Framingham Sauvignon Blanc

Nyhet
en flaska vin sauvignon blanc från nya zeeland

Framingham Sauvignon Blanc

Framinghams sauvignon blanc är en perfekt matchning till alla sorters fisk och skaldjur. Särskilt till musslor och ostron, men vinet fungerar lika bra till allt som havet ger. Prova det till exempel till sushi eller grillad fisk. Det är också mycket gott till sallader och lätta somriga rätter, utmärkt att ta med på picknicken eller bara sippa på en varm sommardag. Vinet är färdigt att drickas och utvecklas bara i viss mån under några års lagring, bör drickas väl kylt, runt tio grader.

Sauvignon blanc från Marlborough är kända för sin lite bitiga kryddighet, men Framinghams tolkning av den klassiska druvan är mer komplex och kommer med ett avrundat djup och en fylligare munkänsla. Det är ett vin med flera lager som bjuder nya intryck för varje avsmakning. I doften märks mineraler, flinta, citrus och lätta brödiga toner. Smaken är till en början fruktig med tropiska toner, passionsfrukt och stenfrukter.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
2231
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Sauvignon Blanc
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Övrigt
Nyheter
Producent
Framingham Wines

Fakta

 • Ursprung Nya Zeeland, Marlborough, Wairau Valley
 • Jordmån Varierad, lerjord och steniga flodbäddar
 • Restsocker 1,5
 • Syrahalt 8,0 g/l
 • pH 3,25

Gott att veta

Marlborough är Nya Zeelands främsta vinregion, det kan tyckas lite märkligt eftersom Marlborough är landets yngsta vinområde. De första druvorna planterades så sent som på 1970-talet. Regionens verkliga potential upptäcktes egentligen inte förrän efter millennieskiftet. Marlborough ligger på den nordligaste delen av stora ”South Island”. Det är ett mycket vackert område som erbjuder vinodlarna rika möjligheter att skapa variationsrika viner.

Soligt och svalt

Marlborough är landets soligaste region. På ursprungsbefolkningens språk kallas regionen för ”hålet i molnen”. Området är mycket nederbördsfattigt men sommardagarna blir sällan heta, omgivande bergskedjor skyddar och närheten till Antarktis gör att kalla havsvindar sveper in. Sedan 1990-talet har antalet vinproducenter i Marlborough ökat lavinartat och vinerna hyllas numera över hela världen. Nya Zeeland är i stor utsträckning ett vitvinsland med odling av många europeiska klassiska druvor, men sauvignon blanc dominerar,

Framinghams sauvignon blanc 2022 kommer från åtta olika vingårdar i Wairau Valley, där respektive vingård bidrar med sin speciella karaktär. Varje batch har hållits separat i vineriet och blandats efter jäsning, som i huvudsak sker på ståltank. Åtta procent av det slutliga vinet har fått jäsa på ek samt fat av akaciaträ, vilket är mycket ovanligt. Hälften av cuvéen har legat på sin fällning under fem månader innan vinerna har blandats och buteljerats.

Kort om Framingham

Det var det Wellingtonbördige entreprenören Rex Brook-Taylor som grundade Framingham Wines när han köpte 17 hektar mark vid Forest Estate i Marlborough 1981. Namnet tog han från en liten by i Norwich utanför England varifrån hans släktingar en gång emigrerat. I början odlade han endast druvor på kontrakt och sålde skördarna till olika vinerier, men 1997 invigdes ett eget toppmodernt vineri vid Conders Bend Road utanför Renwick. Från detta år började vinerna från Framingham synas mer och mer och så småningom nådde de också nå utanför landets gränser. Några år in på 2000-talet ville franska Pernod Ricard utöka sin portfölj med en nyazeeländsk vinproducent. Rex Brook-Taylor valde att dra sig tillbaka och sålde sitt bolag. Fransmännen behöll ägarskapet fram till 2007 då den stora portugisiska vinkoncernen Sogrape tog över.

I dag är Framingham en av de stora och mest betydelsefulla vinproducenterna i Marlborough vars viner exporteras till ett stort antal länder. Man har en mycket tydlig ekologisk profil och uppfyller Nya Zeelands och vinbranschens mest långtgående certifieringar. Man engagerar sig även i aktiviteter för att gynna den ekologiska mångfalden. Framingham odlar vin i ett flertal vingårdar och använder den skiftande terroiren till att skapa unika ofta experimentella viner i mindre batcher.

 • Framingham odlar främst sauvignon blanc, men också sorter som riesling, chardonnay, pinot gris, gewürztraminer och pinot noir
 • På grund av det torra klimatet i Marlborough konstbevattnas ofta vinerna
 • Som en av mycket få vinproducenter laborerar Framingham med andra träslag ek och lagrar exempelvis på akaciaträ och kastanj
 • Framingham har gjort om en vinkällare till en musikscen där det arrangeras många spelningar. Vid skörden i mars ordnas också en egen rockfestival
 • Framingham har ett eget smått kultförklarat band ”Renwick Nudes”
 • Ägarbolaget Sogrape är Portugals största vinföretag med verksamhet i 130 länder och egendomar i Portugal, Spanien, Chile och Argentina

Kommentarer

Framingham Wines är en nyazeeländsk rockig och kultförklarad vinproducent. Under devisen ”vi gör vin enligt våra egna regler” har de i hög grad skrivit in distriktet Marlborough i världens vinatlas.

Trots att vin har odlats i Nya Zeeland under ett par århundraden räknas landet till den nya vinvärlden. Det är egentligen fullt rimligt eftersom det var först på 1980-talet som exporten sköt fart och världens ögon riktades mot det avlägsna landet. Främst bland Nya Zeelands vindistrikt ståtar det allra yngsta, Marlborough där de första druvorna planterades så sent som på 1970-talet.

Marlborough

Marlborough ligger på nordligaste delen av Nya Zeelands sydö. I det vackra landskapet med svepande frodiga kullar odlas landets allra bästa viner, särskilt chardonnay- och sauvignon blanc-vinerna har under 2000-talet fått världsrykte. På ursprungsbefolkningens språk heter Marlborough Kei puta te Wairau, vilket betyder platsen med hålet i molnen, och just den här delen av landet har flest soltimmar och vinerna stortrivs utmed sluttningarna längs de grusiga flodbäddarna.

Sedan början av 1990-talet har antalet producenter i Marlborough ökat lavinartat och odlingsarealen har tredubblats. Särskilt framgångsrika har sauvignon blanc-vinerna varit. I dag dominerar dessa vinexporten stort, och Nya Zeeland brukar kallas för sauvignon blancs andra hemland. Av den totala odlingsarealen på 26 000 hektar står sauvignon blanc för omkring 18 000 hektar. Marlborough är nedbördsfattigt, odlingarna måste ofta konstbevattnas och på de sydliga breddgraderna är det sällan riktigt varmt. Kalla vindar från Antarktis sveper in men bergskedjan Kalkoura Range ger ett visst skydd.

Framingham Wines

Framingham Wines grundades 1981 av entreprenören Rex Brooke-Taylor från Wellington som köpte 17 hektar i närheten av Forest Estate. Namnet Framingham tog han från sin familjs rötter i en liten by utanför Norwich i England. De första 15 åren odlade han endast viner på kontrakt från andra vinerier i trakten, men sedan 1997 sker all vintillverkning vid ett eget modernt vineri vid Conders Bend Road utanför Renwick. Det första vinet som lanserades internationellt under Framinghams namn var en riesling 1994. Rex Brooke-Taylor behöll ägandet till 2004 egendomen såldes till franska Pernod Ricard. I dag odlar Framingham en lång rad europeiska druvsorter som riesling, sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, gewürztraminer, pinot noir och montepulciano, man gör företrädesvis vita viner och mousserande vin enligt champagnemetoden.

Framingham gör viner genom att kombinera druvor från olika delar av vingården där förutsättningarna skiftar. Man beskriver det som att man tar risker och ofta chansar för att skapa nya upplevelser och innovativa smaker. Målsättningen är att göra viner som man själva tycker om. Batcherna är oftast små och när ett vin är slut så är det något annat man får prova.

Ekologisk och hållbart

Allt arbete i vingården sker för hand. Målsättningen är att lämna ett så litet avtryck som möjligt på miljö och klimat. Man använder inte bekämpningsmedel eller konstgödsel och för att gynna den biologiska mångfalden, naturlig pollinering och kompostering planteras blommor och andra växter i och kring odlingarna. Framingham är ekologiskt certifierat enligt den nyazeeländska vinbranschens mest rigorösa regelverk och man uppfyller landets alla krav på miljö- och klimatmässig odling.

Rock n’ roll

Musik är en del av Framinghams själ och en gammal vinkällare har gjorts om till ”Framingham Underground”, en rock- och konstscen för lokala artister och popup-band. I det gamla vinlagret ordnas spelningar med vingårdens egna band ”Renwick Nudes” och andra grupper. I mars varje år arrangeras en välbesökt och utsåld rock- och skördefestival på gårdsplanen utanför vineriet, där internationella gästarbetare och vinodlare firar skörden med ett rejält party.

Sogrape

Sedan 2007 ägs Framingham av portugisiska Sogrape, som är ett av Europas största vinföretag med fler än 1 000 anställda och verksamhet i 130 länder. Sogrape är främst förknippat med rosévinet Matteus, men producerar viner i alla stilar. Förutom i Portugal och Nya Zeeland har Sogrape egendomar i Spanien, Chile, och Argentina.

Inspiration