretag som är specialiserat på distribution av viner från familjeägda vingårdar i Loirdalen. Företaget grundades 2008 av François Boulanger som själv är vinodlare på sin egendom Domaine du Moulin Camus i Muscadetområdet. FB Vins Difussion distribuerar viner från omkring 80 gårdar och har representation i ett 30-tal länder på fem kontinenter. Omkring hälften av produktionen går på export.
- Sur lie-metoden används på många håll, exempelvis när man gör champagne
- Sur lie ger vinerna en lätt känsla av kolsyra
- Domain de l’Epinay ligger några mil från Atlantkusten, vilket ger ett havsklimat som är idealiskt för melon de bourgogne
- Melon de bourgogne odlas nästan bara i Loire, men även i liten omfattning i USA
- FB Vins Difussion är inriktade på kvalitetsviner från hela Loiredalen, från Sancerre och Pouilly-Fumé i öster till Muscadet i väster
Kommentarer