Domaine du Mont-Épin
Bröderna Richard och Stéphane Martin förvärvade för några år sedan Domaine du Mont-Épin nära Mâcon. En fascinerande egendom som fick AOP-klassning 1999. Vid Mont-Épin odlas vin sedan antiken. Nu har bröderna Martin bestämt sig för att ge dessa anrika appellationer en ny gyllene chardonnay-era.
Mont-Épin är egentligen en bergknalle, en skogbevuxen kulle där akacia blommar bland svårgenomträngliga havtornssnår. På var sida om detta lilla berg finns två appellationer Mâcon-Péronne och Viré-Clessé. Mont-Épin bildar en naturlig gräns och har också utgjort en historisk gräns av betydelse under skilda händelser genom seklen. Dessa båda appellationer har var för sig helt olika förutsättningar, olika läge, olika terroir och levererar därmed viner i olika stilar, trots att chardonnay-druvan är gemensam. Detta är något som bröderna Martin tagit fasta på när de skapar sina viner. De arbetar enligt gamla hantverksprinciper men tillför kontinuerligt mer och mer ekologiska tekniker och metoder.
Mont-Épin är en trädbevuxen kulle med svårgenomtränglig hagtorn och akacia. Kullen bildar en skarp gräns som haft stor historisk betydelse. Den utgör också en gräns för vinodling. Till egendomen Mont-Épin hör två appellationer, på var sida om kullen med helt olika förutsättningar. Detta tar bröderna Martin fasta på när framställer sina viner. Odlingarna i Mâcon Péronne börjar vid det gamla vineriet och sträcker sig halvvägs uppför Mont-Épins västsida. Odlingen ligger naturligt skyddad och druvorna mognar sent och får koncentrerade aromer.
Mâcon Péronne från Domaine du Mont-Épin är ett fascinerande vin gjort på Bourgognes signaturdruva chardonnay.
Bourgogne
Södra Bourgogne är vinodlingens epicentrum. Att resa runt här och uppleva historiska lämningar från romare och folk som levde före dem, bland vingårdar, och gastronomi, slott och pittoreska städer är något som alla vinintresserade borde uppleva.
Bourgogne har närmast magisk klang bland världens vinvänner; och onekligen sjunger det om vinglasen i trakten. Några av historiens största viner kommer härifrån. I Bourgogne har familjen Martin odlat vin i över 50 år. Mâcon Péronne är en gammal apellation som är känd för att ge små skördar med mycket smakintensiva druvor. I trakten kring den lilla staden Mâcon finns ett flertal små byar som tilldelats en egen klassificering för chardonnay. Till ”Mâcon Villages” hör 43 byar, en av dessa heter för övrigt Chardonnay och det är troligt att chardonnaydruvan fått sitt namn från just denna. Vi är alltså i världens absoluta hjärtpunkt för chardonnay-viner.
Efter franska revolutionen delades odlingslotter ut till många småbönder. Än idag sätter detta sin prägel på Bourgogne där närmare 2 500 vinbönder odlar viner. Detta har gjort att Bourgogne länge har varit beroende av uppköpare och vinhandlare ”nègocianter” som köper, blandar, buteljerar och sedan säljer under egen etikett.
Vinet
Domaine du Mont Epin Mâcon Péronne skördades i september. Druvorna pressades sedan långsamt och musten fick sakta jäsa på rostfria ståltankar långt in i malolaktisk fas innan åtta månaders mognad på ståltank i egen fällning.