Domaine Tinel-Blondelet Sancerre Frétoy 2021

Domaine Tinel-Blondelet Sancerre Frétoy 2021

en flaska vitt vin sancerre

Domaine Tinel-Blondelet Sancerre Frétoy 2021

Köp via systembolaget ?
229   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Druvorna till vinet har skördats från 40 år gamla vinstockar (100 % sauvignon blanc) på kalkrik jord. Det har vinifierats på traditionellt sätt på ståltank på sin jästfällning. Smaken är torr och fruktig med markerade citrustoner. Utmärkt till fiskrätter, getost, lättare sallader och lax. Rekommenderad serveringstemperatur 10-12°C.

Sötma
5%
Fyllighet
45%
Friskhet
80%

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
79758
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Sauvignon Blanc
Land/Region
Frankrike Loire
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Domaine Tinel-Blondelet

Fakta

  • Vinmakare Annick Tinel-Blondelet
  • Totalsyra 4,6g/l
  • Socker 1,2g/l

Domaine Tinel-Blondelet

1983 tog Annick Tinel-Blondelet över sina föräldrars vingårdar i Loiredalen. Hon blev i och med det den tolfte generationens vinodlare i familjen och satt att förvalta ett mer än 400-årigt arv. Hennes föräldrar Ferdinand och Camille förvärvade tidigt odlingslotter i Sancerre inte långt från hemgården – det är sauvignon blanc från dessa odlingar som nu har levererat en krispig, lite syrlig och mycket trivsam Tinel-Blondelet Sancerre Blanc.

Annick Tinel-Blondelet är en av de välkända vinkvinnorna i Frankrike. Hon utbildade sig till oenolog i Beaune och ansvarar sedan drygt 30 år för familjens produktion. Sancerre Blanc har odlats i byn Thauvenay där familjen Blondelet äger 5 hektar med cirka 40 år gamla sauvignon-stockar. Annick Tinel-Blondelet är en föregångare inom ekologisk vinodling. Konstgödsling och insektsbekämpning förekommer inte och man plöjer ner fjolårets löv och komposterar naturligt varje höst.

Sancerre

Sancerre är en av de ursprungliga AOC-appellationerna och ligger i den östra delen av Loiredalen några mil sydost om Orléans. Sancerre är mycket känt för sina vita viner och för sauvignon blanc, även om det också odlas pinot noir och andra druvor i distriktet. I Sancerre går kalkberget i dagen, det är samma bergåder som bildar de Dovers berömda vita klippor och som också präglar jordmånen i Chablis och Champagne. Sancerre är en utsatt appellation där vinodlarna kämpar mot kalla vårar, sen frost och torra heta somrar. Det gör årgångsvariationerna stora och ställer stora krav på vinifieringen.

Vinet

Sancerre Blanc har vinifierats på traditionellt sätt och jästs på ståltank på sin jästfällning som långsamt fått sätta sig under före buteljeringen. Ingen malolaktisk jäsning har ägt rum.

Domaine Tinel-Blondelet ligger i Pouilly Sur Loire vid franska centralmassivet, alldeles intill Loirefloden, mitt i centrala Frankrike. Utmed Loireflodens sluttningar började familjen Blondelet odla vin någon gång kring 1600-talets mitt. De är därmed en av Frankrikes äldsta vinodlarfamiljer som i obrutet led producerat vin. På 1950-talet storsatsade den elfte generationen, Camille och Ferdinand Blondelet, på den dittills lilla vinodlingen, investerade i nya lokaler, mer mark och upphörde med sitt övriga jordbruk. Ferdinand Blondelet var en utpräglad vinentusiast och en av de första i Frankrike som öppnade ett ”tasting room” för sensorisk provning. Familjens dotter Annick Tinel Blondelet tog över verksamheten 1983 och har sedan dess utvecklat den i en personlig stil med miljöprofil och export till mer än 20 länder.

Produkter från Domaine Tinel-Blondelet

Inspiration