Bröderna Richard och Stéphane Martin förvärvade för några år sedan Domaine du Mont-Épin nära Mâcon. En fascinerande egendom som fick AOP-klassning 1999. Vid Mont-Épin odlas vin sedan antiken. Nu har bröderna Martin bestämt sig för att ge dessa anrika appellationer en ny gyllene chardonnay-era.
Mont-Épin är egentligen en bergknalle, en skogbevuxen kulle där akacia blommar bland svårgenomträngliga havtornssnår. På var sida om detta lilla berg finns två appellationer Mâcon-Péronne och Viré-Clessé. Mont-Épin bildar en naturlig gräns och har också utgjort en historisk gräns av betydelse under skilda händelser genom seklen. Dessa båda appellationer har var för sig helt olika förutsättningar, olika läge, olika terroir och levererar därmed viner i olika stilar, trots att chardonnay-druvan är gemensam. Detta är något som bröderna Martin tagit fasta på när de skapar sina viner. De arbetar enligt gamla hantverksprinciper men tillför kontinuerligt mer och mer ekologiska tekniker och metoder.
Viré-Clessé är en fyra hektar stor odlingsareal som sluttar svagt mot öst. I detta läget gynnas mognaden, solexponeringen är mer försiktig och druvorna utvecklar smakrika balanserade viner med stor kropp och finstämda mineraler. Druvorna har vuxit på upp till 50 år gamla stockar. Jordmånen är kalkrik med djupare lager av lerjord ovanpå den klassiska märgelgrunden från Juratiden som är typisk för Bourgogne.
Kort om Domaine du Mont-Épin
Domaine du Mont-Épin är en anrik del av Bourgogne med AOP klassificering sedan 1999. Egendomen har två appellationer, chardonnay AOP Mâcon Péronne och Viré-Clessé. Domaine du Mont-Épin ligger i Clessé, inte långt från floden Saône som är en av Rhones viktigaste bifloder. När bröderna Martin förvärvade Mont-Épin 2015 ville man göra en nysatsning eftersom familjen drabbats av förödande väder i sina odlingar. Vinet från Domaine du Mont-Épin hade mist något av sin forna glans och bröderna Martin investerade därför i ny teknik med höga ambitioner att göra egendomens viner stora igen. De fäste stor vikt vid att slå vakt om gamla traditioner, men införde också ett modernt ekologiskt tänk. Tack vare att odlingarna erbjuder så skilda förutsättningar kan man presentera viner med stor variation i stil och årgångar.
- Vinodlingen vid Mont Epin är mycket gammal, man vet att det odlades vin redan första århundradet efter Kristus
- Första vineriet vid egendomen byggdes 1911
- Efter en ovanlig kall vinter kom en varm och torr vår följt av en ännu varmare sommar vilket gav en tidig skörd
- Odlingarna är under ekologisk omställning
Kommentarer