Domaine du Mont-Épin Mâcon Péronne 2021

Domaine du Mont-Épin – Mâcon Péronne 2017

Domaine du Mont-Épin Mâcon Péronne 2021

Färgen är vackert halmgul och aromerna bjuder på markanta citrustoner med inslag av nötter, mandel och örtkryddor. Smaken är frisk och fräsch med tydliga mineraler och mängder av ljusa frukter, som melon, päron, äpplen och gula plommon. Eftersmaken är typisk för Mâcon-byarna lång, fruktig och elegant.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
74198
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Domaine du Mont-Épin

Domaine du Mont-Épin

Bröderna Richard och Stéphane Martin förvärvade för några år sedan Domaine du Mont-Épin nära Mâcon. En fascinerande egendom som fick AOP-klassning 1999. Vid Mont-Épin odlas vin sedan antiken. Nu har bröderna Martin bestämt sig för att ge dessa anrika appellationer en ny gyllene chardonnay-era.

Mont-Épin är egentligen en bergknalle, en skogbevuxen kulle där akacia blommar bland svårgenomträngliga havtornssnår. På var sida om detta lilla berg finns två appellationer Mâcon-Péronne och Viré-Clessé. Mont-Épin bildar en naturlig gräns och har också utgjort en historisk gräns av betydelse under skilda händelser genom seklen. Dessa båda appellationer har var för sig helt olika förutsättningar, olika läge, olika terroir och levererar därmed viner i olika stilar, trots att chardonnay-druvan är gemensam. Detta är något som bröderna Martin tagit fasta på när de skapar sina viner. De arbetar enligt gamla hantverksprinciper men tillför kontinuerligt mer och mer ekologiska tekniker och metoder.

Mont-Épin är en trädbevuxen kulle med svårgenomtränglig hagtorn och akacia. Kullen bildar en skarp gräns som haft stor historisk betydelse. Den utgör också en gräns för vinodling. Till egendomen Mont-Épin hör två appellationer, på var sida om kullen med helt olika förutsättningar. Detta tar bröderna Martin fasta på när framställer sina viner. Odlingarna i Mâcon Péronne börjar vid det gamla vineriet och sträcker sig halvvägs uppför Mont-Épins västsida. Odlingen ligger naturligt skyddad och druvorna mognar sent och får koncentrerade aromer.

Mâcon Péronne från Domaine du Mont-Épin är ett fascinerande vin gjort på Bourgognes signaturdruva chardonnay.

Bourgogne

Södra Bourgogne är vinodlingens epicentrum. Att resa runt här och uppleva historiska lämningar från romare och folk som levde före dem, bland vingårdar, och gastronomi, slott och pittoreska städer är något som alla vinintresserade borde uppleva.

Bourgogne har närmast magisk klang bland världens vinvänner; och onekligen sjunger det om vinglasen i trakten. Några av historiens största viner kommer härifrån. I Bourgogne har familjen Martin odlat vin i över 50 år. Mâcon Péronne är en gammal apellation som är känd för att ge små skördar med mycket smakintensiva druvor. I trakten kring den lilla staden Mâcon finns ett flertal små byar som tilldelats en egen klassificering för chardonnay. Till ”Mâcon Villages” hör 43 byar, en av dessa heter för övrigt Chardonnay och det är troligt att chardonnaydruvan fått sitt namn från just denna. Vi är alltså i världens absoluta hjärtpunkt för chardonnay-viner.

Efter franska revolutionen delades odlingslotter ut till många småbönder. Än idag sätter detta sin prägel på Bourgogne där närmare 2 500 vinbönder odlar viner. Detta har gjort att Bourgogne länge har varit beroende av uppköpare och vinhandlare ”nègocianter” som köper, blandar, buteljerar och sedan säljer under egen etikett.

Vinet

Domaine du Mont-Épin Mâcon Péronne skördades i september. Druvorna pressades sedan långsamt och musten fick sakta jäsa på rostfria ståltankar långt in i malolaktisk fas innan åtta månaders mognad på ståltank i egen fällning.

Bröderna Richard och Stéphane Martin har vuxit upp i en vinodlarfamilj i Bourgogne. Våren förvärvade de egendomen Domaine du Mont-Épin i Mâcon, inte långt från floden Saône som är en av Rhones viktigaste bifloder. Till egendomen hör odlingar i de två apellationerna Mâcon Péronne och Viré-Clessé. Dessa apellationer hade tappat lite av sin forna glans och bröderna Martin ville ge dem en ny storhetstid med hjälp av gammal odlingsteknik och moderna ekologiska metoder. Tack vare att egendomen bjuder på så olika förutsättningar kan bröderna Martin tillverka viner med stor variation.

  • Vinodlingen vid Mont-Épin är mycket gammal, man vet att det odlades vin redan första århundradet efter Kristus
  • Första vineriet vid egendomen byggdes 1911
  • Mâcon Péronne är en av de berömda Mâcon-Villages i chardonnay-appellationen Mâconnais
  • 2017 var ett utmanande år med hög värme och en förödande hagelstorm i juli
  • Mâcon Peronne 2017 har odlats organiskt sedan fyra år

Inspiration