Fakta
- Vinmakare Annick Tinel-Blondelet
- Totalsyra 4,6g/l
- Socker 1,2g/l
Domaine Tinel-Blondelet
1983 tog Annick Tinel-Blondelet över sina föräldrars vingårdar i Loiredalen. Hon blev i och med det den tolfte generationens vinodlare i familjen och satt att förvalta ett mer än 400-årigt arv. Hennes föräldrar Ferdinand och Camille förvärvade tidigt odlingslotter i Sancerre inte långt från hemgården – det är sauvignon blanc från dessa odlingar som nu har levererat en krispig, lite syrlig och mycket trivsam Tinel-Blondelet Sancerre Blanc.
Annick Tinel-Blondelet är en av de välkända vinkvinnorna i Frankrike. Hon utbildade sig till oenolog i Beaune och ansvarar sedan drygt 30 år för familjens produktion. Sancerre Blanc har odlats i byn Thauvenay där familjen Blondelet äger 5 hektar med cirka 40 år gamla sauvignon-stockar. Annick Tinel-Blondelet är en föregångare inom ekologisk vinodling. Konstgödsling och insektsbekämpning förekommer inte och man plöjer ner fjolårets löv och komposterar naturligt varje höst.
Sancerre
Sancerre är en av de ursprungliga AOC-appellationerna och ligger i den östra delen av Loiredalen några mil sydost om Orléans. Sancerre är mycket känt för sina vita viner och för sauvignon blanc, även om det också odlas pinot noir och andra druvor i distriktet. I Sancerre går kalkberget i dagen, det är samma bergåder som bildar de Dovers berömda vita klippor och som också präglar jordmånen i Chablis och Champagne. Sancerre är en utsatt appellation där vinodlarna kämpar mot kalla vårar, sen frost och torra heta somrar. Det gör årgångsvariationerna stora och ställer stora krav på vinifieringen.
Vinet
Sancerre Blanc har vinifierats på traditionellt sätt och jästs på ståltank på sin jästfällning som långsamt fått sätta sig under före buteljeringen. Ingen malolaktisk jäsning har ägt rum.